Ilısu Barajı Hasankeyf Kalesi'ne de hayat verecek

Ilısu Barajı ve HES Projesi Kültürel Varlıkları Koruma Kurtarma Çalışmaları kapsamında Batman'ın Hasankeyf ilçesinde baraj gölü sahasında yapılacak Antik Liman ile ilçenin ilk yerleşim yeri olan Hasankeyf Kalesi gezilebilecek.

Haberler 22.09.2018 - 00:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

GAPn vizyon projesi ve can damar olan Ilsu Barajnn su tutmaya balamasnn ardndan baraj gölü sahasnda kalacak Hasankeyf ilçesindeki çalmalar aralksz sürüyor.

Ilsu Barajnn faaliyete girmesiyle sular altnda kalacak Hasankeyfin yeni yerleim yerinin inas ve turizme yönelik projelerin uygulanmas sürüyor. çalmalar kapsamnda Hasankeyf Kalesine de Antik Liman yaplacak. Antik Liman ile ilçenin ilk yerleim yerleri de yeniden hayat bulacak.

Hasankeyf yeni yerlekesinde ina edilecek marinadan teknelerle Hasankeyf Kalesi giriindeki aap Vadisine yaplacak Antik Limana gelecek ziyaretçiler, kaledeki tarihi yerleri gezebilecek.

Hasankeyf Kaymakam Faruk Bülent Baygüven, baraj gölünde kalacak tarihi eserlerin tanma ilemleri, güçlendirme ve Hasankeyf yeni yerlekesindeki çalmalarn ve tarihi kalenin turizme kazandrlmas faaliyetlerinin devam ettiini söyledi.

lk olarak Zeynel Bey Türbesinin ardndan Artuklu Hamamn, geçen hafta da mam Abdullah Zaviyesinin türbe bölümünün ve minaresinin tandn anmsatan Baygüven, dier eserlerin de yl sonuna kadar tanmasnn planlandn kaydetti.

Hasankeyf denilince akla Hasankeyf Kalesinin geldiini vurgulayan Baygüven, unlar dile getirdi:

lçeye gelen misafirlerimiz Hasankeyf Kalesini ziyaret etmeye daha çok odakland için ilk etapta devletimiz orada bir vizyon projesi ile 125 milyon lira tutarnda proje hayata geçirdi. Proje ile Hasankeyf Kalesini güçlendirme, tarihi eserlerin korunmas, skntl olan kayaçlarn düürülmesi, maaralarn dolgular, baz sel olaylar gibi baka dier doal afetlere yönelik engelleyici tedbirlerin alnmas ve girie de Antik Liman yaplmas salanacak. Yeni Hasankeyften teknelerle gelecek olan misafirlerimiz eski Hasankeyfte Hasankeyf Kalesini gezmi olacak.

- Su sporlar geliecek

Ilsu Baraj projesinin Hasankeyfe kataca en önemli deerlerden birinin de Antik Liman olduunu aktaran Baygüven, ilçede su sporlar ve turizmin gelieceini, baraj gölünde tekne turlarnn düzenleneceini bildirdi.

Binlerce yl öncesinden 1960l yllara kadar Hasankeyf Kalesinde yaamn olduunu kaydeden Baygüven, Antik Liman ile ilçenin en eski yerleim yerinin gezileceini dile getirdi.

- Hasankeyf Cittaslow listesine kabul edildi

Hasankeyfin sakin ehirler olarak bilinen Cittaslow listesine girmesi için yaptklar bavurunun ksa süre önce kabul edildiini ifade eden Baygüven, Hasankeyf ileride Cittaslow olaca için sakin ehir tarznda bir merkez olacak. Üçyol Ekolojik Köy Maara Butik Otel projemizde de önemli bir seviyeye geldi. 5 ay sonra inallah onun açl yaplacak. Hasankeyf demek maaralar ehri demektir. Turizmde alternatif konaklama getirmek lazm. Kapadokya misali yaptmz projeler bütün bölgeye örnek ve model olacak. sözlerine yer verdi.

Ana Sayfaya Git