HES kodu kurumda

Kurumlar, kendi otomasyon sistemleri üzerinden "HES Kodu" sorgulaması yapabilecek

Haberler 30.09.2020 - 09:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kiilerin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) açsndan risk durumlarnn sorguland Hayat Eve Sar (HES) kodu uygulamas ile e-Devlet Sistemi arasnda servis entegrasyonu yapld. Kurumlararas Goverment to Goverment (G2G) eriim eklinde hizmete sunulan sistemle, tüm kurum ve kurulular HES sistemi ile entegre olabilecek.

Salk Bakanl Salk Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüünce, HES Kodu Sorgulama Sistemi hakknda resmi yaz hazrlanarak, ilgili genel müdürlüklere gönderildi.

Yazda, çeitli ülkelerden bildirimi yaplan yeni bir alt tipe bal koronavirüsün (Kovid-19) tüm dünya için oluturduu halk sal tehdidinin devam ettii ve Türkiyede de söz konusu hastalk ile mücadele çalmalarnn Salk Bakanlnn koordinasyonunda ilgili tüm birimler tarafndan kesintisiz yürütüldüü vurguland.

Bu kapsamda, tüm vatandalarn seyahat edebilmelerini salamak amacyla Hayat Eve Sar (HES) uygulamas altnda HES Kodu sistemi gelitirildii anmsatlan yazda, sistemin hava yolu, demir yolu, deniz yolu, kara yolu firmalar ile entegrasyonun saland ifade edildi.

Yazda, HES Kodu sayesinde vatandalarn, 6698 sayl Kiisel Verilerin Korunmas Kanununa uygun ekilde kimlik bilgilerini beyan etmeden risk durumlarn paylaabildiinin ve paylamlarn yönetebildiinin alt çizildi.

- Servis, kurumlar aras G2G eriim eklinde hizmete sunuldu

HES kodunun kontrollü sosyal hayat kapsamnda birçok alanda kullanlmaya baland belirtilen yazda, kiilerin koronavirüs açsndan risk durumlarnn HES kodu üzerinden sorguland kaydedildi.

Ayrca HES kodunda yaplan yeniliklere ilikin u bilgilere yer verildi:

Söz konusu uygulamann kullanm ile kamu kurumlar ve i yerlerinin kiilerden alm olduklar HES kodu bilgilerini kendi otomasyon sistemleri üzerinden sorgulayabilme ihtiyac ortaya çkt. Bu ihtiyaç dorultusunda Bakanlmz HES Kodu uygulamas ile e-Devlet sistemi arasnda gerekli servis entegrasyonu yapld. Söz konusu servis, kurumlar aras (Goverment to Goverment G2G) eriim eklinde hizmete sunuldu.

Bu kapsamda, bakanlklarn merkez tekilatlar, en az 500 çalan bulunan kamu kurumlar ve i yerleri G2G servisini kullanarak kendi otomasyon sistemleri üzerinden HES kodu sorgulamas yapabilecek. Bu sorgulama sonucunda kendileri ile paylalan HES kodlarna sahip kiilerin koronavirüs bakmndan riskli olup olmad bilgisini görebilecek.

Yazda, lgili kurum ve kurulularn, https://hayatevesigar.saglik.gov.tr/ adresinde bulunan kurumsal entegrasyon bavuru formunu elektronik ortamda doldurup, e-imza ile imzalandktan sonra G2G servisini kullanma taleplerini ve formu dolduran kiinin yetkili olduunu belirten resmi yaz ile Bakanln Salk Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüüne iletmeleri durumunda yetkilendirmeler yaplacak. bilgisi aktarld.

Öte yandan, resmi yazda, 500ün altnda çalan bulunan kurum ve i yerlerinin ise Hayat Eve Sar mobil uygulamas üzerinden karekod/HES kod sorgulama ekrann kullanarak veya e-Devlet üzerinden tekli veya toplu HES kodu sorgulama hizmetlerini kullanarak kiilerin koronavirüs anlamnda risk durumlarn sorgulamaya devam edebilecekleri bildirildi.

- Sistem, virüs bulaan veya temasl olan kii için riskli uyars veriyor

HES sistemine ilikin Salk Bakanl yetkililerinden alnan bilgiye göre, özellikle riskli olanlarn HES kodu alamayacann doru olmad örenildi. Sistemden, hasta veya salkl her vatanda kod alabilirken, virüs bulaan veya temasl olan bir kiinin, HES kodu sorgulandnda, sistem bu kii için riskli uyars veriyor.

Ayrca kiinin bilgisi dnda sorgulama yaplmas, Kiisel Verileri Koruma Kanunu çerçevesinde suç tekil ediyor.

Ana Sayfaya Git