Havada elektrik var artık

Lise öğrencilerinin müthiş buluşu: Havadan elektrik. İki lise öğrencisinin havadan elektrik üretme projelerinin başarıya ulaşması ODTÜ tarafından da ödüllendirildi.

Haberler 07.10.2017 - 12:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

TED Ankara Koleji Bilim nsan Yetitirme Program örencilerinden Dou Deniz Uur ve Eda Ayan, öretmenleri Demet zgünün koordinatörlüünde havadan elektrik üreten sistem gelitirdi.

Örencilerden Uur, projeyle ilgili AA muhabirine yapt açklamada, kozmik nlarn atmosferin yüksek katmanlarnda pozitif iyonun, imeklerin atmosferin alt katmanlarnda negatif yüklerin olumasna yol açtn söyledi.

Bu konuya ilikin literatür taramas yaptklarn anlatan Uur, bu srada ABDli mühendis Nikola Teslann 116 yl önce patentini ald bir modelle karlatklarn belirtti. Uur, atmosferden elektrik üretimi üzerine bir konsept gelitiren Teslann patentinde ise buna ilikin bilimsel ölçümlerin bulunmadn ifade etti.

Bunun üzerine havadan elektrik üretimine ilikin deney çalmalarna baladklarn dile getiren Uur, atmosferdeki pozitif ve yerdeki negatif yüklerden dolay atmosferde metre bana 100 voltluk potansiyel fark bulunduunu ortaya koyduklarn söyledi.

çalmalarnda bu potansiyel farkn elektrie çeviren bir cihaz tasarlamak üzere yola çktklarn kaydeden Uur, bunun için öncelikle 10,5 metrelik yükseklik ile yer arasnda meydana gelen voltaj farkndan hareket eden elektronlar, bir süperkapasitörde biriktirdiklerini anlatt.

Uur, çalmalarna ilikin u bilgileri verdi:

Voltaj farkn kullanarak yaptmz devre yardmyla süperkapasitör içeren bir sistem gelitirdik. Süperkapasitörde biriken enerjiyi elektrie çevirmek için de bir sistem gelitirdik. Elde ettiimiz verimi hesapladk. Farkl parametreleri deitirerek daha verimli bir ekilde daha çok elektrik üretimi elde etmeye çaltk. Kullandmz devrenin kurulma maliyetini oldukça düük seviyeye indirdik. u an ürettiimiz elektriin gücü düük. Tam olarak devreye alnmas ve bir sistemin elektrik ihtiyacn karlayabilmesi için üzerinde çallmas gerekiyor. çok ucuz ekilde, güne ve rüzgar gibi d faktörlere baml olmadan yaplan havadan elektrik üretiminin, mevcut yenilenebilir enerji kaynaklarndan daha sürekli bir enerji çk olacan öngörüyoruz.

Gelitirdikleri sistemle bir LED lambay yakabilecek elektrii elde ettiklerini belirten Uur, çalmalarnn bir sonraki admnda elektrik verimini artrmann yollarn arayacaklarn ifade etti.

PROJENN ÖNEM GELTRLEBLR OLMASI

Öretmen zgü de sürdürülebilir enerjinin önem tadna, kullanlan fosil kaynaklarn çevre kirliliine neden olduuna dikkati çekti.

Örencilerin projelerinde sadece havadan elektrik üreterek sürdürülebilir bir enerji kayna üzerine çaltklarn vurgulayan zgü, Projenin önemi gelitirilebilir olmasndan kaynaklanyor. Dünyamza ve çevremize önemli katklar salayacan düündüümüz bir proje. dedi.

GELTRLP DÖNÜTÜRÜLEBLR

Proje, ODTÜ Kuzey Kbrs Kampüsünce düzenlenen Uluslararas Genç Yeil Beyinler Yarmasnda birincilik ödülü ald.

Jüri üyelerinden ODTÜ Kuzey Kbrs Kampüsü Makine Mühendislii Bölümü Öretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Onur Taylan da yarmaya 20 ülkeden 220 projenin katldn bildirdi.

Projenin orijinallii ve daha önce denenmemi konuda hazrlanmasnn ödüllendirmede etkili olduunu kaydeden Taylan, örencilerin kendi çabalaryla bu projeyi hayata geçirmesinin önem tadn ifade etti. Taylan, Örencilerimiz bize bir kant sundu. Dolaysyla bilimsel olarak fikir aamasndaki bu projenin gelitirilerek ürüne dönütürülme potansiyeli bulunuyor. diye konutu.

Ana Sayfaya Git