İki yıl geçti: Gülistan Doku kaybolmadı, kaybettirildi

Üniversite öğrencisi Gülistan Doku, “güvenlik” adı altında dört bir tarafı karakollarla çevrili ve kameralarla izlenen Dersim’de iki yıldır kayıp. Bu iki yılda ise devlet, Doku’yu bulmak yerine şüphelileri aklamanın peşine düştü.

Haberler 04.01.2022 - 00:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Munzur Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu çocuk Geliimi Bölümü 2nci snf örencisi Gülistan Dokudan (21), 5 Ocak 2020 tarihinden bu yana haber alnmyor. En son üvey babas polis olan Zaynal Abarakov ile bir pastanenin önünde tarttktan sonra üniversiteye giden bir minibüse bindii MOBESE kameralarna yansyan Dokunun akibeti geride braklan iki ylda aydnlatlmad. Dosyann ba üphelisi Abarakov ve ailesine dair etkili bir soruturma yürütülmedi, Dokuyu arama çalmalar derinletirilmedi ve deliller toplanmad.

EN SON ABARAKOV GÖRDÜ

Doku, 5 Ocak 2020 Pazar günü kald Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) Kz Yurduna geri dönmedi. Arkadalarnn arad Dokuya ulalmamas üzerine Tunceli l Emniyet Müdürlüüne bavuruda bulunuldu ve ailesine haber verildi. 6 Ocakta Dersime gelen Doku ailesi de, Tunceli l Emniyet Müdürlüüne bavurdu. Doku için kent genelindeki MOBESE kaytlar incelemeye alnrken, yakn arkadalarnn görülerine bavuruldu.

DELLLER TOPLANMADI

Diyarbakr Kadna Yönelik iddetle Mücadele A, kentte gerçekletirdii görümeler sonucu bir rapor yaynlad. Raporda, kimi delillerin toplanmad ve ba üpheli Zaynal Abarakovun korunduuna dikkat çekildi. Yaklak bir buçuk ay sonra 27 ubat 2020de ba üpheli Abarakovun telefonuna savclk talimatyla el konuldu. ler ki günlerde yaanan gelimeler ise, kadnlarn raporunu dorulayan nitelikte oldu.

BND ARAç SÜRÜCÜSÜ DNLEND

Emniyetin, MOBESE incelemelerinde Dokunun 5 Ocak günü saat 11.29da, Atatürk Mahallesindeki valilik binasnn hemen karsndaki minibüs durandan üniversite aracna bindii tespit edildi. Bunun üzerine bindii minibüs oförü belirlenerek, ifadeye çarld. Sürücü, Pazar olmas nedeniyle aracn üniversiteye giri yapmadn, minibüsün bo döndüünü ve Dokunun nerede indiini hatrlamadn söyledi.

NTHAR ALGISI YARATILDI

Daha sonra Uzunçayr Baraj Gölü üzerindeki Dinar Köprüsünden geçen bir baka aracn kamera görüntüsünde, Dokunun köprü korkuluklarnda tespit edildiine dair görüntüler basna yanstlarak, intihar algs yaratld.

7 Ocak 2020de arama çalmalar geniletildi. 17 kilometre uzunluunda ve yaklak 30 metre derinliindeki baraj gölünde, farkl tarihlerde birçok arama yapld. Kyya yakn alanlarda 187 gün yaplan arama çalmalarnda, farkl tarihlerde kaybolan iki kiinin cansz bedenine ulald fakat Dokuya ait bir iz bulunmad.

ARAMA çN BARAJ BOALTILDI

Bunun üzerine Dokunun ailesi, 23 Eylül 2020de çileri Bakan Süleyman Soylu ile yüz yüze bir görüme gerçekletirdi. Ardndan 22 Temmuzda barajn suyu tahliye edildi. 15 Ekim 2020de yeni bir arama balatld fakat 38 gün süren son arama da sonuçsuz kald.

NTHAR TEZ çÖKTÜ

Dokuyu arama çalmalar, yaratlan intihar algsyla sürdürüldü. Ana akm medyada, 14 Ocakta yurttaki odasnda Gülistan Dokuya ait intihar mektubunun bulunduu servis edildi. Haberler, aile tarafndan yalanlanrken, Ulusal Kriminal Bürosunun Dinar Köprüsünde herhangi bir nesnenin suya atlamadna dair raporu, Dokunun intihar etmediini ortaya çkard.

ÜPHEL POLS DOSYAYI YÖNLENDRD

Soruturmay intihar algs üzerinden yönlendirenin ba üpheli Abarakovun polis olan üvey babas ve daha sonra dosyaya üpheli olarak eklenen Engin Yücer olduu anlald. Ortaya çkan veriler, Dokunun öldürüldüü kansn kamuoyunda güçlendirdi. Baraj gölünde yaplan çalmalar ve intihar algs, Dokunun kaybolmasna dair bata Abarakov ve ailesi olmak üzere baka olas üpheliler hakknda aratrma yaplmas ve delillerin toplanmasna engel oldu.

ÜPHELY KORUMA çABASI

Aile, Abarakovun ba üpheli olduuna dair 6 Ocakta emniyete suç duyurusunda bulunmasna ramen yetkililer uzun süre gölde arama yaptktan sonra Abarakovun evinde arama yapt. Yine olay yakndan takip eden Dersim Barosu avukatlar, savclktan Doku ile üpheli Abarakovun HTS sinyal kaytlarn istedi. ncelemeye alnan sinyal kaytlarnda Dokunun Pazar günü Atatürk Mahallesinde saat 16.26da Engin Yücel adna kaytl olan telefonla 4 saniyelik bir görüme gerçekletirdii tespit edildi. Bunun üzerine açklama yapan Dersim Valisi, Abarakovun gözetim altnda olduunu bildirmek zorunda kald.

VALLKTEN ETKNLK YASAI

Dokuyu arama çalmalar devam ederken, ülkenin dört bir yannda kadnlar bata olmak üzere sivil toplum örgütleri ve örenciler, eylem ve etkinliklerle Gülistan Doku Nerede? diye sormaya balad. Baz yerlerde eylemlere müdahale eden polis, 4 Munzur Üniversitesi örencisini gözaltna ald, baz örenciler polislerin kaçrlma tehditlerine maruz kald. Örenciler, tehditlere kar 15 Ocakta savcla suç duyurusunda bulunurken, Tunceli Valilii, Dokuya ilikin gelien tepkilerin, halk kin ve dümanla sevk ettii gerekçesiyle eylem ve etkinlikleri 16 Ocakta 15 gün süreyle yasaklad.

YÜCER KENTTEN AYRILDI

ntihar algsnn çökmesi ve HTS kaytlarnn ortaya çkmas üzerine Abarakovun polis babas Engin Yücer, 7 Martta Dersimden ayrld.

TEKRAR SUç DUYURUSU

Doku ailesinin avukat, 17 Haziran 2020de ba üpheli Abakarovun tutuklanmas talebiyle Tunceli Cumhuriyet Basavclna bavuruda bulundu.

VALDEN ALEYE UYARI!

9 Temmuz 2020de kentin önceki valisi Tuncay Sonelin Dokunun ablas Aygül Dokuya, Halkla, basnla bulama, sessiz kal dedii ortaya çkt. Abla Doku, görütüü basavcnn da Gülistann yüzde 99 barajda olduunu ancak buna ramen aramalarn durdurulmasnn çelikili olduunu söylediini aktard.

ALIKONULMA VE DARP

Dokunun Abarakov tarafndan iki gün boyunca alkonulduu ve darp edildiine dair ortaya çkan yeni belgeler ve bilirkii raporunun fail olarak Abarakovu iaret etmesi üzerine aile avukat Ali çimen, Abarakovun tutuklanmasn talep etti. Ancak tutuklama talebi Tunceli Cumhuriyet Basavcl tarafndan ret edildi.

ÜPHELNN GÖNDERD MESAJ

Abla Doku, 22 Austosta Abarakovun kardeine kaybolduu 5 Ocak günü att Az kalsn senin yüzünden annemin bütün planlar bozuluyordu, evde çok kötü bir ey çkt yazl mesaj sanal medya da paylat. Abla Dokunun yetkililere sorduu Gülistan neye ahit oldu sorusu yantsz brakld.

Ba üpheli Abakarovun ifadesi, 29 Austosta yeniden alnd fakat sonuçsuz kald.

ALEDEN OTURMA EYLEM

Dokunun ailesi, çocuklarnn bulunmamas ve üphelilerin yarglanmamas nedeniyle 7 Eylül 2020de Seyit Rza Meydannda oturma eylemi balatt. Eylemdeki anne ve abla darp edilerek, gözaltna alnd. Ayn gün içinde serbest braklan aile, eylemlerine devam etti.

DOKUNUN AVUKATINA SORUTURMA

Dokunun ailesinin avukat Ali çimen hakknda, Tunceli Cumhuriyet Basavclnn resmi bilirkii raporunu açklad gerekçesiyle soruturmann gizliliini ihlal ettii iddias ile 14 Eylül 2020de soruturma balatld.

ARAMA çALIMALARI SONLANDIRILDI

Dokuyu arama çalmalar ise 23 Ekim 2020de 3üncü kez sonlandrld. Ba üpheli Abakarovun üvey babas Yücer, evini tamasna engel olduu gerekçesiyle abla Doku hakknda mala zarar verme gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu.

GÜLSTAN DOKU NEREDE?

Yetkililer Dokuyu aramay braksa da kadn örgütleri, akbetini sormay brakmad. Kadnlar, hemen hemen her eylem ve etkinlikte fotoraflarn tayarak, Gülistan Doku nerede diye sordu. Gülistan Doku çin Adalet Komisyonlar, 30 Ekim de Dokunun kaybediliinin 300üncü gününde Twitterda #GülistanDokuNerede, #ZaynalKimKoruyor hashtagyla etkin bir soruturma yürütülmemesine dikkat çekti.

ARADAN BR YIL GEçT

Aradan geçen bir ylda, Dokuya ilikin tek bir ize rastlanmad. Dokunun kaybediliinin yl dönümünde anne Bedriye Doku, Dersimden Ne yaptnz Gülistanma, bana ne getirdiniz, hangi topraa gömdünüz. Bulun bir an önce kzm diye seslendi. Dokunun akbetini sokakta soran kadnlar, bask ve iddetle kar karya kald.

POLS YÜCER HRAç EDLD

Ba üpheli Abarakovun üvey babas polis Yücel, Dokunun bilgilerini ifa ettii gerekçesiyle meslekten ihraç edildi. 28 Ocakta görülen durumaya ise katlmad.

KADINLAR DOKU çN YÜRÜDÜ

Kadnlar, 8 Mart Dünya Kadnlar Gününde Tunceli Valilii binasna yürüyü gerçekletirdi. Gülistan Doku nerede yazl döviz ve Dokunun fotoraflarn tayan kadnlar, jin, jiyan, azad ve Susma haykr kadnlar vardr diye haykrd.

SAVCIDAN ABLAYA: GEREK GÖRÜRSEK

11 Mart 2021te soruturma savcsyla yarm saat süren bir görüme gerçekletiren abla Doku, Aratryoruz, gerek gördüümüz yerde Abarakovu çarp ifadesini alacaz yantn aldn açklad.

GÜLSTAN KAYBEDLD YATA

Kadnlar, 25 Martta Dokunun doum yldönümü dolaysyla sanal medyada eylem balatt. GülistanKaybedildiiYata etiketiyle gerçekletirilen eyleme, yüz binlerce kii paylamlaryla destek verdi.

500ÜNCÜ GÜN

Dokunun kaybediliinin 500üncü gününde (18 Mays) bir kez daha bir araya gelen kadnlar, Gülistan Doku Nerede? eylemlerini sanal medya ve sokakta sürdürdü.

ABS TANIK OLARAK DNLEND

Abla Doku hakknda polis Yücerin evinin tanmasna engel olduu için mala zarar vermek gerekçesiyle açlan tazminat davasnda aabey Ramazan Doku tank olarak dinlendi. Adana Adliyesinde Ses ve Görüntü Biliim Sistemi (SEGBS) ile ifade veren Ramazan Doku ile Adana Savcs arasnda yaanan diyaloglar abla Aygül Doku, sanal medya hesabndan paylat. Abla Doku, savcnn aabeyine, Tunceli savcl görevini yapmamtr dediini aktard.

OTURMA EYLEM

Abla Doku, hakknda açlan tazminat davasna ilikin Tunceli Adliyesi önünde 30 Haziranda oturma eylemi yapt. Doku ailesinin oturma eylemi devam ettii srada çevik kuvvet saldrda bulundu. Kadnlarn tepki göstermesi üzerine aile gözaltna alnmazken, abla Aygül Doku baygnlk geçirdi.

ORDUYA YÜRÜYÜ BALATILDI

Tarihler 1 Temmuzu gösterdiinde Dokunun ailesi, dönemin Tunceli Valisi olan Tuncay Sonelin yeni görev yeri Orduya yürüyü balatt. Yürüyü srasnda Kzm nerede, Gülistan nerede, kzm bulun, kemiklerini bana verin diyen anne Bedriye Doku, fenalaarak bayld. Yürüyü kararn duyan Sonel, Doku ailesiyle iletiime geçerek, kzlarnn bulunacana dair söz verdi. Bunun üzerine de Doku ailesi yürüyüü sonlandrd.

CNAYET HTMAL 20 AY SONRA DEERLENDRLD

Tunceli Cumhuriyet Basavcl, 81 il cumhuriyet basavclklarna, emniyet müdürlüklerine ve jandarma komutanlklarna talimat yazs göndererek, illerinde 5 Ocak 2020 tarihinden itibaren kimlii tespit edilemeyen buluntu kadn cesetlerinin aratrlmasn ve bununla birlikte bir müracaat ya da soruturma kaydnn olup olmad bilgisinin ivedilikle paylalmasn talep etti. Böylelikle Dokunun kaybolmasndan 20 ay sonra, savclk cinayet üphesini aratrmaya balad. Avukat Ali çimen ise, 4 Ocak 2020 tarihinde Dokunun zorla bir araca bindirildii yönündeki ihbar ve kriminal raporu bir kez daha hatrlatarak, olayn bandan beri intihar algnn çökmü olduunu ifade etti.

DA UTANDI, TA UTANDI

2021 ylnn Eylül aynda Halklarn Demokratik Partisi (HDP) kadn milletvekilleri Gülistan Dokunun nerede olduuyla ilgili Meclis Bakanlna soru önergesi verdi. Önergelere cevap gelmedi. Yükseköretim Kurumlar Snav (YKS) sonrasnda örenciler, Munzur Üniversitesini tercih etmedi.

Gülistan Dokunun kaybolmasnn ardndan kentte, devlete olan güvensizlie iaret edildi. Tercih yapan örencilerin kente gelmesi ardndan balayan yurt sorununda da örenciler eylemlerinde Yeni Gülistan Dokular yaanmasn diye seslendi.

Kureyan Oca dedelerinden Musa Kazm Engin, 23 Eylülde Gülistan Doku ile ilgili yapt açklamada, Da utand, ta utand, geceleri derdimizi anlattmz duvarlar utand, bir insanlk utanmad dedi.

POLS YÜCER HAKKINDA YAKALAMA KARARI

Abarakovun üvey babas polis Yücel hakknda, Dokuya ait bilgileri intihar alg oluturarak, sanal medyada paylat gerekçesiyle açlan davann 14 Ekimde görülen 4üncü durumasnda yakalama karar çkt.

KAYIP YAKINLARI AKIBETN SORDU

Diyarbakrda nsan Haklar Dernei ve kayp yaknlar, 20 Kasmda gerçekletirilen eylemlerinin 667nci haftasnda Dokunun akbetini sorarak, bölgedeki kadnlara yönelik özel sava politikalarna dikkat çekti.

KADINLAR YASAI DNLEMED

25 Kasm Kadna Yönelik iddetle Mücadele ve Uluslararas Dayanma Günü dolasyla valilik yasana ramen Dersimde bir araya gelen kadnlar, Gülistan Dokunun akbetini bir kez daha sordu.

700ÜNCÜ GÜN

Abla Aygül Doku, polis Yücelin ikayetiyle mala zarar verme suçlamasyla hakknda açlan davann 5inci durumasnda hakim karsna çkt. Dokunun kaybediliinin 700üncü günü dolaysyla 4 Aralkta açklama yapan abla Doku, Eer bugün Gülistan bulunmuyorsa evinizdeki çocuklarnz güvende deil, bunu da bilmenizi istiyorum. Abarakov, Gülistann hayatna girmeseydi biz bugün bu aclar yaamyor olacaktk ifadelerini kulland.

YAAMI ELNDEN ALINDI

Dokunun üniversiteden snf arkada Melek Akar, iki yldr yaadklarn Bizlerin ve ailesinin neler yaad, neler hissettiini sadece yaayanlar anlar sözleriyle özetledi. Akar, Gülistan yürei çok iyi ve temiz biriydi. Bizlerin mutluluuyla mutlu olan, üzüntüsüyle üzülen bir insand. Hayali mezun olup çocuklara eitim vermekti. çünkü çocuklar çok seviyor ve elinden geldiince onlara güzel eyler vermek istiyordu. Her insan gibi oda ailesi arkadalaryla mutlu olmak istiyordu. çok ey istememiti ama buna da izin vermediler dedi.

KAYBOLMADI KAYBETTRLD

Dokunun kaybolmadn, kaybettirildiini söyleyen Akar, lk gün de dedik hala da diyoruz eer tam anlamyla bulunmas için bir çalma yürütülseydi mutlaka bir sonuca ulalrd ama yetkililer bunu yapmad, bizleri ve tüm insanlar oyaladlar. Ancak biz ondan vazgeçmedik, adaletten vazgeçmedik. Elbet bir gün hak yerini bulacak ve bunun olmas için mücadelemize devam edeceiz. Onu kaybettirenler hesap verecek. Arkadamzdan vazgeçmeyeceiz, onun için mücadele edeceiz ifadelerini kulland.

KATLLER HESAP VERECEK

Yalnzca Gülistan Doku için deil katledilen tüm kadnlar için mücadele edeceklerinin altn çizen Akar, Tüm insanlara da sesleniyoruz, vazgeçmeyin. çünkü adalet yerini bulacak katiller hesap verecek diye belirtti.

Ana Sayfaya Git