Hasankeyf'teki tarihi minarenin taşları, puzzle parçası gibi sökülüyor

Batman'ın tarihi Hasankeyf ilçesinde, Ilısu Barajı nedeniyle sular altında kalacak eserlerin kurtarılması için yürütülen çalışmalar kapsamında, 611 yıllık Sultan Süleyman Koç Minaresi, numaralandırılıp, puzzle parçaları gibi sökülüyor. Taşlar, yeni yerleşim yerine taşınmak üzere arkeoparkın özel bir bölümüne gönderiliyor. Mimar Musut Alma, 10 gün önce başlayan çalışmalarda, şimdiye kadar minareden 3.5 metreye kadar olan taşların numaralandırılarak söküldüğünü söyledi.

Haberler 01.09.2018 - 09:57 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Batmann tarihi Hasankeyf ilçesinde, Ilsu Baraj nedeniyle sular altnda kalacak eserlerin kurtarlmas için yürütülen çalmalar kapsamnda, 611 yllk Sultan Süleyman Koç Minaresi, numaralandrlp, puzzle parçalar gibi sökülüyor. Talar, yeni yerleim yerine tanmak üzere arkeoparkn özel bir bölümüne gönderiliyor. Mimar Musut Alma, 10 gün önce balayan çalmalarda, imdiye kadar minareden 3.5 metreye kadar olan talarn numaralandrlarak söküldüünü söyledi.

Ilsu Barajinn inas devam ederken, tarihi Hasankeyf ilçesindeki eserlerin sular altnda kalmamas için daha önce Zeynel Bey Türbesi ile Artuklu Hamamnn tanmasnn ardndan, 611 yllk Sultan Süleyman Koç Minaresinin tanmas için çalmalar sürüyor. Eyybi Sultan Süleyman tarafndan yaptrlan camiye ait minarenin talar, puzzle parçalar gibi sökülüyor. Minarenin talarnn numaralandrlarak söküldüünü anlatan mimar Musut Alma, 10 gün önce balayan çalmalarda imdiye kadar 3.5 metreye kadar olan talarn söküldüünü söyledi.

GÜNDE ORTALAMA BR SIRA TA SÖKÜYORUZ

611 yl önce özel bir harçla salamlatrlan talar güçlükle söktüklerini belirten mimar Alma, Arkeoparkn özel bir bölümüne numaralandrdmz talar gönderiyoruz. Birden balayarak aaya kadar rakamlar verilerek, minarenin talarn büyük bir titizlikle söküyoruz. Ancak zorlandmz zamanlar da oluyor. Tutkaldan bile fazla yapkan olan bu talarn zarar görmemesi için ince eleyip sk dokuyoruz. Günde ortalama bir sra ta söküyoruz. ki ay gibi bir sürede tüm minarenin talar yerinden kaldrlm olacak dedi.

AYNI ESTETKTE OLACAK

Eyybi Sultan Süleymann büyük bir incelik göstererek yaptrd minarenin üzerindeki kitabe ve kfi yazlarnn zarar görmemesi için yapmc firma yetkililerini uyardklarn belirten Hasankeyf Belediye Bakan Abdulvahap Kusen ise Eyybi döneminin en güzel eserlerinden biri de Sultan Süleyman Camiinin külliyesinin bulunduu minaresidir. Minarenin yeni yerleim biriminde ayn estetikte yaplmas için çalmalar yaknda balayacak. Ancak öncelikli olarak numaralandrlan talarn zarar görmemesi gerekiyor. Minarenin sökülen talar özel bir alanda korunuyor. Zeynel Bey Türbesi kümbeti ile Artuklu Hamamnn ardndan imdi de Sultan Süleyman Koç minaresi tanyor. Yine minareye yakn olan Eyybi Kzlar Camisi de dört parça halinde tanacak diye konutu.

Ana Sayfaya Git