İHH Giresun'da sel bölgesindeki afetzedelerin ihtiyaçlarını karşılıyor

İHH İnsani Yardım Vakfı Afet Yöneticisi Emre Yerli, Giresun'da selden zarar gören afetzedelere yönelik çalışmalarını sürdürdüklerini bildirdi.

Haberler 28.08.2020 - 00:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yerli, HHnn selden etkilenen Giresunun ilçelerindeki çalmalar hakknda bilgi verdi.

Olayn olduu andan itibaren Türkiyedeki tüm ekipleri teyakkuza geçirdiklerini ifade eden Yerli, ilk olarak Ordu ve Samsun ekiplerinin bölgeye geldiini söyledi.

Yerli, bölgeye giden ana yollarn kapal olmasndan dolay ekiplerin köy yollarndan alternatif yollar aradn dile getirerek, Gece 01.00 sralarnda burada oldular. Gelen arkadalarmz, düün salonunda kalan 40 vatanda tahliye etti. Sabahn ilk klaryla birlikte ekiplerimiz, kazma ve küreklerle selin getirdii talarla çamurlar temizleyerek, evlerin girilerini açt. dedi.

Bölgede ilk etapta 50 kiilik ekibin görev yaptn daha sonra ise saynn 200e çkarldn aktaran Yerli, ekibin afetle ilgili çeitli çalmalar yürüttüünü anlatt.

Yerli, bölgeye geldiklerinde gördükleri manzarann korkunç olduuna vurgu yaparak, unlar kaydetti:

Koca koca talar ehrin içine girmi. Büyük bir felaket ilçeyi teet geçmi. Gündüz saatlerinde ehrin içinde olsayd bir deil, yüz kaypla mücadele edilecekti. lk andan itibaren ihtiyaçlar gözlemleyerek, alt yap ve suyun olmamasndan dolay su sevkiyatna baladk. Ayn zamanda Doankent ilçesine yardm götürdük. çünkü sadece Dereli deil 4 ilçeyi kapsayan bir afet olmutu. Temizlik ve hijyen malzemeleri ile su bata olan ihtiyaç malzemeleriydi. Hzl bir ekilde bunlarn teminini gerçekletirdik.

Afetzedelerin yemek ihtiyacn karlamak için Reyhanlda bulunan aevini Dereli ilçesine getirdiklerini belirten Yerli, Buradaki insanlar için her gün 3 öün scak yemek çkartmaya baladk. Türk Kzlaynn belirledii standartlarda ayn menüyü çkartmaya çalyoruz. Bize belirlenen snr günlük 1000 kiilikti. Hem yemein ziyan olmamas hem de gelen insanlara daha kaliteli yemek verebilmek için mücadele ediyoruz. diye konutu.

Yerli, off-road ekiplerinin bölgeye gelerek, vatandalarn ihtiyaçlarnn karlanmas noktasnda kendilerine yardm ettiklerini dile getiren Yerli, Arazi artlar zor olduu için onlarla birlikte vatandalara kumanya götürüyoruz. Böylelikle biraz olsun vatandalarda afetin izlerini silmeye çalyoruz. ifadelerini kulland.

Ayn zamanda HHya bal arama kurtarma ekiplerinin de selde kaybolan 7 kiiyi aradna deinen Yerli, öyle devam etti:

Corafya çok uzun. Düzce Akçakocadaki selde ve Bursa Kesteldeki kayplar aradm ama burada o ilçelerin 4 kat büyüklükte bir alan var. Hatlar çok uzun ama çalma yapan arkadalarmz en ufak bir ihtimali de deerlendirerek santim santim gerekirse suyun içerisini kazarak kayplar bulmaya çalyor. Zorlu bir süreç, saatlerce suyun içinde kalyorlar. çok ciddi manada yoruluyorlar ama inallah kayp vatandalarmz bularak, ailelerine teslim etmek için elimizden gelen çabay gösteriyoruz.

Ana Sayfaya Git