İHD: Devlet kayıplarla ilgili tüm arşivlerini açsın

Faili meçhullerin faillerinin ortaya çıkarılması için devletin tüm arşivlerini açması gerektiğini belirten İHD Diyarbakır Şubesi, “Geçmişle Yüzleşme ve Hakikatleri Araştırma Komisyonu” kurulmasını talep etti.

Haberler 18.05.2021 - 09:51 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

nsan Haklar Dernei (HD) Diyarbakr ubesi Kayp Komisyonu, 17-31 Mays Uluslararas Gözaltnda Kayplara Kar Mücadele Haftasna ilikin dernek binasnda basn toplants düzenledi. Kayp Komisyonu Üyesi Frat Akdeniz, HD tarafndan 1995 ylndan beri 17-31 Mays Uluslararas Gözaltnda Kayplara Kar Mücadele Haftas kapsamnda çeitli anma etkinlikleri ile gözaltnda zorla kaybettirilen kayplarn akbetinin ortaya çkarlmasn talep ettiklerini söyledi.

NSANLIK SUçU

Hafza Merkezi ve HDnin verilerine göre, Türkiyede arlkl olarak 1980-2001 yllar arasnda olmak üzere bin 388 kiinin kolluk güçleri ve ona bal paramiliter unsurlar tarafndan zorla kaybettirildiini söyleyen Akdeniz, gerçek rakamlarn bunun çok üzerinde olduuna dikkat çekti. Akdeniz, Ayn dönem içerisinde ayrca binlerce faili meçhul siyasi cinayetler ilendi. Bu dönemin askeri, idari ve siyasi sorumlular hiçbir zaman gerçek anlamda soruturulmad, yarglanamad ve hukuk önünde hesap verilmedi. Zorla kaybetme insanla kar ilenmi bir suçtur. Hiçbir sava gerekçesi, sava ilan, iç siyasi istikrarszlk ya da olaanüstü haller zorla kaybedilmeleri hakl çkarmaz. Birlemi Milletler Zorla Kaybedilmelere Kar Herkesin Korunmasna Dair Bildirisi devletlerin sorumluluklarn net bir ekilde hatrlatmaktadr dedi.

TOPLU MEZARLAR

1990l yllarda bölgede youn bir çatma halinin yaandn kaydeden Akdeniz, Bu çatmal sürecin en ar bedelini yine sivil yurttalarmz yaad. Binlerce insanmzn bedeni bu alanlarda bulunan toplu mezarlarda olduunu biliyoruz. Toplu mezarlarnn büyük bir ksmnn nsan Haklar Dernei Diyarbakr ubesinin giriimiyle Kulpun Baclar ve Alaca köylerinde, Licede, Batmanda Siirtte ve bölgenin dier yerlerinde açlan toplu mezarlardan buna ac bir ekilde tank olduk diye konutu.

TALEPLER: DEVLET ARVLERN AçSIN

Akdeniz, 17-31 Mays Uluslararas Gözaltnda Kayplara Kar Mücadele Haftas nedeniyle u taleplerde bulundu:

*Her eyden önce zorla kaybettirilenlerin akbetleri ortaya çkarlmal ve zorla kaybedilenlerin bulunmas, faili meçhul cinayetler sonucu katledilenlerin faillerinin ortaya çkarlmas için devletin tüm arivlerini açmas gerekmektedir.

*Toplu mezarlarn Minnesota Protokolü çerçevesinde usulüne uygun açlmas ve faillerin yarg önünde hesap vermesi salanmal.

*Hükümeti, BM Kiilerin Gözaltnda Kayptan Korunmalar ile lgili Uluslararas Sözlemeyi imzalamaya ve sözleme gereklerini yerine getirmeye davet ediyoruz.

* Türkiyenin Uluslararas Ceza Mahkemesini kuran Roma Statüsüne taraf olmas gerektiini hatrlatyoruz.

*çinde bulunduunuz zaman diliminde en son Cemil Krbayr dosyasnda olduu gibi geçmite yaanm birçok katliam ve kayp davalar maalesef bugün zamanamna uram durumdadr. Yarg mensuplarn, sistematik cezaszlk politikasndan vazgeçmeye ve uluslararas belgelere göre insanlk suçu olan tüm kayp vakalar konusunda etkin bir yarglama yürütmeye, uluslararas sözlemeler uyarnca bu suçlar için zamanam hükümlerini dikkate almamaya çaryoruz.

*Bu topraklarda bir daha benzer aclarn yaanmamas, hakikatlerin ortaya çkarlmas ve toplumsal barn tesisi için Geçmile Yüzleme ve Hakikatleri Aratrma Komisyonu kurulmasn talep ediyoruz.

Ana Sayfaya Git