İnsani yardım uzmanı yetişti

YÖK'ün girişimleriyle akademide insani yardım uzmanları yetişiyor

Haberler 23.04.2021 - 10:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yükseköretim Kurulu (YÖK) ile Türk Kzlayn i birliinde yürütülen ortak çalmalar sonucunda, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi ile Ankara Yldrm Beyazt Üniversitesinde, ilk kez afet ve insani yardm yönetimi konularnda yüksek lisans programlar balatld.

Böylece, dünyada en çok insani yardm yapan ülke konumuna yükselen Türkiyeden, dünyadaki insani yardm literatürüne katklarn artrlmas hedefleniyor.

YÖK tarafndan, öncelikli alanlarda ülkenin nitelikli insan kaynan arttrmak üzere yeni programlar açlmaya devam ediyor.

Özellikle sahann ihtiyaç duyduu alanlarda, farkl lisans mezunlarnn bavurabilecei ve farkl disiplinlerden öretim üyelerinin görev alaca multi-disipliner programlara önem veriliyor.

Bu balamda YÖK, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi ve Ankara Yldrm Beyazt Üniversitesinde, insani yardm çalmalar konusunda lisansüstü eitimler verilmesi için Kzlay Akademi ile i birliine gitti.

Bu kapsamda, 2020-2021 eitim öretim yl güz dönemi itibaryla insani yardm alannda 151 yllk geçmie sahip Türk Kzlay ile i birliiyle yürütülen lisansüstü programlara, örenci kabulüne baland.

Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesinde Türkçe ve ngilizce olarak afet ve insani yardm yönetimi alannda yüksek lisans program açld. ngilizce, Türkçe ve ikinci öretim olarak açlan programlara, daha ilk çarda youn ilgi gösterilerek, 84 kii tarafndan bavuru yapld.

Programa siyasal bilgiler mezunlarndan mühendislik, tp mezunlarna kadar farkl lisans derecesine sahip kiiler de bavurabiliyor.

ngilizce yüksek lisans programndaki örenciler, bu alanda doktora eitimine de devam etme imkanna sahip bulunuyor.

YÖKün bu çalmas kapsamnda ayrca Ankara Yldrm Beyazt Üniversitesinde Türkçe insani yardm çalmalar alannda yüksek lisans program balatld.

Programlara, sivil toplum çalanlarndan da youn ilgi gösterildi. Özellikle tezsiz programlardaki örencilerin, mesleki donanmlarn gelitirmek için bu programlara kayt olduu gözlendi.

ULUSLARARASI ARENADA MODEL ÜLKE

Programlarn açlmasyla dünyada en çok insani yardm yapan ülke konumundaki Türkiyenin, insani yardm çalmalarnn sonuç ve etki analizlerinin gerçekletirilmesi ve yaynlarla dünyadaki insani yardm literatürüne katklarnn artrlmas planlanyor.

Ayrca insani yardm ve kalknma politikalarna yönelik gerçekletirilen akademik birikimle, kültürel diplomasi ve afet diplomasisi alanlarnda uluslararas arenada Türkiyenin model ülke olmas hedefleniyor.

TÜRK KIZILAY MENSUPLARI TARAFINDAN DA DERSLER AçILIYOR

Dersler, Türk Kzlay ile üniversitelerin i birliiyle hayata geçirildi. Bu kapsamda, Türk Kzlay mensuplar tarafndan da dersler açlyor veya saha tecrübesine sahip uzman ve yöneticiler derslere konumac olarak katlyor.

Program koordinatörlerinin irtibat halinde olmas ve programlarn, Avrupa nsani Yardm Yüksek Lisans Programlar ana katlmas konusunda çalmalar da yaplacak. Tez ve bitirme projeleri konusunda Kzlay tarafndan saha çalmalarna destek verilecek.

Ana Sayfaya Git