İmam Abdullah Zaviyesi, gözyaşları eşliğinde taşındı

Batman'ın tarihi ilçesi Hasankeyf ilçesindeki Zeynel Bey Kümbeti ve Artuklu Hamamı'nın ardından İmam Abdullah Zaviyesi de Ilısu Barajı sularının altında kalmaması için yeni yerine taşındı. 1 saat 40 dakikada taşınan türbenin özel araçla geçişi sırasında bazı kadınların duygulanıp, gözyaşı döktüğü görüldü.

Haberler 11.09.2018 - 09:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DS Genel Müdür Yardmcs Murat Dadeviren 800 ton arlnda kargir bu yap, bugüne kadar yapm olduumuz tamalardan daha da kritikti çünkü yapnn çeitli yerlerinde asimetriler var. nallah ülkemiz için hayrl uurlu olur

Devlet Su leri (DS) Genel Müdürlüünce, tarihi Zeynel Bey Türbesi ve Artuklu Hamamnn ardndan Ilsu Baraj göl alannda kalan mam Abdullah Zaviyesinin türbe bölümü de Hasankeyf Yeni Kültürel Park Alanndaki yeni yerine tand.

Ilsu Baraj HES Projesi Kültürel Varlklar Koruma Kurtarma çalmalar kapsamnda Türkiyede geçen yl ilk defa uygulanan projeyle baraj gölü alanndan çkarlan 540 yllk Zeynel Bey Türbesi ve 1500 ton arlndaki Artuklu Hamamnn yeni yerine bütüncül olarak nakledilmesi tamamlanrken 611 yllk Sultan Süleyman Camisi minaresinin, Hasankeyf Yeni Kültürel Park Alanna tanmas için balatlan çalma sürüyor.

Bu kapsamda türbe, minare ve mütemilat olarak üç bölüm halinde tanacak olan 850 ton arlndaki mam Abdullah Zaviyesinin gece 256 tekerlekli, kendinden tahrikli modüler sistem (SPMT) aracna yüklenen türbe bölümünün saat 06.00da balayan, yaklak 2 bin 400 metre uzaklktaki yeni yerine nakli tamamland. Zaviyenin minare bölümünün de hafta içinde tanaca belirtildi.

DS Genel Müdür Yardmcs Murat Dadeviren, gazetecilere yapt açklamada, tarihi bir güne daha ahitlik ettiklerini söyledi.

Daha önce ayn sistemle Zeynel Bey Türbesi ve Artuklu Hamamnn da tandn hatrlatan Dadeviren, zaviyenin 12. yüzylda Artuklular zamannda yapldn ve Eyyubiler döneminde mam Abdullahn kabri esas alnarak yeniden ekillendirildiini, son restorasyonunun ise 1478 ylnda Akkoyunlular zamannda gerçekletirildiini belirtti.

Zaviyede Osmanl ve Cumhuriyet dönemlerinde de çeitli restorasyonlar yapld bilgisini veren Dadeviren, öyle konutu:

Zaviyemiz bir türbe, onun dousunda 13 metre yüksekliinde bir kule, dou ve güneyinde balantl olacak ekilde eyvan ve mütemilat ksmndan oluuyor. 800 ton arlnda kargir bu yap bugüne kadar yapm olduumuz tamalardan daha da kritik çünkü yapnn çeitli yerlerinde asimetriler var. Dolaysyla daha hassas bir tama yapmamz gerekiyor. 2 bin 400 metre uzaklktaki yeni konumuna 62 metre daha üst kotta tanacak. nallah ülkemiz için hayrl uurlu olur.

- Yllk 400 milyar dolar gibi getirisi olan bir barajdan söz ediyoruz

Dadeviren, Kültür ve Turizm Bakanl ile Tarm ve Orman Bakanl teknik personeli ile bilim kurulu üyelerince çalmalarn çok büyük hassasiyetle yürütüldüüne iaret ederek, 24 milyon metreküp gövde dolgu, 10 milyon metreküp rezervuar hacmiyle Ilsu Baraj, dünyann kendi snfnda en büyük baraj. Millet olarak çok büyük eserleri hayata geçirme konusunda hiçbir skntmz yok. Bunlar baarl bir ekilde hayata geçirebiliyoruz. Yllk 400 milyar dolar gibi getirisi olan bir barajdan söz ediyoruz. diye konutu.

Ülkenin cari açnn önemli bir ksmnn petrol ve enerji ürünlerinin ithalatndan kaynaklandna dikkati çeken Dadeviren, bu nedenle yerli, yenilenebilir milli kaynaklar harekete geçirdiklerini, bunu yaparken de tarihe ve kültüre sahip çktklarn vurgulad.

çalmalarn sürdüünü dile getiren Dadeviren, unlar kaydetti: Yapacamz ilemler devam edecek. Srada Kzlar, Süleyman Han, Koç, El-Rzk camileri ve Orta Kap var. Burada önemli mimari yaplarn tanmas, bazlarnn ise yerinde korunmasyla ilgili ilemlerimiz devam edecek. Dicle Vadisinde yapm olduumuz dolgular ayn zamanda maaralarn korunmas, gelecek nesillere aktarlmas için. Yamaç Teras ve Küçük Saray yaplaryla ilgili çalmalar da tamamland.

Tama ilemini gözyalar içerisinde izlediler

Tarihi yapnn sabah erken saatlerde özel araçla yaklak 2,5 kilometre uzaklktaki arkeoparka tanma ilemlerini izleyen Kesmeköprü-3 köylüleri duygulu anlar yaad. 9 çocuk annesi Selime Tapkan (65), yllarca komu olduklar türbenin köylerinden uzaklamann hüznünü yaadklarn ifade etti. Gözyalarn tutamayan Tapkan, mam Abdullah Zaviyesi türbesiyle yllarca komuyduk. çocukluumuzdan beri hep ziyaretine giderdik. imdi de bizden uzaklat. Buradan ayrld diye üzülüyoruz dedi. Sabah erken saatlerde türbenin tanma ilemlerini izleyen Kesmeköprü-3 köyünden brahim Tapkan (73) da türbenin geçici srasnda el sallayarak Nereye gidersen ziyaretine geleceiz demesi dikkat çekti.

Ana Sayfaya Git