İngilizler peşine düştü, paha biçilemiyor

Siirtli eyer ustası Mahmut Tokgöz, Çanakkale savaşından kalan eyerlere gözü gibi bakıyor. İngilizlerin de gözünü diktiği eyerlere paha biçilemiyor.

Haberler 14.06.2019 - 09:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Siirtte 45 yllk eyer ustas, çanakkale savanda ngilizlerden kalma at eyerlerini gün yüzüne çkard. Paha biçilemeyen at eyerlerine gözü gibi bakan Tokgöz, ngilizlerin de radarna girdi. ngilizler, Tokgöz ile irtibata geçerek eyerleri almak istediklerini bildirdi. Tokgöz, yllardr koruduu eyerleri satmak istemediini ngilizlere iletti.

Tokgöz, ngilizlerden kalma at eyerlerini yllarca depoda sakladklarn, imdi gün yüzüne çkardklar eyerleri alabilmek için ngilizlerin kendileriyle irtibata geçip almak istediklerini dile getirdi. Tokgöz, çanakkale harbinden Türkler ve Anzaklar beraber savaa girdikleri zaman ngilizleri bozguna urad. ngilizlerin eyerler, atlar, mühimmatlar orada ne kaldysa brakp kaçtlar. Kaçtktan sonra bu eyerlerde bugün de bizim elimize geçti. Baz aratrmac ngilizler bu bölgeye geldiler bunlarn nerde olduunu örenmek istediler. Yanmza gelerek bizden bunlar almak istediler. Bunlarnda bizim yanmzda manevi deeri olduu için ben satmak istemedim. Dedim bizimde atalarmz o ekilde savamlar kalntlar bizim yanmzda duruyor. Gerçekten fiyat biçilmez bunlara manevi deeri olarak bende satmak istemedim dedi.

Atalarmzn mesleini sürdürmekteyim

Atalarndan kalma meslei yok olmamas için sürdürdüünü belirten Tokgöz, Atalarmzn mesleini sürdürmekteyim. Bunu ticari amaçl yapmyorum, sanatn ölmesini istemiyorum. Eskiden dedelerimiz kervancyd. Siirtin corafi koullarnda araba, yol olmad için bunlar at srtnda katr srtnda yük ve bütün ihtiyaçlarn görüyorlard. Bizde bunlar meslek olarak bunlara hayvan alyorduk. At, katr ve bunlarn alveriini yapyorduk. Atalarmz bu meslei yapt. Teknolojinin gelimesiyle bu meslek tarih oldu. Öldü bu meslek ama yine genimizde var atsz kalamyoruz. Atlar biz kendimiz besliyoruz biniyoruz. Bir tutkudur bizim içimizde diye konutu.

Ana Sayfaya Git