HDP'den büyük tepki, 'Öç alıyorlar'

HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız’ın milletvekilliğinin düşürülmesi ile alakalı HDP'den tepkiler devam etmekte. Meclis İdare Amiri ve HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Sarıyıldız'ın son dakika gelişmelerine "Bu bir siyasi öç almadır" diyerek karara tepki gösterdi.

Haberler 22.07.2017 - 02:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HDP rnak Milletvekili Faysal Saryldzn milletvekilliinin düürülmesi ile alakal HDPden tepkiler devam etmekte. Meclis dare Amiri ve HDP Ankara Milletvekili Srr Süreyya Önder, Saryldzn son dakika gelimelerine Bu bir siyasi öç almadr diyerek karara tepki gösterdi.

Srr Süreyya Önder, AKP üyelerine dönük hazrlanan adli komplolarn ve iddianamelerin Bunlar FETÖcüdür ve bu da bize komplodur denilerek yok sayldn fakat söz konusu olan HDP milletvekilleri olunca tüm tasarruf ve tahribatlarn caiz sayldn ifade etti. Bugün onun artlar yok ama bir gün bu ülkede Hakikat Komisyonlar kurulacak. Bundan kaç yok ve hayrl bir ey olacak. Eer toplumsal barnz ve demokrasimizi ina etmeyi becerebileceksek varacamz ilk durak bu komisyonlar olacak diyen Önder, komisyonlarda bölgedeki provokasyonlarn gün gibi ortaya çkacan belirtti.

Yaptmz tarihe erh dümektir

Önder, sözlerine öyle devam etti:

Daha önce Kürt milletvekilleri bu Meclisten apar topar Renolara doldurup, cezaevlerine götürüldü. O gün bu görüntüler yaanrken burada parlamenter olan herkes utanç yayor ve birçok sorumluluk ve vicdan sahibi o günleri derin bir teessürle anyorlar. Bu meselenin silahl boyutunun daha da büyümesinin en temel tetikleyicilerinden birisi olduu konusunda neredeyse büyük bir çounluk hemfikir. Bu yaplanlar da bir öç alma hukuku yok sayma saikleriyle balatlmtr, amaç diz çöktürmektir. Biz buna böyle bakyoruz. Ortada hukukun hsi yok, demokrasinin dsi yok. Kaplmz bir rüzgara hep birlikte bu ülkeye toplumsal maliyetini her gün ödenemez boyutlara getiren bir ortamda savrulup gidiyoruz. Bizim bu siyasi deerlendirmelerimiz o gün o Hakikat Komisyonlarnda tarihe geçmi belge olarak okunacak ve birçok insann mahcup olmasna neden olacak. Niye bir erhimi koymadm, itirazm dillendirmedim diye. Bu komisyonlar ve bu süreç sadece buna yarayacaktr. Bizim buradan hiçbir muradmz, demokratik beklentimiz kalmamtr. Bunun hiçbir artnn ortada olmad da aikardr. Yaptmz ey tarihe erh dümektir.

Bari biraz makamna uydursaydnz

Makamna uydurmak denilen bir ey vardr. Minare hrszlarna klf olarak da tarif edilir. Bir i yapacaksanz bari biraz makamna uydursaydnz. Bu tutanaklar bu deerlendirmeler ve prosedür tepeden trnaa özensizliklerle dolu. Kimsenin eklen bile olsa hukuki teamülleri gözetme kaygs yok. Sayn Komisyonunuzun raporundan bir cümle okuyacam: HDP Genel Merkezinin geriye dönük görevlendirmesiyle çelien bir nitelik arz etmesi.

Hukuken doru deil, ahlaken ayp

HDP Genel Merkezi bu süreç balaynca Saryldzn darda partimiz adna bir siyasal faaliyet yürüttüünü Meclis Bakanlna bildirmi. Bunun neresi geriye dönük görevlendirme. Hiçbir siyasal parti yurt dna gönderdii vekil için önce veya sonra Bakanla bir yaz yazyor mu? Yok. Siz bu denli hukuku yok sayan bir yaklam içine girince Genel Merkez size bir bilgilendirme yapma ihtiyac duyuyor. Esasen ç Tüzükte de parti ile meclis çalmalar arasnda muhataplk söz konusu deildir. nsann bir parça özen beklemesi sanrm fazla bir ey deil. Ama bu özenin binde biri gösterilse ortaya u çkacak: Biz saçma bir i yapyoruz. Vazgeçtik. Hukuken doru deil ahlaken ayp dinen günah bir i yapyoruz. Yasada yeri yok, teamülle tespit konusunda sknt var.

Biz lise örencisini okuldan göndermiyoruz. Seçmeni seçmi, kendini buraya göndermi. Seçmen iradesini bir komisyon olarak akamete uratmaya hakkmz yok. Yoksa bunu hazrlayan arkadalarm özensizlikle yetersizlikle suçluyor deilim. Herkes u andaki iklim, rüzgar ve tek adamlk kayglarnn, siyasi ikbal planlar neyi gerektiriyorsa onu yerine getirmekle mükellef hissediyor kendisini. Niye? çünkü siyaset bir rehin alma mekaniine dönümü. Hukuk olsa biri bana hakaret atabilir mani yok ama bu memlekette yargçlar var. Gideriz oraya bunun ak m kara m olduu belli olur denebilir. Memlekette hukuk kalmam.

Herkes soruyor ya nerede siyasi aya? Muktedirler rehinlerle çalmay daha çok severler. Yandan ne yapaca belli olmaz. Candatr ayn zamanda. Onu seviyordur. Bir eyin doru olmadn sezer, bir tehlike her zaman vardr. Siyasette bunun çok örnei var. Ama rehin alnan gk diyemez. Bu siyasi ayan rehin alnmasyla, eyvah bana da bunu söylerlerse ya aça çkarsa kaygsyla ipotek alnmaya çallm bir eyde hukuk aramaya çalyoruz.

Yaplan siyasi öç almadr

tiraz erhimiz burada var. Meselenin hukuki ve ç Tüzük boyutunu da anlattm. Nefesimi bununla tüketmeye gerek görmüyorum. Yaplan i siyasi bir öç alma ve diz çöktürmedir. Buna dair son sözle savunmam bitireyim:

Öç ilkel bir duygudur ve maliyeti sadece öç alnanla alan arasnda deil tüm topluma yaylacak sonuçlar üretir. Diz çöktürme de asla hayatmz ve özgürlüümüz pahasna da olsa bu noktadaki amacnza bu yöntemlerle ulaamayacanz bir yol ve yordamdr. Belki insanlara halka vicdana dair umudunuz yeniden dirilir. Belki bir üye bile olsa Bu meseleyi yeniden ele alalm. Hastane raporu daha önce Türkiyedeki bizim hastanelerimiz tarafndan da verilmi. Ortada vekil beyan var. Esastr. Bizim dedektiflie soyunmamz ayp bir eydir der.

Ana Sayfaya Git