İki hafta test!

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, Çin'den getirilen aşıların 2 haftalık inceleme sürecinin olacağını belirtti. İlgili kurumların onay vermesi halinde aşılar için erken kullanım izninin alınacağını ve sırasıyla sağlık çalışanlarından başlanarak, vatandaşa uygulanacağını söyleyen Kayıpmaz, "Bu işlemler yaklaşık 2 hafta süren bir süreç. Daha sonra ocak ayının 2'nci haftasından sonra aşılamaya başlanacak, diyebiliriz" dedi.

Haberler 31.12.2020 - 00:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Salk Bakanl Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Doç. Dr. Kaypmaz, çinden getirilen alarn 2 haftalk bir inceleme sürecinin olduunu kaydetti. Doç. Dr. Kaypmaz, Alar öncelikli olarak Türkiye laç ve Tbbi Cihaz Kurumu ile Halk sal Genel Müdürlüü Laboratuvarlarnda incelemeye tabi tutulacak. lgili kurumlarn onay vermesi halinde alar için erken kullanm izni alnacak ve alar srasyla salk çalanlarndan balayarak vatandalara uygulamaya balanacak. Bu ilemler yaklak 2 hafta süren bir süreç. Daha sonra ocak aynn ikinci haftasndan sonra alamaya balanacak diyebiliriz. Ancak alar ülkemize geldikten sonra 2 haftalk bir sürece ihtiyaç var dedi.

YERL AILARA AIRLIK VERMEMZ LAZIM

Doç. Dr. Kaypmaz, Türkiyeye getirilen ann dnda dier alarn nasl temin edileceine ilikin ise u bilgileri verdi:

Bir yandan inaktif alardan mümkün olan en fazla dozun ülkemize gelmesi için çabalar devam ediyor. Bir yandan mRNA asnn mümkün olan en fazla dozunun ülkemize gelmesi için çaba sarf ediliyor. Bildiiniz gibi 30 milyon doza kadar verebileceklerini ifade ettiler. Özellikle bizim kendi yerli alarmz devreye girinceye kadar ve k aylarnn kritik olduunu düünürsek mümkün olan en ksa zamanda bu alarn temini ve bizim 100 milyon doz ay insanlarmza önümüzdeki aylar içinde ulatrmamz önemli. Bu nedenle mümkün olan en erken tarihe, en fazla sayda ann ülkemize gelmesi hedefleniyor. Sadece bunlar deil u anda yine rektör temelli alardan Oxford ve AstraZenecann gelitirdii a var. Bu a ile ilgili yine görümeler devam ediyor. Rusyann gelitirdii Sputnik V as var. Bir yandan da onlarla ilgili süreç devam ediyor. Ama ne olursa olsun bizim artk bu ilkbahar sonrasnda artk yerli alara arlk vermemiz lazm. Bizim artk alar ithal eden deil, yerli alar üreten ve bu alar ihraç eden ülke konumuna gelmemiz lazm. Bu anlamyla da çabalar ülkemizin saygn kurulularnda devam ediyor. Ümit ediyoruz ki yerli alarmz artk devreye girip üretilmeye baladktan sonra bizim artk ada da olan bamllmz en aza iner.

MASKE TAKMAYI AI OLDUKTAN HEMEN SONRA BIRAKAMAYIZ

Doç. Dr. Kaypmaz, alama yaplsa dahi maske takmaya devam edilmesi gerektiini vurgulayarak, Maske takmay a olduktan hemen sonra brakamayz. çünkü yüzde 60n üzerinde toplum baklna ulamamz gerekiyor ki daha rahat bir nefes alabilelim. Bunun için de alarn yaygn olarak yaplabilir hale gelmesi lazm. Ondan dolay da toplumdaki baklk belli bir düzeye ulancaya kadar biz maske, mesafe, temizlik, kalabalklardan kaçnma, temizlik olarak özetleyeceimiz temel korunma kriterlerine dikkat edeceiz dedi.

Ana Sayfaya Git