Huzur sağlandı; 28 yıl sonra köylerine döndüler

Muş’ta güvenlik güçlerinin operasyonları sonucu huzur ve güven ortamının sağlandığı Kayalısu köyünün sakinleri, terk etmek zorunda kaldıkları evlerine 28 yıl sonra geri döndü. Kayalısu Köyü Muhtarı Bilal Erez, "Güvenlik güçlerimizin sayesinde köyümüze kadastro girdi ve herkesin arazisi ölçülerek, teslim edildi" dedi.

Haberler 05.10.2021 - 01:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kent merkezine 35 kilometre uzaklktaki enyayla bölgesinde bulunan Kayalsu köyünde oturanlar, terör örgütü PKKnn bask ve saldrlar nedeniyle 1993 ylnda bat illerine göç etti. Son yllarda güvenlik güçlerinin baarl operasyonlaryla bölge terörden temizlendi. Köylerine kavumann sevincini yaayan vatandalar, bu sürede zarar gören evlerinin yerine yenilerini yapt. Yllardr uzak kaldklar köylerinde yeniden yaam süren köylüler için l Özel daresi seferber oldu. Yollar asfaltlayan ekipler, enyayla bölgesi ile Kayalsu köyünü birbirine balayan yolda da iyiletirme çalmas balatt. Ulam problemi 9 milyon 600 bin lira harcanarak çözülecek.

Terör örgütünden arndrlarak devlet hizmetlerinin tand bölgedeki çalmalar inceleyen l Özel daresi Genel Sekreteri eyhmus Yentür, Bu bölge, terörden arndrlm bir bölgedir. 1990l yllardan sonra, bu bölgede vatandalarmz terör nedeniyle büyük ehirlere göç etmilerdi. u anda Allaha ükürler olsun ki, devletimiz kudretini gösterdi ve üst bölgeleri kurulmaya baland. Terörden arndrlan bu bölgeye vatandalarmz geri dönmeye balad dedi.

Yaklak 20 kilometrelik yolun 2022 ylnda tamamlanacan ifade eden eyhmuz Yentür, Bu yl alt yap ve stabilize ilemlerini yapacaz. Önümüzdeki yl da birinci ve ikinci kat sathi kaplamalarn yapacaz. Bu 20 kilometrelik yolun bitiminde yaklak 9 milyon 6 bin lira para harcam olacaz. Yolun balants özellikle Mu-Kulp kara yolu ayrmndan Üçevler grup köy yoluna balanncaya kadar yer tamamen asfalt olacaktr. Ayn zamanda üst bölgesine giden 7 kilometrelik yol da asfalt olmu olacak diye konutu.

BÜTÜN KÖY GER DÖNDÜ

Terör olaylar nedeniyle 28 yl boyunca köylerinden uzak kaldklarn söyleyen Kayalsu Köyü Muhtar Bilal Erez, unlar söyledi:

Devletimiz, her türlü imkan bize salad. u an köylülerimiz tekrardan geri dönü yapmtr. Metropollerde, büyükehirlerde yaayanlar geri köye yerlemitir. Bütün köy tekrar geri döndü. Devletimizin verdii imkanlar, yapt çalmalarn olacan tahmin edemiyorduk. Bunlar hayal bile edemiyorduk. Bu yol çalmasndan 10 köy ve 22 mezra faydalanacaktr. Bu tek benim köyüm deil, Diyarbakra kadar faydalanlacak bir yerdir. Ne kadar ükretsek azdr. Bu hizmetlerin asla hakkn ödeyemeyiz.

120 hane ile bin nüfusa ulaan köylerine ilk defa kadastro girdiini vurgulayan Erez, Yllardr bu köye kadastro girmemiti. Güvenlik güçlerimizin sayesinde köyümüze kadastro girdi ve herkesin arazisi ölçülerek, teslim edildi. Köyüm adna emei geçen herkese çok teekkür ediyorum dedi.

Ana Sayfaya Git