Havaların ısınmasıyla arı kovanları açıldı

DİYARBAKIR'da UNESCO Kültür Mirası Listesi'nde bulunan Hevsel Bahçeleri ile türkülere konu olan Kırklar Dağı arasındaki vadiye kurduğu 500 arı kovanda bal üretimi yapan Abdulkadir Yolagelen (58), havaların ısınması ve çiçeklerin açmasıyla birlikte kovanların kapaklarını açtı.

Haberler 11.03.2018 - 11:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bingöllü arc Abdulkadir Yolagelen, 4 yl önce Hevsel Bahçeleri ile türkülere konu olan Krklar Da arasndaki vadiye 500 kovan ar getirip, üretime balad. Yolagelen, havalarn snmas ve çiçeklerin açmasyla birlikte kovanlarn kapaklarn açt. K boyunca bölgede konakladklarn belirten Abdulkadir Yolagelen, 2014 kn burada geçirmitim. O zaman havalar çok souktu ve 200den fazla kovan arm telef oldu. Bu sene hava nispetten daha iyiydi. 100 kovan ar fire verdik. Havalar soudu mu arlar ölüyorlar. Bu sene iyiydi telafisi mümkün. imdi bahar geldi. Kovanlarn azn açtk, arlarm imdi Hevsel Bahçeleri ile Krklar Da çevresindeki çiçeklerden besleniyor ve bal üretimi için çalmaya baladlar. Mays ayna kadar buradaym. Sonra Bingöle döneceim dedi.

ARI KOVANLARI AçILDI

1986 ylndan bu yana arclk yaptn anlatan Yolagelen, Bu süre zarfnda hemen hemen Türkiyenin bütün bölgelerinde ar yetitiricilii yaptm. Yine hemen bütün yazlar Bingöl yaylalarnda geçiririm. Ancak buras klar çok souk oluyor. Dolaysyla sonbaharn sonlarna doru Mersin, Adana ve Diyarbakr gibi nispetten scak olan bölgelerde göçeriz. 2017 kn Mersinde geçirdim. 500 kovan ardan 250den fazlas telef oldu. Bunun nedeni oradaki çiftçilerin portakal, limon gibi narenciye ve dier meyve ve sebzeleri ilaçlamalar. Arlar ilaçlanan çiçeklere konduu zaman zehirlenip ölüyorlar. Bu nedenle geçen sene çok büyük bir zarar yaadm. Geçen kn balarnda kovanlarm yeniden Krklar Dana getirdim. Scak ve güzel bir k geride braktk. ükürler olsun k en az zararla atlattk diye konutu.

HEVSEL BAHçELER

Hevsel Bahçelerinin arlara iyi geldiini anlatan Yolagelen, Normalde geçen sene ve ondan önceki senelerde de Mersine gitmeyecektim. Ama biliyorsunuz Diyarbakrda büyük bir çatma yaand ve bu nedenle buraya gelemedik. imdi burada huzur ve güven ortam var. Burada çok güzel bir k geçirdik. Kovanlarmz açtk ve arlarmz çalyor. Bu mutluluk verici bir olay dedi.

Her baln ayr bir tadnn olduuna dikkat çeken Abdulkadir Yolagelen, Bana sorarlarsa en iyi bal hangisi diye, hiç düünmeden geven çiçei bal derim. Geven çiçei Karacadan zirvesinde ve Bingöldeki yaylalarda var. Benim tercihim, köyümün de bulunduu Bingöl yaylalarndaki geven çiçeklerinden yaplan baldr. Ylda ortalama 6 ton bal üretiyoruz. Televizyonlarda bal diye satlan ürünlerin bal ile uzaktan yakndan alakas yok. Malesef vatandalar sahte bal, orjinalinden ayramyor. Bu çok zor bir olay. Em mantkl yol bal güvenilir yerlerden satn almaktr ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git