İnternet kafeler açılıyor

İçişleri Bakanlığınca 81 ilin valiliğine, "İnternet Kafeleri, Salonları ve Elektronik Oyun Yerleri" konulu genelge gönderildi.

Haberler 27.06.2020 - 11:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çileri Bakanl, 81 il valiliine nternet Kafeleri, Salonlar ve Elektronik Oyun Yerleri konulu genelge gönderdi.

Bakanlktan yaplan açklamaya göre, genelgede, 17 Marttan itibaren faaliyetlerinin durdurulmasna karar verilen internet kafeleri/salonlar ile elektronik oyun yerlerinin kontrollü sosyal hayat döneminde hangi koullara bal olarak faaliyet gösterebilecekleri Koronavirüs Bilim Kurulu tarafndan tespit edilerek çileri Bakanlna bildirildi.

lgili bakanlklar ile kamu kurum ve kurulularyla yaplan görümeler ve Türkiye Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann talimatlar dorultusunda, internet kafeleri/salonlar ve elektronik oyun yerleri, faaliyetlerine izin veren mevzuat hükümleri ( yeri Açma ve çalma Ruhsatlarna likin Yönetmelik vb) ile i sal ve güvenliine ilikin tedbirlere ilave olarak genelgede belirtilen tedbirlerin alnmas artyla 1 Temmuzdan itibaren faaliyetlerine balayabilecek.

DKKAT EDLMES GEREKEN KURALLAR

Bu i yerlerinin iletmecileri temizlik, maske, mesafe önlemleri bata olmak üzere bu genelgede yer alan ve Koronavirüs Bilim Kurulu tarafndan belirlenen kurallarla ilgili tedbirleri eksiksiz ekilde almakla yükümlü olacak.

letmeciler tarafndan genel kullanm alanlarna ve oturum düzenine ilikin mesafe plan hazrlanacak, internet kafeleri/salonlar ve elektronik oyun yerlerinin müteri kapasitesi mesafe kuralna göre belirlenecek, kapasite bilgisi iletmenin giriinde görülebilir bir yere aslacak ve bu kapasiteye uygun sayda müteri kabul edilecek.

Temizlik, maske ve mesafe kurallar ile uyulmas gereken dier kurallara ilikin bilgilendirme afileri bu yerlerin girilerine ve içerisinde uygun yerlere aslacak.

Ayn anda bulunabilecek kii saysna ilikin planlama (çalan ve müteriler dahil edilerek hesaplanacak ekilde) kii bana 4 metrekareden az olmayacak ekilde yaplacak.

Ayn anda içeride bulunacak kiiler ve masalar/üniteler arasnda en az 1 metre mesafe kuralna uyulacak, bu mesafe yer iaretleriyle belirlenecek. Tek ünitede iki ve daha fazla kiiyle oynanan oyunlarda her bir kii arasnda en az 1 metre mesafe olacak.

Masa/üniteler arasnda effaf branda, cam bölme, ahap kenarlk gibi unsurlarla temas azaltc tedbirler alnacak.

nternet kafeleri/salonlar ve elektronik oyun yerlerine maskesiz müteri ya da çalan alnmayacak. çeride bulunulan süre boyunca da maske takmaya devam edilecek. Kullanlm maskeler kapakl çöp kutusuna atlacak ve çöp düzenli olarak boaltlacak.

Bu i yerlerinin içerisinde kontrolsüz ekilde kalabalk olumasn engellemek için giri kapsnda tedbir alnacak. Bu kapsamda, d kapya içeriye girilmesini engelleyecek basit bir uyarc/engelleyici (kapnn her iki tarafndan tutturularak aslabilecek basit bir krmz renkli kordon ya da erit vb) konulacak.

çeride ortak kullanm amacyla gazete, dergi gibi yaynlar bulundurulmayacak.

Müterilerden tercihen temassz ödeme yapmalar istenecek. Müterilere kartla temassz ödeme yapabilecekleri hatrlatlarak mümkün olduunca nakit ödemeden kaçnlmas salanacak, müterilerin temas ettii/edecei ödeme terminali (POS cihaz vb) her müteriden sonra mutlaka yüzde 70lik alkol ile temizlenecek/dezenfekte edilecek.

Masa/sandalyeler, bilgisayar ekran, klavye ve mouse, oyun konsolu gibi ekipman ve malzemeler her müteri kullanmndan sonra yüzde 70lik alkolle silinecek.

Yiyecek/içecek servisi iletme personeli tarafndan mesafe kuralna uygun olarak yaplacak olup kiilerin yiyecek ve içeceklerini kendilerinin almasna müsaade edilmeyecek. çay/kahve ve dier içeceklerin servisinde tek kullanmlk malzemeler kullanlacak.

nternet kafeleri/salonlar ve elektronik oyun yerlerinde bulunan mutfak, çay oca ve servis alanlar, bakanln 30 Mays 2020 tarihli ve 8556 sayl genelgesi hükümleri ve Kovid-19 kapsamnda Salk Bakanl Koronavirüs Bilim Kurulu tarafndan kafe ve restoranlar için hazrlanan kurallara göre düzenlenecek.

PERSONELE YÖNELK ÖNLEMLER

Personelin Kovid-19un bulama yollar ve korunma önlemleri hususunda bilgilenmesi salanacak.

Personelin giri/çklarnda vücut ss ölçümleri termal sensörlerle ya da temassz ate ölçerlerle yaplacak, bu veriler günlük olarak kayt altna alnacak ve asgari 14 gün süreyle saklanacak.

Personel, kendisinde veya birlikte yaad kiilerde Kovid-19 belirtilerini görmesi halinde bu durumu vakit kaybetmeksizin iletme yöneticisine bildirecek.

Ate, öksürük, burun aknts, solunum sknts belirtileri olan personel, tbbi maske taklarak Kovid-19 yönünden deerlendirilmek üzere salk kurumuna yönlendirilecek.

Kovid-19 tans alan ve temasls personel, il/ilçe salk müdürlüü tarafndan Salk Bakanl Kovid-19 Rehberindeki kurallara göre yönetilecek.

Personelin tümü kuralna uygun maske takacak, maske nemlendikçe ya da kirlendikçe deitirilecek, deitirilmesi öncesinde ve sonrasnda el antiseptii veya en az yüzde 70lik alkol içeren kolonya kullanacak.

Personelin el hijyenine dikkat etmesi salanacak ve bu konuda personel sürekli uyarlacak, ayrca i kyafetleri günlük deitirilecek.

Bu i yerlerindeki personelden temizlik yapan ve bulak ykayan haricindeki çalanlar (sahte güven hissi uyandrmamak adna) eldiven kullanmayacak.

Dinlenme alanlarnda da personel arasnda en az 1 metrelik mesafe korunacak ve maske taklacak.

MÜTERLERE YÖNELK ÖNLEMLER

çeriye girmeden görünür bir yere aslm olan içeride uyulmas beklenen kurallar açklayan bilgilendirme okunacak ve belirtilen kurallara uyulacak.

Müterilerin girilerde mutlaka ate ölçümleri yaplacak, vücut ss 38 dereceden yüksek olan kiilerin en yakn salk kuruluuna yönlendirilmesi salanacak. Ate ölçen personel/sorumlu tbbi maske ve yüz koruyucu kullanacak.

Ate, öksürük, burun aknts, solunum sknts belirtileri olan Kovid-19 vakas veya temasls kiiler, internet kafeleri/salonlar ve elektronik oyun yerlerine alnmayacak.

Müterilerin dier müteri ve çalanlarla aralarndaki en az 1 metre mesafeyi korumalar hususunda uyarlmas salanacak.

nternet kafeleri/salonlar ve elektronik oyun yerlerine girmeden önce az ve burnu tamamen kapatacak ekilde kuralna uygun maske taklacak.

nternet kafe sahiplerince girilerde yeterli miktarda maske bulundurulacak, maskesiz müterilere girite maske datlacak. çeride maske çkarlmayacak.

nternet kafeleri/salonlar ve elektronik oyun yerlerine girerken el antiseptii veya en az yüzde 70lik alkol içeren kolonya kullanlacak.

- TEMZLK VE HJYEN

nternet kafeleri/salonlar ve elektronik oyun yerlerinde her gün düzenli olarak temizlik yaplacak. Sk kullanlan alan ve malzemeler daha sk temizlenecek.

Yer ve yüzeylerin temizliinde nemli silme-paspaslama tercih edilecek. Toz çkaran frça ile süpürme ilemlerinden kaçnlacak.

Bu i yerlerinin temizliinde özellikle sk dokunulan yüzeylerin (bilgisayar klavyeleri, mouse, oyun konsollar, kap kollar, telefon ahizeleri, masa yüzeyleri gibi) temizliine dikkat edilecek. Bu amaçla su ve deterjanla temizlik sonras dezenfeksiyon için 1/100 sulandrlm (5 litre suya yarm küçük çay barda) çamar suyu (Sodyum hipoklorit Cas No: 7681-52-9) kullanlacak. Klor bileiklerinin uygun olmad yazar kasa, bilgisayar klavyeleri, telefon ve dier cihaz yüzeyleri yüzde 70lik alkolle silinerek dezenfeksiyon salanacak.

Yüzey temizlii ve dezenfeksiyonu için virüslere etkinlii gösterilmi etken maddeleri içeren ve Salk Bakanl tarafndan verilen Biyosidal Ürün Ruhsat bulunan yüzey dezenfektanlar kullanlabilecek.

Temizlik bezleri kullanm alanna göre ayrlacak ve her kullanm sonras uygun ekilde temizlenecek. Ykanabilen, tekrar kullanlan temizlik malzemelerinin en az 60 santigrat derecede ykanmas salanacak.

Tuvaletlere el ykamayla ilgili afiler aslacak. Tuvaletlere tuvalet kad ve tek kullanmlk kat havlu konulacak. Hava ile el kurutma cihazlar çaltrlmayacak.

Tuvaletlerde sv sabun bulundurulacak ve devamll salanacak, bataryalar ve sabunluklar mümkünse fotoselli olacak.

Tuvalet dezenfeksiyonu için 1/10 sulandrlm çamar suyu kullanlacak.

Temizlik yapan personelin tbbi maske ve eldiven kullanmas salanacak. Temizlik sonrasnda personel maske ve eldivenlerini çkarp çöp kutusuna atacak, ellerini en az 20 saniye boyunca su ve sabunla ykayacak.

Merkezi havalandrma sistemleri bulunan i yerlerinin havalandrmas doal hava sirkülasyonunu salayacak ekilde düzenlenecek, havalandrma sistemlerinin bakm ve filtre deiimleri üretici firma önerileri dorultusunda yaplacak.

Klima ve vantilatör kullanlmas halinde Salk Bakanl tarafndan hazrlanan Salgn Yönetimi ve çalma Rehberinde yer alan Kovid-19 Kapsamnda Klima/klimlendirme Sistemlerinde Alnacak Önlemlere uygun hareket edilecek.

nternet kafeleri/salonlar ve elektronik oyun yerlerinin kap ve pencereleri açlarak yeterli hava dolam salanacak ekilde sk havalandrlmas salanacak.

DER HUSUSLAR

Alveri merkezleri içerisinde bulunan elektronik oyun merkezleri de (kaydrak, salncak, kum/top havuzu vb. çocuk oyun alanlar hariç) bu genelgede belirtilen usul ve esaslar dahilinde hizmet verebilecek.

Bu kapsamda, valilik ve kaymakamlklarca, internet kafeleri/salonlar ve elektronik oyun yerlerinin faaliyetlerini yukarda belirtilen kurallara göre sürdürmeleri için Umumi Hfzsshha Kanununun 27 ve 72nci maddeleri uyarnca gerekli kararlar alnacak.

l/lçe Umumi Hfzsshha Kurullar kararlar dorultusunda faaliyete balayacak olan internet kafeleri/salonlar ve elektronik oyun yerleri, ayda en az iki kere denetlenerek uygulamann belirtilen çerçevede eksiksiz bir ekilde yerine getirilmesi salanacak.

Tedbirlere uymayanlara Umumi Hfzsshha Kanununun 282nci maddesi gereince idari para cezas verilecek, aykrln durumuna göre kanunun ilgili maddeleri gereince ilem yaplacak.

Konusu suç tekil eden davranlara ilikin Türk Ceza Kanununun 195inci maddesi kapsamnda gerekli adli ilemler balatlacak.

Ana Sayfaya Git