İlçeyi istila eden böcek

Bingöl'ün Solhan ilçesinde esnafların iş yerlerini kapatmasına neden olan uçan böceklerin, kanatlı karınca olduğu tespit edildi.

Haberler 30.09.2020 - 09:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dün akam saatlerinde Solhan ilçesinde ehir merkezinde n youn olduu bölgelerde böcek younluu ile karlald. Binlerce böcein klarn etrafnda uçumas ve i yerlerine girmesi nedeniyle esnaflar dükkanlarn erken kapatmak zorunda kald. Telef olan binlerce böcei ise ekipler temizledi. Durum üzerine lçe Tarm ve Orman Müdürlüüne bal ekipler aratrma yapt. Aratrmada, uçan böceklerin kanatl karnca olduu belirlendi.

KANATLI KARINCA

Böcek türünün uçan karnca olduunu belirten Solhan lçe Tarm ve Orman Müdürlüü Ziraat Yüksek Mühendisi Mert Ege Tepeli HAya açklamalarda bulundu. Tepeli yapt açklamada, Dün Solhan ilçemizde vatandalarmz böcek younluuyla karlam. Hatta o kadar younmu ki klara deen böcekler telef olmular ve onlar frça farala süpürmek zorunda kalmlar. Bizde kamuoyunu bilgilendirmek ve rahatlatmak için bir aratrma yaptk. Bu böcek türü kanatl karnca. Genelde bu dönem oul verme olarak adlandrdmz bir dönem. Karnca popülasyonu youn olduu zaman veya farkl bir yuvaya geçtikleri zaman dii ve erkekler yuvalarndan çkarak çiftleirler ve yeni bir yuva bulurlar. Eer ehir merkezine yaknsa yuvalar böcekler a doru çekilir ve ehir merkezine hücum ederler dedi.

FARKLI YERLERDE

Geçici bir durum olduuna deinen Tepeli, Farkl yerlerde olan popülasyonlarn k merkezi olan ehir merkezlerinde younlamas ve uçan karncalarnda a doru yönelim gerçekletirmesi sebebiyle popülasyon younluu artmtr. Böylelikle karncalar da yolunu arm ehir merkezine hücum etmiler. Vatandalarmzn panik yapaca bir durum söz konusu deildir. Yln bu aylarnda Temmuz, Austos, Eylül sonu bu dönemlerde genelde oul verme olaylaryla kar karya kalrz. Bu geçici bir süreç, her yl olan bir süreç. Vatandalarmz sakin olsun diye konutu.

Ana Sayfaya Git