Halkın zamlara dayanacak gücü kalmadı

Ekonomik krizin vurduğu yoksul ve dar gelirli kesimin alım gücü her geçen gün azalıyor. Zamlar artık halkın dayanamayacağı düzeye geldi.

Haberler 19.10.2020 - 09:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kriz ve salgnla birlikte bata temel gda maddeleri olmak üzere ineden iplie her eye gelen zamlar özellikle dar gelirli, emekli ve asgari ücretlinin alm gücünün her geçen gün dümesine neden oluyor.

TÜK verileri, özellikle patates, soan, sarmsak gibi fiyat 4 ayda olaanüstü artan gdalar karsnda asgari ücretin adeta buhar olduunu gösterdi.

Sene bandan bu yana emekli ve asgari ücretlerinin döviz kurlarnda oluan arta bal maddi kayb 500 TLnin üzerine çkt. Bir taraftan tüm ürünlere zam gelirken, dier taraftan da sabit gelirlinin cebindeki para da döviz artlar nedeniyle eridi. Yoksul kesim,

NASIL DARE EDECEZ BNLEMYORUM, ALLAH YARDIMCIMIZ OLSUN

500 TL kira ödüyorum, elektrik, su faturas derken ay sonuna bir ey kalmyor. diyen vatandalardan Nurettin Mami, maalarnn yaplan zamlar karsnda nasl eridiini anlatt.

Halimizi görüyorsunuz, perianz, i yok güç yok, geçim zor. Akam yatyoruz fiyatlar bir türlü, sabah kalkyoruz fiyatlar baka bir türlü, nasl idare edeceiz binlemiyorum. Allah yardmcmz olsun. 5 çocuum var ve hepsi okul okuyor. Aldm ücret bana yetmiyor. Döviz ve altn fiyatlarnn yükselmesiyle Türk paras büyük deer kaybetti. Sabah bakkala gidiyorsunuz yan fiyat 150 TL diyorlar, akama bir bakmsnz 170 TL olmu, hayrdr yan fiyat neden yükseldi? dediinizde, Dolar yükseldii için cevabn alyorsunuz. ifadelerini kulland.

MLLET NE YAPIYOR, NASIL GEçNYOR KMSENN UMURUNDA DEL

Halkn neden geçinemediinin sorgulanmas gerektiini ifade eden emekli öretmen Vehbi Gümü, gelir adaletsizliindeki uçuruma dikkat çekti.

Gümü, Aldmz maa ile geçinilmiyor, geçinebiliyoruz ama her eye gözümüzü kapatarak yayoruz. Millet ne yapyor, nasl geçiniyor? Kimsenin umurunda deil, geçinilmiyor, bu kadar basit. Pazara bir meyve mi gelmi, ben alp ta yiyeyim bunlarn hepsi geride kald. Hiç gelmemi gibi kendimizi avutuyoruz. Elektrik su, doalgaz, kira ve telefon faturalar hepsini alp götürüyor. Hele Siirtteki kiralar stanbulu hatta Avrupay geçti.

8 NÜFUS 2 BN TL LE NASIL GEçNSN?

Son dönemlerde yaplan zamlardan dolay büyük sknt yaadn ifade eden Cemalettin Yeilova, asgari ücretin altnda ald maala nasl geçinebileceini sordu.

Yeilova, Bu hükümet bizi mahvetti, biraz indirim yaplsn, her gün zam nereye kadar? Zamdan baka bir ey yok. 2 bin TL maala ben nasl geçineyim? 500 doalgaz, 200 su, 200 elektrik 1000 TL kira hesaplayalm geçinebiliyor muyum, ben nasl geçineyim? 8 nüfus 2 bin TL ile nasl geçinsin? çocuklarm isiz, i yok. diye konutu.

BABAM OLMASAYDI BEN VE çOCUKLARIM PERAN OLURDUK

5 yldr isiz olduunu ve evlendii günden beri i bulamadn ifade eden Lütfü Fikri Yaar, babasnn yardm ile geçindiini kaydetti.

Babam bana bakmasayd halim perian olurdu diyen Yaar, ne yapacam arm durumdaym nereye gidip i arasam, kime söylesem yüzüme bakan yok. Babam bakyor bana, zaten esnafda i yok. Esnafn verecei maa en fazla 1000-1200 TL ama onu da veren yok. Yani babam olmasayd ben ve çocuklarm perian olurduk. dedi.

UAN KIRMIZI ETN FYATINI DAH BLMYORUM

Benim emekli maamla daha önce bir buçuk Cumhuriyet altn geliyordu ama imdi bir Cumhuriyet altn dahi gelmiyor. diyen Abdulhadi Temel, maalarnn döviz karsnda eridiine dikkat çekti.

Temel, 5 çocuum var ve hepsi isiz. 10 yllk süre zarfnda altn hiç bu kadar yükselmemiti. Türk paras çok deer kaybetti, sokaa dahi çkamyoruz. Evde tek çalan benim ve 2 bin 370 TL maa alyorum ve geçinemiyorum. u an krmz etin fiyatn dahi bilmiyorum, ayda bir tavuk eti ancak yiyebiliyoruz. En son krmz eti Kurban Bayramnda yediimi hatrlyorum. ifadelerini kulland.

GELR DAITIMINDAK ADALETSZLKTEN DOLAYI GEçM SIKINTISI YAANIYOR

Gelir dalmnda adaletsizlik yapld için insanlarn geçim sknts çektiine dikkat çeken Nebi Yldrm, Hayat pahall var. Her ey pahal, siz neyin pahalanmadn sorun. Ben her eyden ikyetçiyim, 3 ay evvel ya 140 TLydi, imdi ise 210-220 TL oldu. 2 bin TL maa alyorum ne ben ne de baka vatanda kesinlikle geçinemiyor. eklinde konutu.

ASGAR ÜCRETL çOCUK OKUTUYOR KRA ÖDÜYORSA SOFRASINDA KURU EKMEKTEN BAKA BR EY YOK DEMEKTR

Memur olmama ramen geçinemiyorum, Allah asgari ücretliye yardm essin. diyen Nezir çelik, Biz bu haldeysek demek asgari ücretli kuru ekmek yiyordur yorumunda bulundu.

Hayat pahalnn olduunu ve gün geçtikçe daha da pahallatn ifade eden Nezir çelik, Pandemi nedeni ile mi yoksa baka bir eyden dolaysyla m bilemiyorum, yandan, ekerine, salçasndan, sebzesine kadar her ey pahal, gda ürünlerinde büyük bir art var. Ben memurum ama geçinemiyorum, borcu borç ile kapatyorum. Elektik, doalgaza gdaya her gün zam geliyor. 32 TLye aldm salça 55 TLye çkt, maa almadan bitiyor. Bir aylk borçlanmay gelecek ay kapatyoruz. Bir kii çocuk okutuyor kira ödüyorsa demek ki sofrasnda kuru bir ekmekten baka bir ey yok. diye konutu.

Ana Sayfaya Git