HES kodu zorunlu!

Şehir içi toplu ulaşımda ve konaklama tesislerinde HES kodu zorunlu olacak

Haberler 01.10.2020 - 09:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çileri Bakanlnn 81 il valiliine gönderdii genelgeyle, ehir içi toplu ulam araçlarnda ve ülke genelindeki tüm konaklama tesislerinde Hayat Eve Sar (HES) kodu zorunluluu getirildi.

çileri Bakanl, 81 il valiliine ehir içi toplu ulamda HES kodu sorgulama ve Konaklama tesislerinde HES kodu zorunluluu konulu iki ayr genelge gönderdi. Valiliklere gönderilen genelgelerde, koronavirüs salgnyla mücadelede hastalk tans konulmu ya da temasl durumdaki kiilerin toplumdan izole edilmesinin üzerinde durulmas gereken önemli hususlardan biri olduu vurguland.

Bu dorultuda bulama riskinin azaltlmas ve hastalk tans konulan kiiler ile temasl durumundaki kiilerin tespit edilerek izolasyona tabi tutulmalarn temin edilmesi amacyla Salk Bakanlnca HES uygulamas gelitirildii anmsatld.

KORANAVRÜS ÜPHELSNN SEYAHAT KARTI ASKIYA ALINACAK

ehirleraras yolcu tamacl amaçl her türlü toplu ulam aracyla (uçak, tren, otobüs vb.) yaplacak seyahatlerde gerek biletleme gerekse araca alnma srasnda HES kodu sorgulamas yapld, herhangi bir riski bulunmayanlarn (tanl veya temasl durumda olmayan) seyahat edebilmeleri mümkün olduu belirtildi. Benzer ekilde ehir içi toplu ulam araçlaryla yaplan yolcu tamaclnda da HES koduna göre kiilerin takibinin salanmasnn önem arz ettiine dikkat çekilen genelgede, alnan tedbirler u ekilde sraland:

Bata belediyeler olmak üzere ilgili dier kurum/kurulular tarafndan yürütülen her türlü ehir içi toplu ulam aracyla (otobüs, metro, metrobüs vb.) yaplan seyahatlerde kullanlmak üzere kiiye özel hale getirilmi elektronik/akll seyahat kart sistemleri ile Salk Bakanl HES uygulamas arasnda gerekli entegrasyonlar salanacak. ehir içi toplu ulam faaliyetleri için kullanlan ulam kartlarn henüz kiiselletirmemi durumda olan bata büyükehir belediyeleri olmak üzere yerel yönetim birimleri ve ilgili dier kurum ve kurulularnca, halihazrda kullanlmakta olan elektronik/akll seyahat kart sistemlerinin kiiselletirilmesi amacyla gerekli çalmalara biran evvel balanlacak. Covid-19 hastal tans konulan ya da temasls durumunda olan vatandalara ait varsa kiiselletirilmi seyahat kartlarnn izolasyon süresi boyunca otomatik olarak askya alnacak. Covid-19 tanl ya da temasls olmas nedeniyle izolasyonda olmas gerektii kendisine bildirilmesine ramen ehir içi toplu ulam araçlarn kulland tespit edilen kiilerin bilgilerinin, gerekli idari yaptrmlarn uygulanmas ve gerekiyorsa suç duyurusunda bulunulmas için çileri Bakanl araclyla (çileri sistemi üzerinden elektronik olarak) ilgili valilik/kaymakamlkla paylalacak.

KONAKLAMA TESSLERNDE HES KODU ZORUNLU

Bakanln valiliklere gönderdii dier genelgede ise konaklama tesislerinde HES kodu kontrolü uygulamasnn zorunlu hale getirildii belirtildi. Bugünden itibaren konaklama tesisleri için alnan tedbirler öyle sraland:

Herhangi bir ayrm olmakszn (özel-kamu, turizm iletme belgeli/belgesiz, ruhsat veren idare gibi) tüm konaklama tesislerinde (otel, motel, pansiyon, misafirhane, kamp vb.) müterilerden HES uygulamas kodu istenecek ve gerekli sorgulama yapldktan sonra konaklama tesisine müteri kabul edilecek. HES kodu sorgulamas müterilerin konaklama tesisine kabulü srasnda yaplacak, yaplan sorgulama sonucunda herhangi bir risk bulunmayan (tanl ya da temasl olmayan) kiilerin tesise kabul ilemleri gerçekletirilecek. 1774 sayl Kimlik Bildirme Kanununun 2nci ve ek 1inci maddesi hükümlerine göre konaklama tesislerince genel kolluk kuvvetlerine bildirilen müteri bilgilerinin, ilgili genel kolluk kuvveti birimince Salk Bakanl ile salanan veri entegrasyonu çerçevesinde Covid-19 tans konulma ya da temasl olma durumuna göre de sorgulanacak. Gerek konaklama tesisine kabul gerek genel kolluk kuvvetlerince yaplan sorgulama gerekse konaklama süresi esnasnda Covid-19 tans konulduu ya da temasl olduu tespit edilen kiilerle ilgili olarak daha önce çileri Bakanlnca gönderilen genelgeler ile Salk Bakanl Salgn Yönetimi ve çalma Rehberinin Konaklama Tesislerinde Alnmas Gereken Önlemler balkl maddesinin ilgili hükümlerine göre gerekli i ve ilemler yerine getirilecek.

ÜPHELLER, MSAFR ZOLASYON ODALARINA YERLETRLECEK

Öte yandan, Covid-19 tans konulan ya da temasls olduu anlalan kiiler, Kültür ve Turizm Bakanl ve çileri Bakanlnn genelgeleri kapsamnda Güvenli Turizm Sertifikas uygulamas gerei oluturulan misafir izolasyon odalarna yerletirilecek. Misafir izolasyon odalarnn sayca yetersiz kald durumlarda ise vali/kaymakamlar tarafndan ilgili bakanlk genelgeleri ile Salgn Yönetimi ve çalma Rehberinin hükümleri göz önünde bulundurularak gerekli tedbirler alnacak. Bu Genelge hükümlerine yönelik gerçekletirilen denetimler sonucunda HES kodu sorgulamas yaplmakszn veya sorgulama sonucuna göre kabul edilmemesi gereken müterilerinin konaklamasna izin veren konaklama tesislerinin l/lçe Umumi Hfzsshha Kurulu karar dorultusunda ilgili valilik/kaymakamlkça 10 gün süre ile faaliyetten men edilecek.

Ana Sayfaya Git