İkinci el otomobillerde 'son dakika' dolandırıcılığı

Galericiler, son günlerde hareketlenen ikinci el otomobil alım satımında, araçlarını satmak isteyen vatandaşları dolandırıcılara karşı uyardı.

Haberler 19.06.2020 - 10:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Son dönemde hareketlenen ve yüksek fiyatlaryla gündeme gelen ikinci el otomobil alm satmlarnda younluk oluunca, dolandrclar da bu durumdan yararlanmaya balad. Alc gibi davranan dolandrclar, saat 17.00den sonra satcyla anlat ücreti EFT (iki farkl banka arasndaki para transferi) yoluyla gönderiyor. Ancak saat 17.00den sonra banka üzerinden yaplan para transferi, bir gün sonraya kalyor. Noterde yaplan sat ilemlerinin ardndan dolandrclar, bankayla görüerek EFT ilemini iptal ediyor. Baz dolandrclar ise, Paray aktardm ama sistemde sorun var gibi bahanelerle satclara yine son dakika aceleyle noter evrakn imzalatmaya çalyor.

Vatandalar dolandrclara kar uyaran galerici Fahri Karlk, Kötü niyetli insanlar araca gündüz bakyorlar, rakamda anlayorlar. Paramz temin edip gelelim diyorlar. Saat 17.00den sonra geliyorlar. Aracn 3te 1 parasn veriyorlar. Kalann size EFT yapalm diyorlar. O saatten sonra EFT olmuyor. Paray EFT yapyormu gibi gösterip, aracn satn alp EFTyi iptal ediyorlar. EFT ilemlerinde çok büyük problemler oluyor. Paray ekrandan gösteriyorlar hesaba geçmi gibi ancak sonra iptal ettiriyorlar. Vatanda da noterde parasn aldn beyan ettii için hiçbir ekilde hak talep edemiyor dedi.

HESAPTA PARALARINI GÖRDÜKTEN SONRA MZA ATMALARI GEREKYOR

Alm satmlarda büyük skntlar yaandn söyleyen galerici Ferdi Sava, Saat 17.00den sonra hesaba para geçmiyor, ama sat veriliyor. Kiiler bundan madur oluyor. O saatten sonra EFT hesaba geçmiyor. nsanlar internet bankaclndan paray görmeden noter satn vermi bulunuyorlar. Vatandalarn hesapta paralarn gördükten sonra imza atmalar gerekiyor. kinci el piyasasnda u an için younluk söz konusu. Mevcut sistemin korunacan ve fiyatlarda düü olmayacan tahmin ediyoruz. Rakamlar ahslar arttryor. Araç alacak kii, galeri yerine ahstan almay yeliyor. Bankac, polis, memur, herkes bu ii yapyor. Bu konuda iyiletirmeler yaplyor. nallah sadece yetki ve yeterlilik belgesine sahip kiiler bu ii yapacak. Biz de bu günleri bekliyoruz diye konutu.

KAPORA FIRSATçILARI HAYAL ARAçLARI SATIYOR

Piyasada ikinci elin revaçta olduunu söyleyen Karlk, lan sayfalarnda vatanda aracn ilana koyuyor. Kaparo frsatçlar ise hayali araçlar ilana koyuyor. Örnein bir aracn bedeli 100 bin TL ama kii galerinin koyduu ilan kopyalayp, ilana koyuyor. Ev aldm için acil 85 bin TLden satlk yazyor. Baka bir ili adres gösteriyor ancak müteri arad zaman u anda uygun deilim uradaym. 2 gün sonra döneceim. çok fazla arayan var, bin TL kaparo brakn diyor. Bu ekilde 20 kiiden biner TL toplayp, haksz kazanç elde edip, hattn iptal ettiriyor. Vatandalar muhatap bulamyorlar. Vatandalar buna çok dikkat etsinler, bu tür oyunlara gelmesinler diye uyard.

PYASA TAVAN YAPMI

Araç satn almak için galerileri dolaan vatanda Samet Top, Bugün araç bakmaya geldim. Piyasa ar deimi. Fiyatlar çok yükselmi. Kendime göre araç bulamadm. Piyasa tavan yapm. Askere gitmeden önce aracm satmtm, u anda ise arada 15 bin TLnin oynadn söyleyebilirim. Araç satn alrken özellikle galeriden almaya çalyorum. Araç alrken dükkan sahibinin diksiyonuna, konumasna dikkat ediyorum. Bilgi vermesi oldukça önemli. EFT yoluyla araç alp, satyorum. Hesaba gelmeden de kesinlikle bu ilemi yapmam dedi.

EN AZ 6 AY NORMALE DÖNMEZ

kinci el piyasasn deerlendiren galerici Zekayi Akçimen ise, kinci el piyasasnda fiyatlar en az bir 6 ay süre boyunca normale dönmez. Bu iin ticaretini yapan kiiler, yüksek fiyattan aldklar araçlar zararna vermez. Her ne kadar ÖTV düse de ald fiyatn altna dümez. Binici baznda ise kii arabasnn piyasas neyse alm satmna devam eder ama galerilerde dümez ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git