Hasankeyf yerinde güzeldir

Ekolojistler, sivil toplum ve meslek örgütleri Hasankeyf'in sular altında bırakılmak istenmesini protesto etti. HDP Milletvekili Ayşe Acar Başaran, “Uluslararası siyasi bir koz için Hasankeyf'i yok etmeyin. Hasankeyf olduğu yerde güzeldir” çağrısı yaptı.

Haberler 16.07.2019 - 10:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hasankeyf Koordinasyonu, Hasankeyfi Yaatma Giriimi ve Mezopotamya Ekoloji Hareketinin Büyük Atlay etkinlii kapsamnda, Hasankeyfin sular altnda braklmak istenmesini protesto etmek için yapmak istedii eylem, güvenlik engeline takld. Hasankeyfte düzenlenmek istenilen etkinli Avrupa Parlamentosu Kültür ve Eitim Komitesi Üyesi Julie Ward, HDP Batman Milletvekili Aye Acar Baaran, Mu Milletvekili Mensur Ik ve kentteki sivil toplum ve meslek örgütleri de katlarak destek verdi.

Eylemin yaplmak istendii Hasankeyfin giri ve çklarnda kontrol noktalar kurularak, giri ve çklarda aramalar younlatrld. Yaplmak istenen eyleme katlanlarn Hasankeyfe gelmesiyle eylemin yaplmas için jandarma ile milletvekilleri arasnda müzakere yürütüldü. Basn açklamasna izin verirken, Dicle Nehrine inie ve suya girilmesine izin verilmedi.

ZN VERLMEMES UTANç

Bunun üzerine kitle açklama yapt. Açklamada, Hasankeyf için geç deil, Kimliimiz, kültürümüz, doamz, tarihimiz, Hasankeyftir dokunma pankartlar açld. HDP Milletvekili Aye Acar Baaran, dünyann her tarafnda yaplan Büyük Atlay etkinliinin Hasankeyfte yaplmasna izin verilmemesini utanç olarak deerlendirdi.

HASANKEYF YOK ETMEYN

Bu Türkiye hukuk sistemi ve demokrasisi için utanç vericidir diyen Baaran, Bizim atalarmzn bize brakt miras, önümüzdeki nesillere brakmak sadece bizim deil; Batman Valisinden iktidara kadar herkesin görevidir. Buradan o yüzden iktidara sesleniyoruz. 50 yllk bir baraj için uluslararas siyasi bir koz için Hasankeyfi yok etmeyin. Hasankeyf olduu yerde güzeldir. Batman halk ve Hasankeyf halk bu projeyi istemiyor. Bu, yüzyllarca sürecek bir ekosistemin bozulmas demektir. Hiçbir zaman geç olmamtr. Dünyada örnekleri vardr. Demokrat kamuoyuna sesleniyoruz. Hasankeyf için mücadele etmeye devam edelim diye konutu.

Avrupa Parlamentosu Kültür ve Eitim Komitesi Üyesi Julie Ward da, barajlar için tarihi ve doay yok etmenin doru olmadn ifade ederek, nsanlk mirasn korumak için Haziran aynda da buradaydm. Su tutmad, suyun tutulmasn istemiyoruz. nsanlk mirasnn kararlar tek bir iktidar veremez ifadesini kulland.

BE DEFA PROJE DURDURULDU

Katlmc kurumlar adna açklama yapan HDP Milletvekili Mensur Ik da, Bu fotoraf, IDin ykt tarihi eserlerin fotorafna benziyor dedi. Dicle Nehri ve Vadisinin canllaryla, insanlaryla ve kültürüyle can çekitiini dile getiren Ik, Türkiye devlet yetkilileri, Diclenin oluturduu vadiyi bomak için 22 yl önce harekete geçtiler. Vadiyi boacak projeyi kabul etmeyen yerel halk da o günden bu güne projeye kar direnmektedir. Tam be defa Ilsu projesi durduruldu, ama her defasnda yeni para, yasalar ve irketlerle halk es geçerek projenin inaatna devam edildi eklinde konutu.

Hükümetten Ilsu Baraj projesini durdurmasn isteyen Ik, Hasankeyfin kurtarlmas için mücadele çars yapt.

BATMAN çAYINDAN ATLADILAR

Hasankeyfin sular altnda braklmasna ve Dicle Nehrinin Ilsu Baraj nedeni ile yok edilmek istenilmesine kar gerçekletirilecek Büyük Atlay etkinliinin Hasankeyf Kaymakaml tarafndan yasaklanmasnn ardndan ekoloji aktivistleri bu eylemi Batman çaynda gerçekletirdi. Hasankeyfte yaanan abluka nedeniyle Büyük Atlay gerçekletiremeyen ekoloji aktivistleri, erbetli Köyü mevkiinde Batman çaynda suya girerek gerçekletirdi. Batman çayna el ele tutuarak giren ekoloji aktivistleri, Hasankeyf ve Dicle Nehrinin korunmas çarsn yineledi.

Ana Sayfaya Git