Havan silahı artık uçuyor

Kara birliklerinin silahı havan, dronla havalandı

Haberler 21.03.2022 - 00:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dronlar, kara birliklerinin en eski silahlarndan olan havan gökyüzüne çkarp havadan ate destei vermeye hazrlanyor.

Ostim Teknik Üniversitesi Öretim Üyesi Prof. Dr. Sinan Kvrak ve örencileri, yürüttükleri laboratuvar çalmalaryla Havan Brakma Sistemi gelitirdi. Laboratuvar ortamnda yaplan testlerin ardndan drona entegre edilen sistemle saha testlerine baland. Testte, brakma sistemine 60 ve 81 milimetre 3 havan yüklendi. Dron, uzaktan kumandayla verilen komutla, patlaycsz test mühimmatlaryla belirlenen noktaya at gerçekletirdi.

Kvrak, sahada herhangi bir noktadan görüntü alndnda havan yüklü dronun istenen koordinata yönlendirilip brakma sistemiyle 3 mühimmat brakmasnn salanabildiini söyledi. Kvrak, öyle konutu:

Bir tane 81, iki tane 60lk havan brakan bir sistem gelitirdik. Bu yönde bir ihtiyaç söz konusu oldu ama karlayamadk. Üniversite, laboratuvar olarak bunu kendimiz yapalm dedik. Piyasadan bulduumuz ekipmanlar ve kendi yaptmz elektronik kontrol sistemiyle çok hesapl bir Havan Brakma Sistemi gerçekletirdik ve patent bavurularn yaptk. Süreç içerisinde de denemelerini gerçekletirdik. Sistemimiz gayet güzel çalyor.

Projede dron üreticisi Ar Savunma ile i birlii yaptklarn ifade eden Kvrak, 25 kilogram yük tayabilen, yaklak yarm saat havada kalabilen, farkl faydal yüklerin balanabildii dronun yazlm ve donanmyla yerli olduunu kaydetti.

DRON YARDIMIYLA NOKTA ATI

Kvrak, sistemin sahada salayaca avantajlara ilikin u deerlendirmelerde bulundu:

Bir karakol çevresinden görüntü alndn düünün. Sistemi 2 dron kullanlacak ekilde deerlendiriyoruz. Birisi görüntü alacak dieri de havanlar tayacak. Yaklak 2-3 kilometre mesafeden görüntü alndnda havanlar tayan dron gönderilecek ve görüntülü ekilde unsurlarn üzerine 3 havan mermisini brakacak. Normal artlarda yapmaya kalkrsanz bu koordinatlar vurmanz, silah ayarlamanz skntl ve zor. Böyle bir sistemde ise çok basit ve uygun yapyla terörist unsurlar ortadan kaldrm olacaz. Maliyet olarak düündüünüz zaman da böyle bir sistemin yaklak 1500-2000 liralk bir maliyeti var.

nsansz hava araçlar ve brakma sistemleriyle alakal ülke olarak çok güzel çalmalarmz var, dünyada da u anda duyuluyor. Dolaysyla hesapl ve sürdürülebilir ürünler gerçekletirirsek bir an önce hem kendi silahl kuvvetlerimizin ihtiyacn karlam oluruz hem de imdi olduu gibi mazlum milletlerin derdine derman oluruz.

Ana Sayfaya Git