Her saniyemizde ölüm korkusu!

Mardin Devlet Hastanesi uzman doktorlarından Gamze Geyik Yünoğlu ile Bingöl Devlet Hastanesinde görev yaparken yakalandığı yeni tip koronavirüsü (Kovid-19) yenmeyi başaran acil tıp uzmanı Dr. İlker Akbaş, Kovid-19 ile mücadelede yaşadıklarını anlattı.

Haberler 25.09.2020 - 00:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dahiliye bölümünde görev yapan Uzman Dr. Yünolu, bir yandan hastalara ifa sunmaya çalrken dier yandan Kovid-19a yakalanan annesini evinde tedavi etti.

Virüs bulama riski nedeniyle uzun süre 2 yandaki kzndan ayr kalmak zorunda kalan Yünolu, bu süreçte hastalarn çektii ac ve skntlarn da tan oldu.

Hastanelerde yaanan zorlu süreci anlatan Yünolu, evladndan ve yaknlarndan uzakta büyük fedakarlkla görevini sürdüren salk emekçileri olarak salgnn en ksa sürede sona ermesi için vatandalara tedbirlere uymalar çarsnda bulundu.

KIZIMIN GÜLÜÜNE HASRET KALIYORUM

Yünolu, yllardr insanlar yaatmak, salkl yaamalarna destek olmak için ellerinden gelen gayreti sürdürdüklerini ifade ederek, bu özverili çalmalarn, bu süreçle yepyeni bir boyut kazandn söyledi.

Hepimiz için yepyeni bir süreç balad. Ailelerimizi, hayatmz, her eyimizi brakarak bu mücadelenin gönüllü parçalar olduk. Ben ayn zamanda bir anneyim ve 2 yanda bir kzm var. Bu süreç baladndan beri onun ellerine, gülüüne hasret kalyorum. diyen Yünolu, sözlerini öyle sürdürdü:

Bundan hiçbir zaman ikayetçi olmadk. Salk Bakanlndan, l Salk Müdürlüünden, Bahekimliimizden destek alarak hepimiz bu savan bir parças olduk. Tüm salkçlar gece gündüz demeden ve bedensel yorgunluumuzu hiçe sayarak çaltk.

GÖRDÜÜMÜZ TEK EY HASTALARIMIZIN IZDIRAP DOLU GÖZLER

Azim ve kararllkla çaltklarn ancak duygusal yorgunluklarnn her geçen gün arttn dile getiren Yünolu, Bu mücadele ailemizden uzak kalmamza sebep oldu. Gördüümüz tek ey hastane duvarlar ve hastalarmzn zdrap dolu gözleri oldu. Yaknlarnn yüzlerindeki kaygy gördük. dedi.

Doum günü, Anneler Günü gibi bütün özel günleri hiçe sayarak görevlerine devam ettiklerini dile getiren Yünolu, unlar kaydetti:

Bir bahar, bir yaz kaçrdk. Muhtemelen k da kaçracaz. Bunlar söylememdeki amaç ikayet etmek deil. Hepimiz gönüllüyüz ancak kurallara uyulmad sürece, salgn arttkça daha büyük bir mücadele içine girmek zorunda kalyoruz.

ARKADALARIMIZIN ANNE VE BABALARINI YATIRMAYA BALADIK

Hastanedeki salk çalanlarnn, virüsle mücadele eden anne ve babalarn da tedavi etmeye çaltn dile getiren Yünolu, Arkadalarmzn anne ve babalarn da yatrmaya baladk. Anne ve babalar nefes darl çekerken, baka hastalarn yarasna merhem olmaya çalyorlar. Bu süreçte annem evde nefes darl yaarken frsat buldukça arkadalarmla urayp onu tedavi etmeye çaltk. eklinde konutu.

Bu süreçte en kötüsü, Lütfen bizi kurtarn, nefes almamz salayn diyen gözler. ifadesini kullanan Yünolu, hastalarn çektii acy hissettiklerini, tek beklentilerinin önlemlere uyulmas olduunu aktard.

Bu sürecin, ancak alnacak tedbirlerle durdurulabileceine iaret eden Yünolu, unlar kaydetti:

çünkü bu süreci durduracak olan sizlersiniz. Düünlerimiz, taziyelerimiz, elencelerimiz devam ettii sürece, sizlerin ac dolu gözlerinize baktmz sürece bu i bitmeyecek. Her düünü bir cenaze ile gölgelemeyelim artk. Lütfen sosyal mesafemize, önlemlerimize dikkat edelim. Salkçlar olarak sizlerden tek dileimiz bu.

Yünolu, kendilerine her türlü destei salayan Salk Bakanlna, Salk Müdürlüü yetkililerine teekkür etti.

YAKINLARINA VEDA EDEMEDEN ARAMIZDAN AYRILANLAR OLUYOR

Bingöl Devlet Hastanesinde görev yapan ve 14 günlük sürecin ardndan Kovid-19u yenmeyi baaran Dr. lker Akba, doktorlar ve dier salk çalanlar açsndan sürecin zor geçtiini söyledi.

Akba, görevini yürütürken hastalk riski nedeniyle ei ve çocuklarndan uzun süre ayr kaldn belirterek, en büyük korkusunun ailesine virüs bulatrmak olduunu aktard.

14 günlük süreçte insan psikolojik olarak çok etkileniyor. Doktor olmama ramen bende de bir ölüm korkusu ve ben öldükten sonra geride kalanlara ne olacak endiesi oldu. Bunu atlatmak zor oluyor. Evet ilaçlar kullanyorsunuz, klinik olarak belki çok kötü deilsiniz ama 14 günlük süreci bu psikolojiyle yaamak insan rahatsz ediyor, endieye sürüklüyor. diyen Akba, salk çalanlar ve vatandalar arasnda Kovid-19u ar atlatanlarn durumuna deindi.

Akba, Hastaneye yatmak mecburiyetinde kalan, youn bakma giren, yaknlarna veda edemeden aramzdan ayrlanlar oluyor. Kovid-19 oldukça ciddiye alnmas gereken bir hastalk. Evet bazlar hafif geçiriyor ama bazlar gerçekten bu hastal çok zor atlatyor ve yatan da bamsz bir durum. Gençler de ileri yatakiler de ar atlatabiliyor. Bunun için oldukça dikkat etmek lazm. diye konutu.

PSKOLOJK AçIDAN DA NSANLARI ETKLYOR

Salk Bakanlnn uyarlarnn dikkate alnmas çarsnda bulunan Akba, maske taklmas, sosyal mesafe ve hijyene dikkat edilmesi gerektiini bildirdi.

Akba, Bu kurallar mutlaka hayatn bir parças haline getirmek lazm. Oldukça dikkat ediyor, maskeyle dolayor, sürekli koruyucu ekipman giyiniyordum ama herhalde küçük bir dikkatsizlik bu hastala yakalanmama sebep oldu. Bunun için her an her dakika dikkat etmek lazm. Kovid-19 sadece tbbi açdan deil, psikolojik açdan da insanlar etkiliyor. dedi.

Ana Sayfaya Git