İntihar özenti

Tıp Fakültesi öğrencisi Enes Kara'nın intihar etmesinin ardından yaşanan tartışmaların gençleri olumsuz yönde etkilediğini ifade eden Psikiyatri Uzmanı Dr. Özlem Bora, "Bunalımda olan özellikle ergen yaş grubundaki kişilerin bu tarz haberleri görerek etkilenmesi ve dahası cesaretlenmesi, ya da sosyal medyada popüler olma isteği duyan gençlerin de bu tip davranışlar içerisine girmesi mümkün. İntihar ya da intihar yönteminin ergenler arasında bulaşıcılık gibi bir durumu var maalesef" dedi.

Haberler 18.01.2022 - 03:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ntihar vakalarnn haberletirilmesinin son derece hassas yaklalmas gereken bir konu olduunu belirten Psikiyatri Uzman Dr. Özlem Bora, özellikle Enes Kara isimli örencinin intiharnn üzerine çok sayda tartma yaandn, bu tartmalardan en çok etkilenen kesimin ise yine genç ve ergen kesim olacan ifade etti.

ROL MODEL ALABLYORLAR

ntihar son çare olarak görerek intihar ettiini ifade eden bir kiiyi dinleyen benzer ya grubundaki kiilerin, bu kiiyi rol model olarak alabileceini söyleyen Uzm. Dr. Bora, ntihar eden kii bir tp örencisi, ksmen belki dier arkadalarna göre gelecei daha parlak olabilecek birisi. Ondan daha zor artlar altnda olabilecek bir genç, bu kii bile böyle bir davranta bulunuyorsa, ben daha kötü artlardaym diye düünerek kendisini çaresiz görebiliyor. Normalde intihar fikri hiç olmayan bir kiinin aklna intihar düüncesinin gelmesi çok mümkün deil ancak bunalmda olan, özellikle ergen ya grubundaki kiiler bu tarz haberleri gördüünde bunlardan etkilenip cesaretlenebiliyor. Bununla ilgili çok sayda aratrma var. Biz bunlara taklit intiharlar diyoruz eklinde konutu.

NTHARIN DETAYLARINI VERMEMEK GEREKR

ntihar haberiyle ilgili gerek Dünya Salk Örgütünün gerekse Türkiye Gazeteciler Cemiyetinin belirli kriterleri olduunu kaydeden Uzm. Dr. Bora, Bu tarz intihar vakalarndan sonra kiinin ölümü romantize ediliyor. Nedeni, nasl uzun uzun tartlyor ve kiinin ölümü son çare olarak gördüü söylenerek neredeyse ölümü yüceltiliyor. Kendisini iple ast, u maddeyi kulland, internetten sipari etti, çenesine tabanca dayad, köprüden atlad gibi detaylar verilmemesi gerekiyor. Kesinlikle yöntem belirtilmemesi gerekiyor. Yüzeysel geçilmesi gerekiyor dedi.

NTHARIN BULAICILIK DURUMU OLABLYOR

Özellikle ergenlerde sosyal medya üzerinden görünür olma, ilgi çekme, popüler olma isteinin son derece yaygn olduunu belirten Uzm. Dr. Bora, Tiktok gibi mecralarda bunlar görebiliyoruz. Hatta fenomen olma istei bazen o kadar ileri boyuta gidebiliyor ki, ölümü ünlü olmak için bir araç olarak görebiliyorlar. O nedenle bir kiinin intiharnn çok uzun süre konuulduunu gören biri, o kiiyi rol model alabiliyor. En azndan öldükten sonra ünlü olaym diye bir düünce bile olabiliyor. Sosyal medyada canl yaynda zehir içen insanlar oldu dünyada. Bu nedenle intiharn ve intihar yönteminin ergenler arasnda bulaclk gibi bir durumu var maalesef diye konutu.

Ana Sayfaya Git