Hekimler öğrencileri hastalıklara karşı uyardı

Yeni eğitim-öğretim yılı için ilk ders zili yarın çalacak. Milyonlarca öğrenci okulun yolunu tutmaya hazırlanırken, hekimler öğrenci, öğretmen ve velileri muhtemel enfeksiyon hastalıkları ile ortopedik risklere karşı uyardı.

Haberler 18.09.2017 - 09:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çocuk Sal ve Hastalklar Uzman Dr. Alper Özklç, aileleri telalandran baklk sistemi hastalklar hakknda bilgi verdi.

Baklk sisteminin öncelikle mikroplarn vücuda girmesini engellemeye çaltn, bu noktada baarl olamazsa mikroplar vücuda girdii noktada yok etmeye çaltn belirten Özklç, Baklk sistemi mikroplar vücuda girdii yerde yok edemezse yaylmasn engelleyerek sadece o bölge ile snrl enfeksiyon olarak kalmasn salamaya çalr. Baklk sistemi bu fonksiyonlarn hayat boyu sürdürerek bizleri hastalklara kar korur. bilgilerini verdi.

Baklk sistemi fonksiyonlarnn akyuvarlar, timus bezi, dalak, lenf bezleri, kemik ilii gibi birçok organn birlikte çalmas ile yerine getirildiini anlatan Özklç, Bunlardan herhangi birinde oluabilecek hastalklar, baklk sisteminde de zafiyet oluturur. Bata anne sütü ile beslenme olmak üzere, çocukluk çanda geçirilen hastalklar ve uygulanan alar, baklk sisteminin geliimine katkda bulunur. Bu nedenle çocukluk çanda enfeksiyon hastalklar daha sk görülür. Baklk sistemi kötü beslenme, olumsuz çevre artlar, uykusuzluk, ar yorgunluk ve stresle beraber zayflar. diye konutu.

- Dk ile bulam yiyeceklerle az yoluyla geçen A tipi sarlk okul çocuklarnda sk görülmektedir

Grip rahatszlnn, solunum yoluyla bulaan ve özellikle eylül ile mart aylarnda görülen, öksürük, ate, halsizlik ve nezle ile seyreden bir hastalk olduunu aktaran Özklç, Öksürük, burun aknts ya da tkanklnn ardndan akcier enfeksiyonu, sinüzit ve orta kulak enfeksiyonu gibi hastalklara zemin hazrlayabilir. 6 aydan büyük tüm çocuklara mevsimsel grip as yaplmaldr. hatrlatmasn yapt.

Özklç, okul ça çocuklarnda görülen döküntülü hastalklardan kzamk, kzamkçk, kabakulak ve suçiçei için Salk Bakanl tarafndan ilk dozu bir yanda ve hatrlatc dozu 6 yanda olmak üzere tüm okul çocuklarna rutin a yapldn söyledi.

çocuklarda önemli olan bir dier hastaln sarlk (hepatitler) türleri olduunu hatrlatan Özklç, Özellikle dk ile bulam yiyeceklerle az yoluyla geçen A tipi sarlk okul çocuklarnda sk görülmektedir. Sarlktan korunmann yollarnn banda gda ve el temizlii geliyor. Yine de yüzde 100 korunmak için mutlaka a yaplmaldr. Hepatit A as eksik olan okul çocuklar mutlaka 6 ay arayla iki doz eklinde alanmaldr. uyarsnda bulundu.

- Barsak solucan olan çocuklarda azdan yasta su akmas görülebilir

Gribal enfeksiyonlarn sadece solunum ve hava yoluyla deil, elle temas eklinde de bulaabildiini belirten Özklç, açklamasn öyle sürdürdü:

El temizliine dikkat etmek lazm. Bunun yannda çocuklarda, tuvalet ve el temizliine yeterince dikkat edilmedii durumlarda barsak parazitleri de görülebilmektedir. Barsak solucan olan çocuklarda burun kants, azdan yasta su akmas, makatta kant, zaman zaman karn ars, kilo alamama gibi belirtiler görülebilir.

- çantann ask ve srt destekleri yeterli ve yumuak olmal

Ortopedi ve Travmatoloji Uzman Yrd. Doç. Dr. Levent Arslan ise okul çandaki çocuklarda duru bozukluuna (Postüral kifoz) kar çeitli önerilerde bulundu.

Okul çantalarnn toplam arlnn çocuun arlnn yüzde 10-15ini geçmemesi gerektiini belirten Arslan, çanta her zaman çift omuzda tanmaldr. Tek tarafl tanmas, omurgann arlk olan tarafa doru eilmesine yani skolyoza zemin hazrlayabilir. Hatta bu tarz yanl kullanmlarn ilerde bel ft gibi baz omurga sorunlarna zemin hazrlayabilecei iddia edilmektedir. Ayrca omuz ve srt arsn azaltmak için çantann ask ve srt destekleri yeterli ve yumuak olmaldr. nce askl çantalar omuz üstündeki kaslarda baskya neden olabileceinden zedelenmelere yol açabilir. Omuz asklarnn boyu örenciye göre ayarlanmaldr. Fazla uzun braklmamal, çantann arl belden aaya sarkmayacak ekilde ksa olmaldr. ifadelerini kulland.

- Ders dnda bilgisayar ve tablet kullanm en aza indirilmeli

Ar ve büyük kitap, defter veya dier malzemelerin srta yakn olan bölmeye, daha hafif malzemelerin orta ve arka bölmelere yerletirilmesi gerektiini anlatan Arslan, önerilerini öyle sralad:

Okul çandaki çocuklarda omurga sorunlarna yol açabilecek dier bir unsur masa ve sandalyelerin seçimidir. Alnacak masann yükseklii çocuun boyunun yaklak yüzde 40-45i kadar olmaldr. Sandalye mutlaka yükseklik ve srt ayarl olmal, yükseklii çocuun dizlerinin 90 derece olmasna müsaade edecek yükseklikte, srt destei ise dik oturmasn salayacak pozisyonda olmaldr.

çocuklara uygun oturma eitimi mutlaka verilmelidir. Yaz yazarken gövdesini fazla öne ememeli, mümkün olduunca dik oturmaldr. Burada gözden kaçrlmamas gereken dier bir sorun da görme ile ilgili bir sorun olup olmaddr. Tüm uyarlara ramen çocuk yaz yazarken veya kitap okurken öne doru fazla eiliyorsa bir göz muayenesi yaptrlabilir.

çocuklarn okul ve ders dnda bilgisayar ve tablet kullanm en aza indirilmeli, bunun yerine kalan zamanlarnda spor yapmalar tevik edilmelidir. Bu sayede srt, bel ve omuz kaslar kuvvetlenerek muhtemel arlarn ve kalc hasarlarn önüne geçilmi olacak ve çocuklar daha salkl bir okul dönemi yaam olacaklardr.

- çocuklar ylda 6-8 kez üst solunum yolu enfeksiyonlar nedeniyle doktora gidiyor

Kulak Burun Boaz ve Ba Boyun Cerrahisi Uzman Doç. Dr. Seçkin Ulusoy da okul çandaki çocuklarda doktor ziyaretlerinin yardan fazlasn üst solunum yolu enfeksiyonlarnn oluturduunu söyledi.

çocuklarn okul önlerinde satlan açk gdalara tenezzül etmemesi için ailelerinin evde sempatik yiyecekler hazrlamasnn faydal olacan anlatan Ulusoy, unlar kaydetti:

Nezle, gribal enfeksiyonlar, sinüzit, bademcik iltihaplar, orta kulak iltihaplar gibi hastalklar, üst solunum yolu enfeksiyonlarn oluturuyor. çocuklar ylda 6-8 kez, yetikinler ylda 2-4 kez, üst solunum yolu enfeksiyonlar nedeniyle doktora gidiyor. Üst solunum yolu enfeksiyonlarnn büyük çounluu virüs kaynakl olduundan, antibiyotik kullanlmasna gerek olmuyor. Ancak, beraberinde ate, iddetli ar, boyundaki lenf bezlerinin büyümesi gibi ikayetler devam ediyorsa ve alt solunum yolu enfeksiyonlarna yaylma (zatürre, bronit) balamsa, bu durumda antibiyotik tedavisine balanmas gerekir.

Okul gibi toplu yerlerde nezle, grip, Hepatit A (sarlk), kabakulak gibi birçok hastaln hzla bulaabildiinin altn çizen Ulusoy, bulac hastalklardan korunmak için ellerin sabunlu suyla ykanmasnn en önemli korunma yöntemi olduunu vurgulad.

- Hasta kiiler haprrken, azlarn kapatacak ekilde kat peçete kullanmal

Ulusoy, okul dönemi boyunca, snflarn, odalarn, kapal ortamlarn sk sk havalandrlmas gerektiini hatrlatarak, hastalarla temastan ve ortak eya kullanmndan kaçnmann koruyucu olduunu söyledi.

Hasta olduu bilinen kiilere bir metreden fazla yaklalmamas gerektiini ifade eden Ulusoy, öyle devam etti:

Hasta kiiler haprrken, azlarn kapatacak ekilde kat peçete kullanmaldr. Kullanlan peçetelerin, uygun ekilde toplanarak poetle çöpe atlmas gerekir.

Mevsim özelliklerine uygun giyilmelidir. Halk arasndaki, virüslerin karda yaylmayaca inanc gerçekleri yanstmaz. Grip etkeni olan influenza virüsü, tüm hava koullarnda yaar. Virüsün soukta yaylma hz azalsa da vücuda girdiinde vücut ssyla aktive olur ve hzl biçimde çoalr.

Ana Sayfaya Git