İçişleri Bakanlığı'ndan 'taksi' genelgesi

İçişleri Bakanlığı, kısa mesafede yolcu almayan, taksimetre açmayan, fazla ücret almak için güzergâhı uzatan taksicilerle ilgili artan vatandaş şikayetleri üzerine düğmeye bastı. Bakanlık, 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 9’ncu maddesine göre vatandaşı mağdur eden taksiciler için, Valiliklere 'genel emir' çıkarma konusunda talimat verdi. Genel emire uymayanlar hakkında, gerekli adli ve idari işlemlerin uygulanması istendi.

Haberler 12.10.2018 - 14:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çileri Bakan Süleyman Soylu imzal 81 il valiliine gönderilen genelgede, ticari taksilerde seyahat eden yolcularn güvenilir hizmet almalarn salamak ve yaanabilecek sorunlar en aza indirmek için gerekli tedbirlerin alnmas istendi. Genelgede özellikle son dönemde vatandalardan, baz ticari taksi oförleri ile ilgili olarak; ksa ve çok uzun mesafe ya da olumsuz hava koullarnda veya trafiin youn olduu saatlerde yolcu almad, ödeme konusunda (bozuk para) sorun çkard, yabanc turistler bata olmak üzere farkl ehirlerden gelenlerin gidecekleri adresleri bilmemelerini frsat bilerek ulam güzergahn uzatarak yolculardan yüksek ücret talep ettii, pazarlk usulü ile taksimetre kullanmaktan imtina ettii, araç içerisinde yüksek sesle müzik dinledii, seyir halinde iken cep telefonu ile oyun oynad, uzun süreli yüksek sesle konuarak yolcular rahatsz ettii, araç içerisinde sigara içtii, alkollü iken araç kulland, uygunsuz tutum ve davranlarda bulunduunu yönünde ikayet ve talepler geldii belirtildi.

Gelen bu ikayetler üzerine Bakanlk, 5442 sayl l daresi Kanununun 9ncu maddesinde yer alan Kanun, Cumhurbakanl kararnamesi ve dier mevzuatn verdii yetkiyi kullanmak ve bunlarn yükledii ödevleri yerine getirmek için valiler genel emirler çkarabilir ve bunlar ilan ederler hükmüne istinaden, valiliklere genel emir çkarma talimat verdi.

KISA MESAFEDE YOLCU ALMAKTAN KAçINILMAYACAK

Valiliklerce çkarlacak genel emirde, vatandalarn huzur ve güvenlii için il snrlar içinde ticari taksi oförlerinin uymalar gereken kurallar u ekilde ifade edildi:

Ksa ya da çok uzun mesafe ile olumsuz hava koullarnda veya trafiin youn olduu saatlerde yolcu almaktan kaçnlmayacak. Ödeme konusunda bozuk para vb. sebeplerden dolay sorun çkarlmayacak. Özellikle yabanc turistler bata olmak üzere farkl ehirlerden gelen vatandalar gidecekleri adresleri bilmemelerini frsat bilerek ulam güzergahn uzatarak yolculardan yüksek ücret talep edilmeyecek. Araçlar bakmsz veya kirli olmayacak. Araç içerisinde yüksek sesle müzik dinlenilmeyecek. Seyir halindeyken cep telefonu ile oyun oynanmayacak, uzun süreli yüksek sesle konuarak yolcular rahatsz edilmeyecek. Araç içerisinde sigara içilmeyecek. Uygunsuz tutum ve davranlarda bulunulmayacak. Araçta pazarlk usulü yolcu tanmayacak. Alkollü iken araç kullanlmayacak.

Bu kurallara uymayan oförlerin tespit edilmesi halinde, Kabahatler Kanunu çerçevesinde adli ve idari ilem yaplacak ve gerekli idari para cezas uygulanacak.

Ana Sayfaya Git