Hakimler ve Savcılar Kurulu üyeliği için seçim süreci başlıyor

Hakimler ve Savcılar Kurulunun (HSK), görev süresi 7 Haziran'da dolacak 11 üyesinin yerine seçim süreci 7 Nisan'da başlayacak.

Haberler 05.04.2021 - 00:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

13 üyeden oluan HSKnin bakan Adalet Bakan Abdulhamit Gül ile doal üyesi Adalet Bakan Yardmcs Hasan Ylmaz haricindeki 11 üyesinin görev süresi 7 Haziranda sona erecek. Anayasa ile Hakimler ve Savclar Kurulu Kanununun ilgili maddeleri kapsamnda, 11 üyenin görev süresinin dolacana ilikin bildirim, 7 Nisana kadar Cumhurbakanl ve TBMM Bakanlna yaplacak. Böylece HSK üyelii için seçim süreci balatlm olacak.

Cumhurbakan Erdoan tarafndan, birinci snf olup birinci snfa ayrlmay gerektiren nitelikleri yitirmemi adli yarg hakim ve savclarndan 3, birinci snf olup birinci snfa ayrlmay gerektiren nitelikleri yitirmemi idari yarg hakim ve savclar arasndan ise 1 üye seçilecek.

Meclis, Yargtay üyeleri arasndan 3, Dantay üyeleri arasndan 1, hakimlik mesleine alnmasna engel hali olmayan, yükseköretim kurumlarnn hukuk dalnda görev yapan öretim üyeleri ile meslekte fiilen 15 yln doldurmu avukatlar arasndan 3 üye seçecek. Ancak öretim üyeleri ile avukatlar arasndan seçilen üyelerden, en az 1inin öretim üyesi ve en az 1inin de avukat olmas zorunlu tutulacak.

MECLSTEK SEçM SÜREC

TBMM Bakanlnca, kurul üyelii için üyelerin görev sürelerinin dolmasndan 60 gün önce yani 7 Nisanda seçim süreci balatlacak ve adaylk için bavuru tarihleri ilan edilecek.

Kurulun TBMM tarafndan seçilecek üyeliklerine ilikin bavurular Meclis Bakanlna yaplacak. Bakanlk, bavurular Anayasa ve Adalet Komisyonlar üyelerinden kurulu Karma Komisyona gönderecek.

Komisyon her bir üyelik için 3 aday, üye tam saysnn 3te 2 çounluuyla belirleyecek. Birinci oylamada aday belirleme ileminin sonuçlandrlamamas halinde ikinci oylamada üye tam saysnn 5te 3 çounluu aranacak.

Bu oylamada da aday belirlenemedii takdirde, her bir üyelik için en çok oyu alan 2 aday arasnda ad çekme usulüyle aday belirleme ilemi tamamlanacak.

TBMM, Komisyon tarafndan belirlenen adaylar arasndan, her bir üye için ayr ayr gizli oyla seçim yapacak. Birinci oylamada üye tam saysnn 3te 2 çounluu aranacak, bu oylamada seçimin sonuçlandrlamamas halinde, ikinci oylamada üye tam saysnn 5te 3 çounluu aranacak.

kinci oylamada da üye seçilemedii takdirde en çok oyu alan 2 aday arasnda ad çekme usulüyle üye seçimi tamamlanacak.

Kurul üyelii seçimleri, üyelerin görev süresinin dolmasndan önceki 30 gün içinde yaplacak. Seçilen yeni üyeler, 4 yllna göreve gelecek.

Seçimlerin tamamlanmasnn ardndan oluturulacak yeni Kurul, Adalet Bakan ve HSK Bakan Gül bakanlnda ilk toplantsn yapacak.

HSKNN YAPISI 2017DEK ANAYASA DEKLYLE YENDEN BELRLEND

Anayasada, 16 Nisan 2017deki halk oylamasyla yaplan deiikle Hakimler ve Savclar Yüksek Kurulunun ad Hakimler ve Savclar Kurulu olarak deitirilmi, üye says 13, daire says ise 2 olarak belirlenmiti.

Düzenleme gereince kurulun 7 üyesi TBMM tarafndan seçilmi, TBMMnin ilk kez seçtii üyeler Yaar imek, Mehmet Ademolu, Alp Arslan, Cafer Ergen, Ali Cengiz Köseolu, Hamit Kocabey ile Songül Yazar olmutu.

Cumhurbakan Erdoan ise adli yarg hakim ve savclar arasndan Hüseyin ahin, Mehmet Akif Ekinci, kurul üyelii sona eren Mehmet Ylmaz ile idari yarg hakim ve savclar arasndan kurul üyelii sona eren Halil Koçu HSK üyeliine seçmiti.

Anayasa deiiklii kapsamnda oluturulan yeni HSK, 7 Haziran 2017de görevine balamt.

Ana Sayfaya Git