Iğdır'daki PKK sığınaklarına son dakika baskın, Taş üzerinde taşın kalmadığı sığınakta bakın neler çıktı neler?

Terör örgütü PKK'nın Iğdır'da bulunan 2 sığınağa düzenlenen operasyon sonrasında çok sayıda PKK mühimmatı ve yaşam malzemelerine el konuldu. PKK örgütüne münhasır mühimmat ve yaşam malzemelerinin ele geçirildiği Iğdır'daki sığınakta taş üzerinde taş kalmadı

Haberler 28.02.2016 - 18:42 Son Güncelleme : 28.02.2016 - 18:42

Terör örgütü PKKnın Iğdırda bulunan 2 sığınağa düzenlenen operasyon sonrasında çok sayıda PKK mühimmatı ve yaşam malzemelerine el konuldu. PKK örgütüne münhasır mühimmat ve yaşam malzemelerinin ele geçirildiği Iğdırdaki sığınakta taş üzerinde taş kalmadı

Iğdırda terör örgütü PKK mensuplarının kullandığı belirlenen 2 sığınakta çok sayıda örgütsel doküman ve yaşam malzemesi ele geçirildi.

Alınan bilgiye göre, Merkez İlçe Jandarma Komutanlığı ekiplerince Ağrı Dağında bulunan Bulakbaşı köyündeki Leçelik mevkisinde, PKKlı teröristlerin kullandığı tespit edilen sığınaklara operasyon düzenlendi.

Sığınaklarda yapılan aramada çok sayıda örgütsel doküman ile aralarında dürbün, uyku tulumu, giysi, pil düzenekleri, fener ve tıbbi gereçlerin olduğu yaşam malzemeleri bulundu.

Iğdır, Türkiyenin Doğu Anadolu Bölgesinde ve Türkiyenin en doğusunda yer alan bir ildir.

Doğu Anadolu Bölgesinin Erzurum - Kars Bölümünde yer almaktadır. 27 Mayıs 1992 tarihinde Kars ilinden ayrılarak Türkiyenin 76. ili olmuştur. 4 ilçe, 8 belediye ve 157 köyden oluşur. Merkez ilçesi dışında 3 tane daha ilçesi vardır. TBMMye her seçimde 2 delege göndermektedir. Azerbaycan (Nahcıvan), İran ve Ermenistan sınır komşularıdır. Halkın geçim kaynağı tarım vehayvancılıktır.

Iğdırın kuzey ve kuzeydoğu sınırını, Aras Nehri ve bu nehrin oluşturduğu Türkiye-Ermenistan sınırı oluşturmaktadır. Doğusunda Türkiye-Azerbaycanın Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti sınırı ve güneydoğusunda Türkiye-İran sınırı yer almaktadır. Güneyinde Ağrı ili (Doğubeyazıt ve Taşlıçay ilçeleri) bulunmaktadır. Bu sınır kabaca doğu-batı doğrultusunda uzanan ve Doğu Torosların doğudaki uzantısı olan Karasu-Aras sıradağlarından oluşmaktadır. Bu dağlar doğuya doğru uzanırken aynı zamanda Yukarı Murat-Van Bölümü ile Erzurum-Kars Bölümü arasında sınır oluşmaktadır. Bu dağların doğuya, Ağrı volkanına kadar devam eden uzantısı üzerinde sırasıyla Kızılcaziyaret Dağı (2887 m.), Durak Dağı (2811 m.), Zor Dağı (3196 m), Pamuk Dağı (2639 m.) bulunmakta ve en doğu uçta ise Büyük Ağrı (5137 m.) ve Küçük Ağrı (3896 m.) volkanik dağları bulunmaktadır. Durak Dağları üzerinde Balık Gölü (2250 m.) bulunmaktadır.[2] Iğdırın batısında Aras Irmağına katılan Gaziler Deresinin batı bölümü, Kars ili, Kağızman ilçesi ile olan sınırını oluştururken kuzeybatısında da yine Kars ilinin Digor ilçesi bulunmaktadır.

Iğdır ili tamamen Aras Nehrinin havzası içerisinde bulunmaktadır. İl sınırları içerisinde Aras Nehrine katılan önemli akarsular batıda Gaziler çayı, Buruksu çayı, doğuda ise Aşağı ve Orta Karasu çaylarıdır. Tuzluca çevresinde Bazaltik ve kahverengi topraklar geniş yayılış alanına sahipken, Iğdır Ovasında alüvyal topraklar, Doğu Iğdır Ovası ve Dil Ovasında tuzlu topraklar hkimdir.

Iğdırın iklimi Doğu Anadolu tipi Karasal İklimidir. Iğdır ilinin ovalık kesimleri, Doğu Anadolu Bölgesinin öteki kesimlerinde görülen şiddetli kara ikliminden fazlaca etkilenmez. Bunun en önemli nedeni çevresinde bulunan Ağrı Dağı gibi yüksek alanlara göre alçakta olmasıdır. Kuytu konumuyla mikroklima oluşturan Iğdır Ovasında yer alan Iğdır kentinde yıllık ortalama sıcaklık 11,6 Cdir. Oysa yalnızca 170 km uzaklıktaki Karsta bu ortalama 4,2 Cdir. Ovada kışlar, Erzurum-Kars yaylasına göre daha yumuşak, yazlar ise daha uzun ve sıcak geçer. Kentte kışın -30 Cye kadar düşen ve yazın da 41 Cyi aşan hava sıcaklıklarına rastlanır. Kuytuluğu yüzünden ülkemizin en az yağış alan yörelerimizden biridir. Özellikle yarı kurak iklime sahip olması bitki örtüsü Doğu Anadolunun tipik bitkisel örtüsü olan bozkır olmasına yol açmıştır. Orman açısından ülkemizin en yoksul bölgelerinden biridir.

Iğdırdan Karasu Nehrinin görünüşü

Orman örtüsü bakımından fakir olmasının nedeni, topraklarının Azonal (Taşınmış) Toprak grubuna girmesidir. Kireç oranı nispeten yüksek olan bu topraklarda alkalik oranı fazladır. Bu yüzden ovada genellikle tuzcul bitkiler görülür.

Bölgede, donlu günler sayısı, Kasım ve Mart aylarında 14 günü aşarken Aralık, Ocak ve Şubat aylarında 24 günün üzerine çıkmaktadır. Bu yüzden don olaylarına kış mevsiminde sıkça rastlandığı görülür. Nisan ve Ekim aylarında ise don olaylarına daha seyrek rastlanır

Ana Sayfaya Git