İki haftalık analiz!

Türkiye'ye getirilen 6,5 milyon doz CoronaVac aşısı iki haftalık analiz sürecinden geçecek

Haberler 26.01.2021 - 09:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgnyla mücadele sürecinde Türkiyede toplumsal baklama için uygulanan ve ikinci partide getirilen 6,5 milyon doz CoronaVac as, Türkiye laç ve Tbbi Cihaz Kurumu (TTCK) tarafndan yaplacak analiz sonrasnda kullanlabilecek.

Salk Bakanl Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Sema Kultufan Turan, Kovid-19 salgnnda alamayla önemli bir sürece girildiini söyledi.

Türkiyede klinik çalmalarn ardndan 13 Ocakta Salk Bakan Fahrettin Kocann CoronaVac asnn ilk dozunu yaptrmasn takiben 14 Ocakta salk çalanlarndan balamak üzere, toplumsal alanmann baladn hatrlatt.

Ksa süre içinde salk çalanlar içinde 1 milyon alama orannn üzerine çkldn belirten Turan, salgnn ancak toplumsal alanmann salanmasyla sonlanabileceini vurgulad.

Toplumsal bakln salanabilmesi için ilk olarak çinli Sinovac firmasnca üretilen CoranoVac asnn 3 milyon dozunun, 30 Aralkta Türkiyeye getirildiini anmsatan Turan, alardan rastgele alnan numunelerin Türkiye laç ve Tbbi Cihaz Kurumu (TTCK) laboratuvarlarna sevk edilip 14 gün analiz edildiini ifade etti.

Turan, TTCKin, analizleri tamamlanan CoronaVac as için 13 Ocakta Acil Kullanm Onay verdiini kaydetti.

BU, GÜVENLK çN YAPILAN BR ÖNLEM

Prof. Dr. Turan, söz konusu inaktif alarn 10 milyon doz olan ikinci sevkiyatnn ilk bölümü olan 6,5 milyon dozu için de güvenlik ve kontrol süreçlerinin balayacan anlatt.

Bu analiz sürecinin tüm alar için geçerli olduunu vurgulayan Turan, u bilgileri verdi:

Dardan ülkemize giren her a, ilaç ya da ilaç benzeri bir ajan Türkiye laç ve Tbbi Cihaz Kurumu tarafndan tetkik edilmeli. Bu, güvenlik için yaplan bir önlem. Ürün, 14 günlük tetkik süresini tamamladktan sonra alamalar gerçekletirilecek. Bu tamamen halkmz için yaplan ve uygulanan bir prosedürdür. Önceden de böyleydi, imdi tüm alarn tetkik edilmesi art. Tetkik edildikten sonra ann kiiyle buluturulmas gereklidir; bu, tüm alar için geçerlidir.

Ana Sayfaya Git