'İfşa'-'nude atma' akımı tehlikesi!

Prof. Dr. Levent Eraslan, genellikle genç kızların mağdur olduğunu saptadıklarını belirterek, "İntiharlar söz konusu oluyor. Asla böylesi motivasyonlara, taleplere cevap vermesinler" dedi.

Haberler 12.06.2020 - 00:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Sosyal Medya ve Dijital Güvenlik Eitim, Uygulama ve Aratrma Merkezinin (SODGEM) aratrmasna göre Twitterda ifa bal altnda yaplan paylamlar, çounlukla genç kzlarn kendi iradeleri dnda ya da gönüllü olarak çekilmi cinsel içerikli görüntülerinden oluuyor. Bunun yannda, snapchat gibi kendi kendini yok eden mesaj gönderebilen uygulamalar da mevcut. Burada ise özellikle genç ya grubunda nude göndermek yani kardaki kiiye vücudun herhangi bir yerinin çplak çekilen fotorafn göndermek yer alyor. Gönderilen fotoraflarn kar taraf gördükten sonra yok olaca düüncesi, kullanclarn güvende hissetmesine neden olurken, gerçekte bu platformlara gönderilen fotoraf ya da videolar çeitli yöntemlerle kayt altna alnabiliyor. Yaplan aratrmalar, kz çocuklarnn ilikilerinde nude veya cinsel içerikli mesaj göndermeye kendisini mecbur hissettiini, bu davranlarda kiinin kendisini kar tarafa beendirme isteinin ön planda olduunu ortaya koyuyor.

TEMZ SOSYAL MEDYA KAMPANYASI

SODGEM Müdürü Prof. Dr. Eraslan, sosyal medyann bu karanlk yüzüne dikkat çekmek için temiz sosyal medya kampanyas balattklarn söyledi. Prof. Dr. Eraslan, Ne yazk ki gençlerimizin sosyal alarda ileride piman olacaklar, keke yapmasak diyecekleri birçok görüntü, fotoraf ve resim paylatklarn görüyoruz, bu tüm dünyada böyle. Bunlarn çeitli isimleri var; ama ne olursa olsun bir gencin kz veya erkek fark etmiyor, kendi beden mahremiyetini sergilemesi ya da bir bakasnn bunu yapmas ileride çok büyük onulmaz problemlere yol açmakta. Burada sadece cinsellik deil ayn zamanda kumar, ayn zamanda tehlikeli oyunlar, sanal kumarlar gibi sosyal medya saldrganlnn engellenmesine dönük olarak geni çapl bir kampanya hazrlndayz. Bunu da mahremiyet ile balatmay istedik; çünkü ne kadar bilinçlenirse çocuklar, gençler ve ebeveynler böylesi durumlara dönük olarak tedbir almalar çok da uygun olabilmektedir diye konutu.

ENDÜSTR HALNE DÖNÜMÜ DURUMDA

Gençlerin kendi iradeleri dnda ya da gönüllü olarak verdikleri cinsel içerikli görüntülerin sosyal medya platformlarnda farkl isimler altnda paylaldna iaret eden Prof. Dr. Eraslan, Buna nude atmak, sexting (müstehcen içerikli mesaj), ifa eklinde çeitli isimler veriliyor. Aslnda buradaki en büyük problem bunun bir endüstri haline dönümü olmas. çünkü Twitterda özellikle ifa diye küçük fragmanlar verilip, daha sonra ifa sitelerine yönlendirme, buradan kredi kartyla bu sitelere üye olma gibi durumlar söz konusu. On binlerce üyenin olduunu biliyoruz ülkemizde dedi.

CNAYET VE NTHARLARA NEDEN OLABLYOR

Yaptklar aratrmalarda bu akmdan genellikle genç kzlarn madur olduunu saptadklarn kaydeden Prof. Dr. Eraslan, Özellikle srar edilmesi, buna dönük motive edilmeleri söz konusu ve böylesi bir teklife hayr demeyen bir genç kzn görüntüleri daha sonrasnda hayatnda hiç kaybolmayacak belki, çünkü biliyorsunuz dijital miras denen bir kavram var, unutulmuyor. Biliyorsunuz geçen günlerde bir cinayet ilendi, bir baba kzn katletti, intiharlar söz konusu oluyor. Bu yüzden genç kzlarmza buradan unu önermek istiyoruz; asla böylesi motivasyonlara, taleplere cevap vermesinler. Böylesi bir durumun dijital dünyada yaylmas onlarn gelecekteki birçok plann kendi öz benliklerini, kendi yeterliliklerini olumsuz ekilde etkileyecektir mesajn verdi.

TEHDT VE ANTAJ çN KULLANILABLYOR

Snapchat adl uygulamada paylalan görüntülerin bir süre sonra yok olduunu, bu nedenle gençlerin nude atma bal altnda gönderdikleri görüntülerin kaybolacan sandklarn söyleyen Prof. Dr. Eraslan, Aslnda bir dijital ortamdan bir dierine giden görüntü kaydedilebiliyor, kayt imkan var; ama kaydetmediiniz zaman o kayboluyor kendiliinden. Bu daha sonra tehdit, antaj gibi konulara da malzeme olmakta ve böylelikle o genç çocuumuzun, genç kzmzn kendi psikolojik, toplumsal birçok dengesi bozulabilmekte, çok dikkatli olunmas gereken bir yap. fa siteleri üzerinden para kazanan kiiler var. Buraya kredi kartyla giren ve buradan bu görüntüleri izlemek isteyenler var. Bu yüzden sosyal medyann bu karanlk yönüne dikkat çekmek istedik. Lütfen herkes bu konuda duyarl olsun diye uyard.

ANNE VE BABALAR çOCUKLARIYLA KONUABLMEL

Prof. Dr. Eraslan, anne ve babalardan çocuklarna dijital mahremiyeti anlatmalarn, böylesi teklifle karlatklarnda ne yapmalar gerektiini söylemelerini isteyerek, Gençlerimize böylesi bir durumla karlatklarnda ne yapacaklarnn anlatlmas gerekiyor. Tehditler, antajlar ve daha sonrasnda istenmeyen birçok davranlara çocuklarmz maruz kalmakta. Bu arada mutlaka böylesi talepleri yapanlarn ekran görüntülerinin alnmas ve Emniyet Genel Müdürlüü Siber Suçlarla Mücadele Daire Bakanlna iletilmesi burada çok önemli; ama korkma, çekinme, aile büyüklerinden böylesi durumlarda ceza alacan düünme gibi davranlar çocuklar böylesi durumlar saklamaya itmekte. O yüzden anne babann bu konuda çocuklarla konuabilmesi bu problemlerin çözümünde çok önemli ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git