Hasankeyf'teki 9 mağara yeni yılda butik otele dönüşecek

Batman'ın Hasankeyf ilçesine bağlı Üçyol köyündeki 9 mağaranın butik otele dönüştürülmesi için başlatılan çalışmalar yeni yılda tamamlanacak.

Haberler 19.09.2018 - 09:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hasankeyf Kaymakamlnca 2015 ylnda hazrlanan, Valilik ve Dicle Kalknma Ajans (DKA) desteiyle hayata geçirilen Üçyol Ekolojik Köy Projesi kapsamnda 9 maarann turizme kazandrlmas için balatlan çalmalar sürüyor. Maaralarn 3 milyon lira bütçe ile restorasyonu devam ediyor. talyadaki benzer çalmalarn incelenmesiyle yürütülen çalmalarla maaralar yatak odasna dönütürülüyor, banyo ve tuvaletler ise kayalar oyularak yaplyor.

Kimi büyük maaralar, yöresel talarla bölümlere ayrlyor, maara içinde yer alan tarihi ilemeler ise cam fanuslarla tehire hazrlanyor.

Maaralarn butik otele dönütürülmesiyle tarihi Hasankeyf Kalesinin de turizme açlmas planlanyor.

- çalmalar 5-6 ayda tamamlanacak

çalmalar yerinde inceleyen Batman Valisi Ahmet Deniz, projenin uygulama sorumlusu Asl Özbaydan bilgi ald.

Vali Deniz, yapt açklamada, projenin 5-6 ay içerisinde tamamlanacan belirterek öyle konutu:

Üçyol köyümüzde balattmz ekolojik köy projesi devam ediyor. Buradaki maaralarmz restore ederek turizme kazandryoruz. Hasankeyfte 2 bin 500 yllk bir hayat var. Hasankeyfte kale civarnda su altnda kalmayacak olan 3 bini akn maara var. Bu deeri ayaa kaldralm istiyoruz. Yani hem koruyalm hem de kullanalm arzusundayz. Kendi deerlerimize, kültürümüze sahip çkalm istiyoruz.

- Ta evler de turizme kazandrlacak

Deniz, bir açk hava müzesi olan Türkiyenin kültür turizminin yaplabilecei ender ülkelerden olduunu ifade etti. Maaralardaki çalmalarn tamamlanmasnn ardndan köydeki ta evlerin de dokular korunarak turizme kazandrlmas için çalma yaplacan vurgulayan Deniz, unlar söyledi:

Bu proje ile köyün içerisindeki ta evler de turizme kazandrlsn, köyde yetitirilen ürünleri ikram edelim istiyoruz. nsanlar buraya gelsin, tarihini, kültürünü teneffüs etsinler, onlar tarihe yolculuk yaptralm istiyoruz. Onun için Hasankeyf çok önemli bir deerimiz. Buradaki çalmalarn ardndan kalede de çalma yaparak turizme kazandrm olacaz.

- Örnek olacak

Projenin uygulama sorumlusu Asl Özbay, çalmann tamamlanmasyla bölgenin ilk maara otelini kazanm olacan aktararak unlar kaydetti:

Otelimizi 2019 ylnn ubat, mart aylarnda teslim edeceiz. Bu çalma burada yatrm yapmak isteyenlere örnek olacak. çerisinde kahvalt salonu, doa manzaral verandalar olan kendine has kaya bir otel olacak. Baka otellere benzemeyecek. Bu maaralar ilk olarak insanlar yaarken sonralar ahr olarak kullanlm imdi ise yeniden dönütürüyoruz. Buras, insanlara buralarn gerçek hikayelerinin anlatld bir mekan olacak.

Ana Sayfaya Git