HSYK yaz kararnamesi son dakika görev yeri değişen hakim ve savcılar

HSYK'dan son dakika yer değişikliği.780 hakim ve savcının görev yeri yeniden belirlendi.Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu binlerce hakim ve savcının görev değişikliğine son dakika açıklamalarda bulundu. Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu tam 780 adet hakim ve savcı AÇIKLAMASI YAPTI

Haberler 04.07.2017 - 00:18 Son Güncelleme : 04.07.2017 - 00:34

HSYKdan son dakika yer deiiklii.780 hakim ve savcnn görev yeri yeniden belirlendi.Hakimler Savclar Yüksek Kurulu binlerce hakim ve savcnn görev deiikliine son dakika açklamalarda bulundu. Hakimler Savclar Yüksek Kurulutam 780 adet hakim ve savcnn görev yerinde deiiklie gitti.

Hakimler ve Savclar Kurulunun (HSK) yaz kararnamesiyle bölge adliye mahkemeleri ve adli yargdaki toplam 780 hakim ve savcnn görev yeri yeniden belirlendi.

YAPILAN AçIKLAMA

2017 yl yaz kararnamesine ilikin çalmalar, 03 Temmuz 2017 tarihi itibaryla sonuçlandrlarak karara balanmtr.

Meslektalarmzn görev yerlerinden ayrlmalarna ilikin tebligatlar daha önce iln edilen takvim dorultusunda gönderilecektir.

Kararnameye ilikin yeniden inceleme talebi olanlarn, durumlarnn bir an önce kesinletirilmesini salamak amacyla, tebligat yaplmasn beklemeksizin taleplerini en geç 10 Temmuz 2017 tarihi mesai bitimine kadar UYAP personel ekranndan Atanma Talep Formu nun açklama ksmn doldurmak suretiyle yapmalar gerekmektedir. Ayrca fiziki olarak dilekçe göndermelerine gerek bulunmamaktadr.

Atamas yaplan meslektalarmza yeni görev yerlerinde baarlar diler, kararnamelerin meslektalarmzn ailelerine, yarg tekilatna ve ülkemize hayrl olmasn temenni ederiz.

DETAYLAR çN TIKLAYINIZ

MAYISTA DA OLMUTU

Hakimler ve Savclar Kurulu(HSK) bir adli bir de idari olmak üzere iki yeni kararname yaymlad. Yaymlanan kararnamelerle bin 45 adli ve idari yarg üyesi yeni görevlerine atand

HSKnn internet adresinden kararnamelere ilikin yaplan açklamada ise, Kararname sonras adl yargda bo kalan kadrolara kura kararnamesi ile atamalar yaplacaktr. Meslektalarmzn görev yerlerinden ayrlmalarna yönelik tebligat ve müstemir yetki talebine ilikin bilgilendirmeler daha sonra ilan edilecektir. Kararnameye ilikin yeniden inceleme talebi olanlarn, durumlarnn bir an önce kesinletirilmesini salamak amacyla, tebligat yaplmasn beklemeksizin taleplerini en geç 12 Mays 2017 tarihi mesai bitimine kadar UYAP personel ekranndan Atanma Talep Formunun açklama ksmn doldurmak suretiyle yapmalar gerekmektedir. Ayrca fiziki olarak dilekçe göndermelerine gerek bulunmamaktadr. Atamas yaplan meslektalarmza yeni görev yerlerinde baarlar diler, kararnamelerin meslektalarmzn ailelerine, yarg tekilatna ve ülkemize hayrl olmasn temenni ederiz.

-HSKDAN K YEN KARARNAME

HSK, biri adli biri de idari olmak üzere iki yeni kararname yaymlad. Yaymlanan 678 sayl adli yarg kararnamesiyle bin 35 savc ve hakimin görev yeri deiirken, 679 sayl idari yarg kararnamesiyle 10 idari yarg üyesi yeni görevlerine atand.

Adalet Bakanl tarafndan hazrlanan 132 maddelik anayasa uyum paketi Babakanla gönderildi

AA muhabirinin Bakanlk yetkililerinden ald bilgiye göre, cumhurbakanl hükümet sistemini öngören anayasa deiikliinin halk oylamasyla kabul edilmesinin ardndan, anayasann deien maddelerine uyumlu olarak kanunlarda düzenlemelere gidilmesi için yaplan çalmalar tamamland.

Adalet Bakanl Kanunlar Genel Müdürlüü tarafndan hazrlanan kanun tasars tasla ile Askeri Ceza Kanunu, Hakimler ve Savclar Kanunu, Anayasa Mahkemesi Kurulu ve Görevleri Hakkndaki Kanun, Uyumazlk Mahkemesi Kanunu, Dantay Kanunu ve Yargtay Kanunu bata olmak üzere, 16 kanundaki 132 maddede deiiklik yaplmas öngörülüyor.

Taslan, Bakanlar Kurulunda görüülmesinin ardndan TBMMye sevk edilmesi bekleniyor.

TASLAIN çER

Taslan yasalamasnn sonra, askeri mahkemelerin kaldrlmasyla askerlerin sivil mahkemelerde yarglanmasna ilikin düzenleme yaplacak. lgili kanunda Askeri suçlarn soruturmas ve kovuturmasnda 4/12/2004 tarihli ve 5271 sayl Ceza Muhakemesi Kanunu hükümleri uygulanr. hükmü yer alacak.

Öte yandan, subay ve astsubaylarn üpheli sfatyla ifadesi Cumhuriyet savcsnca alnacak.

Askeri suçlara ilikin dava ve ilere bakmak üzere, askeri birliklerin konulu olduklar yer, corafi durum ile i younluu göz önüne alnmak suretiyle belirlenen il merkezi ve ilçelerde, Milli Savunma Bakanl ile Hakimler ve Savclar Kurulunun (HSK) görüü alnarak, Adalet Bakanlnca asliye veya ar ceza mahkemeleri kurulabilecek.

HSK düzenlemesi

Hakimler ve Savclar Yüksek Kurulu (HSYK) Kanunundaki Yüksek ifadesi çkarlarak, kanunun ad Hakimler ve Savclar Kurulu Kanunu olarak deitirilecek. HSYKnn ismi de Hakimler ve Savclar Kurulu (HSK) olacak.

ki daire halinde 13 üyeyle çalacak HSK üyelerinin seçimine ilikin düzenleme anayasaya uyumlu hale getirilecek.

Kurulun üç üyesi, birinci snf olup, birinci snfa ayrlmay gerektiren nitelikleri yitirmemi adli yarg hakim ve savclar, bir üyesi, birinci snf olup, birinci snfa ayrlmay gerektiren nitelikleri yitirmemi idari yarg hakim ve savclar arasndan Cumhurbakannca seçilecek. HSKnn üç üyesi Yargtay, bir üyesi Dantay üyeleri, üç üyesi ise hakimlik mesleine alnmasna engel bir hali olmayan, yükseköretim kurumlarnn hukuk dalnda görev yapan öretim üyeleri ile meslekte fiilen 15 yln doldurmu avukatlar arasndan Türkiye Büyük Millet Meclisince dört yllna seçilecek.

Cumhurbakan Yardmclar Yüce Divanda yarglanacak

Anayasa Mahkemesinin Kurulu ve Görevleri Hakkndaki Kanunda yaplan deiiklikle Yüce Divan sfatyla Anayasa Mahkemesinde yarglanacaklar arasna Cumhurbakan Yardmclar da dahil ediliyor.

Anayasa Mahkemesinin görevlerine ilikin bölümde, Cumhurbakann, Türkiye Büyük Millet Meclisi Bakann, Cumhurbakan yardmclarn, bakanlar, Anayasa Mahkemesi, Yargtay, Dantay bakan ve üyelerini, basavclarn, Cumhuriyet Basavcvekilini, Hakimler ve Savclar Kurulu ve Saytay bakan ve üyelerini, Genelkurmay Bakan ile Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri komutanlarn görevleriyle ilgili suçlardan dolay Yüce Divan sfatyla yarglamak düzenlemesi yaplacak.

Kanunlarn iptaline yönelik Anayasa Mahkemesine dava açlmasnda da deiiklie gidilecek.

Böylece, cumhurbakan ile beraber TBMMde en fazla üyeye sahip iki siyasi parti grubunun her biriyle TBMMnin üye tam saysnn en az bete bir oranndaki üyeler iptal davas açabilecek.

Uyum yasalaryla, 353 sayl Askeri Mahkemelerin Kuruluu ve Yarglama Usulü Kanunu, 357 sayl Askeri Hakimler Kanunu, 1600 sayl Askeri Yargtay Kanunu, 1602 sayl Askeri Yüksek dare Mahkemesi Kanunu yürürlükten kaldrlacak.

Ana Sayfaya Git