Hıdırellez 2020 ne zaman, Hıdırellez duası, Hıdırellez nedir, Hıdırellez’de ne yapılır?

Ortadoğu, Balkanlar ve Orta Asya’da her yıl geleneksel olarak kutlanan bayramlardan olan Hıdırellez’in geçmişi hakkında çeşitli rivayetler vardır. Hıdırellez günü’nde insanlar çeşitli şekillerde dualarda bulunur, dileklerde bulunurlar. Hıdırellez’le ilgili tüm detaylar haberimizde.

Haberler 05.05.2020 - 21:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hdrellez günü kutlamalar her yl Mays aynn 5. Ve 6. Günü düzenlenir. Hdrellez ayn zamanda Edirnede de deiik bir ekilde kutlanr. Hdrellez günü hemen herkes sabahn erken vaktinde kalkarak nehir kenarna gidip yüzlerini ykarlar. Genç kzlar ise gelinlik veya yeni elbiselerini giyerek Sarayiçinde yürüyü yaparlar. Baz vatandalar da günahlarndan kurtulmak ve bereketli bir yl geçirmek için yüzmeye giderler.

Hdrellez günü ya da halk arasndaki adyla Hzr Günü derdi olanlarn yardmna koan Hzr ile denizleri hükmü altna alan lyasn bulutuklar gün olarak da anlr. Miladi takvime göre 6 Mays, eskiden kullanlan Rumi takvim olarak da bilinen Jülyen takvimine göre 23 Nisan Hdrellez günüdür. 6 Maystan balayp 4 Kasma kadar olan süre Hzr Günleri adyla yaz mevsimini, 8 Kasmdan 5 Maysa kadar olan süre ise Kasm Günleri adyla k mevsimini oluturmaktadr. Bu yüzden 5 Mays günü gecesi k mevsiminin bitip scak yaz günlerinin balad anlamna gelmektedir. Türkiyede Hdrellez Bayram 5 Mays 6 Maysa balayan gece kutlanr.

Hdrellezin UNESCOnun nsanln Somut Olmayan Kültür Miras Listesine alnmas amacyla 2010 ylnda çalmalar balatlmtr.

HIDIRELLEZDE NASIL DUA EDLR?

5 Mays günü akam vaktinde gül çiçeklerinin dallarna dilek mektuplar aslr. Dilek mektuplarna herkes kendi dileine göre çeitli ekiller çizip kapatrlar. Kimileri de gül dallarna para asarak para dileinde bulunur. Bu ekilde isizler i sahibi olmak isteyenler, çok para kazanmak isteyenlerin yan sra, e bulmak isteyen gençlerle çocuk sahibi olmak isteyen ebeveynler de Hdrellez günü dileklerde bulunurlar.

HIDIRELLEZ DUASI

Hdrellez günü, hiçbir yeil dalndan koparlmaz.

6 Mays günü ikindi zaman Hdrellezin bittiine inanlr. Ancak elenceler hava kararncaya dein sürer. Hzr urasn! dilei bolluk gelmesi anlamnda kullanlr

te Hdrellez duas

Bismillahirahmanirahim

bin bir adm bir adm

allah bir adm adm

kerim kerem allah

bamda bir duman var

yardm eyle ya allah

la ilaha illallah muhammeden resullullah

yeti imdadma hzr ile

allah birsin sen kulla miersin

biz gibi kullarn yardmcs sensin

hzr deryada erdim murada amin

Ana Sayfaya Git