HES koduyla kabule hazır

Restoran ve lokanta işletmecileri HES koduyla müşteri kabulüne hazır Covid-19 salgını nedeniyle Türkiye’de uygulanan kısıtlama tedbirleri nedeniyle sadece paket ve gel-al servisi yapan lokanta ile restoran işletmecileri, işlerinin yarı yarıya düşmesinden dert yanarak sektörlerine yönelik düzenleme bekliyor.

Haberler 25.01.2021 - 09:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yaklak bir yldr hayat olumsuz etkileyen küresel Coronavirus salgn en çok küçük esnaf olumsuz etkiledi. Salgnla mücadele kapsamnda yaklak bir yldr kstlamalarn dayatt zorluklara göüs gererek ayakta durmaya çalan esnaf, i yapamamaktan ikayetçi.

Pandemi sürecinde lokantac esnafnn madur olduunu söyleyen Diyarbakr Lokantaclar, Kebapçlar ve Tatlclar Odas Bakan Haim Elkan, ehirlerin turist çeken faktörlerinin banda gastronominin geldiini ifade etti.

Hizmet sektöründe al-götür tarzndaki paket servislerin bir dönem cazip olduunu fakat günümüzde müterileri cezbetmediini ifade ederek yaadklar zorlu süreci anlatan Elkan Hizmet sektöründe çalan binler var. Fakat yeni süreçle birlikte bu çalanlarn büyük çounluu isiz kald. Hükümetin bu maduriyetlerin giderilmesi için hazrlayp sunduu destek paketleri yetersiz kalp herhangi bir fayda salamad. dedi.

HES kodunun müesseselerimizde de uygulanmasn talep ediyoruz

HES kodu ile müteri alabileceklerini söyleyen Elkan Türkiye genelinde meslektalarmzn hiçbir meskeninde Coronavirus yayld tespit edilmemitir. AVMlerde, uçaklarda, otobüslerde ve resm kurumlarda nasl HES kodu uygulamas varsa bizim sektörümüzde de bu uygulamann yaplmasn talep ediyoruz. eklinde konutu.

Cumhurbakanndan sevindirici haberler beklediklerini ancak Erdoann pandemi sürecinde restoranlarn gereini yerine getirmediklerini söylemesinin kendilerini incittiini söyleyen Elkan, konumasn öyle sürdürdü:

Önceki dönem yaymlanan genelgede, bir meknda aile fertleri bir arada oturabilir fakat yabanc kiilerin arasnda sosyal mesafe uygulanrd. Ayrca hijyen ve salk kurallar da uygulanmt. Hiçbir mekanmzda virüsün yayld haberi de çkmad.

Paket servisler yerine ulancaya kadar souyor. Kentte ikamet etmeyip ehirde geçici kalanlar hariç kimse paket servislere rabet göstermiyor. Yerli halk ailesiyle birlikte tatil günü bir iletmede yemek yiyordu. Ama imdi iletmelerimiz kapal olduu için yerli halk evinde kendi yapt yemekleri tercih ediyor.

Ksacas paket servisler, lokanta ve restoran gibi iletmelere herhangi bir fayda salamyor. HES kodunu talep ediyoruz.

BR AN ÖNCE RESTORAN VE LOKANTALARI AçMALARI LAZIM

Pandemi nedeniyle kapal olan iyerinde yaklak 40 kii çaltn fakat müteri gelmedii için çalanlarn büyük bir ksmnn isiz kaldn ifade eden Faik Gözalan Her türlü iyerinin açk olup restoranlarn kapatlmas anlamszdr. HES kodu gerekiyorsa biz de kullanalm. 30 içimiz botadr. Bir an önce restoran ve lokantalar açmalar lazm. ifadelerini kulland.

Sosyal mesafe kural çerçevesinde masalara oturma düzeni getirilebileceini söyleyen Gözalan çar ve AVMler kalabalk, sadece restoran ve lokantalar için bu kural olmamaldr. Yemek solanlarnda müteri oturamadndan dolay ilerimiz çok dütü. Bir an önce bu tür iyerlerinin masalarna oturma izni verilmesi lazm. eklinde konutu.

Restoranlarn kapal olmasnn kendilerini skntya soktuunu belirten Ahmet Yaar lerimiz yok denecek kadar azdr. çalanlar dönüümlü mesai yapmak zorunda kalyor. Bu da ailelerin, giderlerini karlamada skntya neden oluyor. Müterilerimiz paket servislere rabet göstermiyor. dedi.

Restoranlar kapatmak yerine iletmenin kapasitesinin bir ksmna oturulacak ekilde düzenleme yaplmas gerekiyor

Müterilerin yiyecekleri paket olarak deil de servis tabanda yemek istediklerini vurgulayan Yaar Yemek pakete girdii zaman istenilen tad vermiyor. Yetkililer restoranlar kapatmak yerine hiç olmazsa iletmenin kapasitesinin bir ksmna oturulacak ekilde düzenleme yapmas gerekiyor. Ayrca birçok alanda istenilen HES kodunu yemek salonlar için de uygulayarak iletmeleri açabilirler. dedi.

Paket servislerin balamasyla birlikte çalan saylarn düürmek zorunda kaldklarn söyleyen Yaar Bu da birçok kii için sknt oldu. Halbuki otobüsler, bankalar ve hastaneler tka basa doluyor, ama hizmet sektörü kapatlyor. Hizmet sektörü, günah keçisi olmu durumda. Zaten zabta ve polis, her gün hijyen denetimi yapyor. Restoranlarn kapatlmas anlamszdr. eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git