İhaleler için sertifikasyon

Kamu ihalelerine katılacak firmalara yönelik sertifikasyon sistemi gelecek yıl hayata geçirilecek

Haberler 25.03.2021 - 10:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ekonomi Reformlar Paketi kapsamnda kurulmas öngörülen sistemle, firmalarn liyakat ve yetkinliklerini belirleyen kriterler kamuoyuyla paylalacak. Kamu ihaleleri, gelecek yln ikinci yarsndan itibaren sertifikasyon sistemine kaytl firmalar arasnda tam rekabet artlar içinde effaf bir ekilde yaplacak.

Kamu ihalelerine katlacak firmalar için gelecek yl sertifikasyon (ehliyet) sistemi kurularak bu firmalarn liyakat ve yetkinlik kriterleri belirlenecek.

Ekonomi Reformlar Paketinden derlenen bilgilere göre, reform takvimi dahilinde kamu ihalelerine yönelik reform süreci, gelecek yln ikinci yarsnda tamamlanacak.

Takvim çerçevesinde bu yl sonuna kadar Kamu hale Kanunundaki istisnalar önemli ölçüde azaltlacak. Muhafaza edilen istisnalar da düzenli olarak izlenecek ve denetlenecek. Kamu iletmelerinin almlarn düzenlemek üzere de Sektörel Kamu Almlar Kanunu çkarlacak.

Gelecek yln mart ay sonuna kadar da kamu ihalelerine katlacak firmalara yönelik sertifikasyon (ehliyet) sistemi kurularak bu firmalarn liyakat ve yetkinlik kriterleri kamuoyuyla paylalacak. Söz konusu yln haziran ay sonuna kadar da gerekli artlar tayan tüm firmalara sertifikasyon sistemi açk olacak. Ayn süreçte kamu ihaleleri, sertifikasyon sistemine kaytl firmalar arasnda tam rekabet artlar içinde, effaf bir ekilde yaplacak.

- Yerli ürün kullanm tevik edilecek

Ekonomi Reformlar Paketi kapsamnda, bu yl sonuna kadar kamu ve yerli sanayinin ibirliini salayan ihale modelleri getirilecek.

Bu dönemde kamu almlarnda yerli ürün kullanmn tevik etmek üzere Sanayileme cra Komitesi altnda Merkezi zleme Sistemi kurulacak. Kamu almlarnda yerli mal kullanmnn artrlmas için artname havuzlar oluturulacak.

Yl sonuna kadar alnacak idari kararla, zorunlu haller dnda Devlet Malzeme Ofisi (DMO) üzerinden yaplacak almlarda yerli ürün art getirilecek.

- Tasarruf ve effaflk artacak

Kamu alm ihaleleri, kamuoyunda çok tartlan konularn banda gelirken, atlacak reform admlaryla söz konusu ihalelerdeki denetimin güçlendirilerek tasarruf ve effafln artrlmas salanacak.

Dijital ve rekabeti artran bir ihale sistemi kurulacak. Kamu hale Kanunundaki kaldrlmas mümkün olmayan istisnalar da bu süreçte disiplin altna alnacak. Yatrmlarn daha hzl hayata geçirilmesi için ihalelerdeki bürokratik süreç ve ilem süreleri de önemli ölçüde azaltlacak.

Bu arada, reformlar kapsamnda Kamu Özel birlii (KÖ) uygulamalarnda etkinlii, esneklii ve bütünlüü salayacak KÖ çerçeve Kanunu Teklifi çalmalarnn da yl sonuna kadar tamamlanmas hedefleniyor.

KÖ alannda 11 farkl yasal düzenleme bulunurken, bu düzenlemeleri içine alan tek bir çat yasa hazrlanarak sistemin daha etkin ilemesi salanacak. Böylece mevzuat dankl ortadan kalkacak, yatrmclar tek bir kanunla muhatap olacaklar.

Ana Sayfaya Git