İçişleri Bakanlığından 'Dinamik Denetim Süreci' genelgesi

İçişleri Bakanlığı, 81 il valiliğine koronavirüs tedbirlerine yönelik 'Dinamik Denetim Süreci' konulu genelge gönderildi. Buna göre yeni süreçte, kolluk kuvvetleri vasıtasıyla yürütülen denetim faaliyetlerine; kamu kurum ve kuruluşları, yerel yönetimler ve meslek odalarının desteği sağlanacak.

Haberler 04.03.2021 - 08:51 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çileri Bakanl 81 l Valiliine Dinamik Denetim Süreci konulu genelge gönderdi. Genelgede kontrollü normalleme dönemi olarak tanmlanan bu sürece dair temel usul ve esaslarn, Salk Bakanl ve Koronavirüs Bilim Kurulunun tavsiyeleri göz önünde bulundurularak 1 Mart 2021 günü Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan bakanlnda toplanan Kabinede belirlendii hatrlatld. Bu dorultuda Salk Bakanl tarafndan belirlenen kriterlere göre, iller 4 ayr risk grubuna (düük, orta, yüksek, çok yüksek) ayrlarak salgnla mücadeledeki tedbir seviyelerinin risk gruplarna göre belirlendii ifade edildi.

Risk grubuna göre il baznda tedbirlerin uygulanaca kontrollü normalleme döneminin sürdürülebilirlii ve bir an evvel tam anlamyla normallemenin salanmas için; temizlik, maske, mesafe prensiplerinin yan sra hayatn her alann kapsayacak ekilde belirlenen kurallara toplumun tüm kesimlerince uyulmasnn önemi kadar denetim faaliyetlerinin etkinlii ve sürekliliinin büyük bir etken olarak görüldüü vurguland.

YEN SÜREç BALIYOR

Genelgede 04 Mart 2021 Perembe gününden itibaren yeni ve younlatrlm bir süreçle ülke genelinde denetim seferberlii balatlacann alt çizilerek, yeni dinamik denetim sürecinin temel usul ve esaslar u ekilde sraland:

Denetim faaliyetlerine; tüm kamu kurum ve kurulularnn, yerel yönetimlerin ve meslek odalarnn azami seviyede destek (personel, araç, malzeme vb.) vermesi salanacak. Bu denetimlerde teknolojik imknlardan üst düzeyde istifade etmek suretiyle denetimlerin etkinlii ve kapasitesi artrlacak. Vali ve kaymakamlarca, her bir il/ilçe müdürünün (milli eitim müdürü, tarm ve orman müdürü, gençlik ve spor müdürü, defterdar/mal müdürü vb.) bakanlnda kolluk ve dier kamu personelinden oluan genel denetim ekipleri teekkül ettirilecek. Bu ekiplerin vali, vali yardmcs, kaymakamlar ve il/ilçe müdürlerinin bakanlnda düzenli olarak her gün sahada denetim yapmas salanacak.

DNAMK DENETM MODEL UYGULANACAK

l/lçe Salgn Denetim Merkezleri bünyesinde bulunan yeri Denetim Ekipleri ve Mahalle Denetim Ekiplerine, belediye/il özel idaresi, meslek odalar, i güvenlii uzmanl sertifikasna sahip kamu personeli ile Tarm ve Orman Bakanl gda denetmenlerinden oluturulan yeni denetim ekipleri dahil edilecek ve dinamik denetim modeli uygulanacak. Her bir belediyede bulunan zabta personelinden (her bir ekip asgari üç zabta personelinden) oluacak ekilde yeteri kadar denetim ekibi oluturularak. Belediye Denetim Ekibi olarak l Salgn Denetim Merkezi (SDEM) bünyesine dahil edilecek. Ayn zamanda il özel idareleri personelinden (her bir ekip asgari üç personelden) oluacak ekilde ve her bir ilçeye asgari bir ekip düecek ekilde ekipler oluturularak l Özel daresi Denetim Ekibi olarak SDEM bünyesine dahil edilecek. Belediye zabtas ve il özel idaresi personelinden oluturulan ekipler sorumluluk sahasnda bulunan bütün i yerlerini haftalk olarak denetleyecek ve SDEMe raporlayacak.

Ekipler salgnla mücadele tedbirlerine uyumun temin edilmesi için bilinçlendirme faaliyetleri yürütecek. Tespit edilen aksaklklar konusunda mevzuatlarna göre ilem tesis edecek ve salgnla mücadele tedbirlerine aykr uygulamalarn tespiti halinde 1593 sayl Umumi Hfzsshha Kanunu gereince yaptrm uygulanmas için mülki idare amirine bildirimde bulunacak. l ve ilçelerde bulunan meslek odalar veya bunlara bal alt odalar bünyesinde üyelerinin denetimi amacyla yeteri kadar denetim ekibi oluturulacak ve Oda Denetim Ekibi olarak SDEM bünyesine dahil edilecek. Meslek odalar denetim ekipleri haftada en az bir kez il/ilçe snrlar içerisindeki üyelerinin i yerlerini denetleyerek gerekli rehberlik faaliyetlerini yürütecek ve aykr tedbirlerde oda mevzuat çerçevesinde ilem tesis ederek yaplan denetimleri SDEMe haftalk olarak raporlayacak. Valilik ve kaymakamlklar tarafndan i güvenlii uzmanl sertifikasn haiz kamu personelinden ekipler oluturularak bu ekipler araclyla il/ilçelerde kanun kapsamnda olan veya olmayan tüm i yerlerinin salgnla mücadele tedbirlerine uyumunu salamaya yönelik bilinçlendirme çalmalar yürütülecek ve salgnla mücadele tedbirlerine aykr uygulamalarn tespiti halinde 1593 sayl Umumi Hfzsshha Kanunu gereince yaptrm uygulanmas için mülki idare amirine bildirimde bulunacak.

GIDA ÜRETM VE SATI YERLER çN GIDA DENETMENLER OLUTURULACAK

Tarm ve Orman Bakanlnn il ve ilçe tekilatlarnda görev yapan gda denetmenlerinden ekipler oluturarak bu ekipler araclyla il/ilçedeki gda üretim ve sat yerleri salgnla mücadele tedbirlerine uyum yönünden denetlenecek, tespit edilen hususlara ilikin olarak mevzuatnda öngörülen yaptrmlar uygulanacak ve salgnla mücadele tedbirlerine aykr uygulamalarn tespiti halinde 1593 sayl Umumi Hfzsshha Kanunu gereince yaptrm uygulanmas için mülki idare amirine bildirimde bulunulacak.

Ana Sayfaya Git