İlk yapay embriyo Cambridge Üniversitesi'nde üretildi!

Cambridge Üniversitesi'nden uzmanlar, farelerden alınan kök hücreyle dünyada ilk kez "yapay embriyolar" yaratmayı başardı.

Haberler 03.03.2017 - 16:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bilim insanlar iki tip kök hücre ve üç boyutlu yap iskelesi (skafold) ad verilen, hücre ve doku oluumunu desteklemek için çat vazifesi gören biyolojik materyal kullanarak, doal bir fare embriyosunu çok benzeyen bir yap oluturdular.

Daha önceki denemelerde çok baarl sonuçlar alnamamt, çünkü embriyo geliimi için farkl hücrelerin birbiriyle koordine olmas gerekiyor.

Aratrmaclar, çalmalarnn ksrlk tedavilerine yardmc olmasn umuyor.

çalma, embriyolarn erken dönemlerinde nasl gelitiine dair yararl ipuçlar da sunabilir.

Ancak insan embriyolar üzerinde deney yapmak sk kurallara bal ve 14 günden büyük embriyolar üzerinde çalmak yasak. Fetüse dönümeyecek

Bir memelinin yumurtas döllenince, bölünüp embriyonik kök hücreleri, bir baka deyile vücudun ana hücrelerini oluturuyor.

Bu embriyonik kök hücreler, embriyonun bir tarafna doru toplanp, blastosist adl temel embriyonik yapy oluturuyor.

Cambridge Üniversitesindeki aratrma ekibi, yapay embriyolarn embriyonik kök hücre ve plasentay oluturan ekstra embriyonik trofoblast kök hücre kullanarak oluturdu.

Ancak aratrmaclar, bunun için üçüncü tür bir kök hücre gerekeceinden yapay embriyonun büyük ihtimalle salkl bir fetüse dönümeyeceini belirtti.

Kaynak: Haberler

Ana Sayfaya Git