İşçi ve işverene müjde!

Bakan Selçuk, kısa Çalışma Ödeneğinin ay sonunda biteceğini bildirirken, işçi ve işverenleri yakından ilgilendiren normalleşme desteğinin 30 Haziran 2021 tarihine kadar süreceğini, SGK'ya ödenecek primlerde mahsuplaşma yapılacağını belirtti. Normalleşen işverenlere işçi başına günlük 44.72 TL, aylık 1341.56 TL’ye kadar destek sağlanıyor. İşte bakanın öne çıkan açıklamaları...

Haberler 23.03.2021 - 09:46 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yüz binlerce kii için sevindiren gelimeyi Aile, çalma ve Sosyal Hizmetler Bakan Zehra Zümrüt Selçuk duyurdu. Bakan Selçuk ay sonunda sona erecek olan Ksa çalma Ödenei ile ilgili Sonrasnda iverenlere yönelik normalleme destei sürecek. verenlerimize ksa çalmada kaldklar süre alt ay geçmemek üzere 30 Haziran 2021 tarihine kadar normalleme destei vereceiz. Bu kapsamda SGKya ödeyecekleri primler konusunda mahsuplama yapacaz dedi.

Aile, çalma ve Sosyal Hizmetler Bakan Zehra Zümrüt Selçuk, Bakan Yardmcs Hazal Atein de aralarnda yer ald Ekonomi Muhabirleri Dernei yönetimi ile sohbetinde Ksa çalma Ödeneinden Sosyal Koruma Kalkanna, yeni istihdam politikalarndan yaplan çalmalara kadar özetle u deerlendirmelerde bulundu.

KISA çALIMA ÖDENE

Ksa çalma Ödenei, Covid-19 nedeniyle artlar kolaylatrlarak özel olarak verildi. Ksa çalma Ödenei uzun vadeli bir tevikten ziyade geçici bir destektir. Normallemeye geçince uygulama kalkacak. Normalleme destei ve dier SGK tevikleri sürecek.

Salgn sürecinde, stihdam Kalkan ad altnda birçok paket açkladk. Ksa çalma Ödenei için 30 milyar lira kaynak aktardk. Türkiyede yaklak 1.9 milyon iyeri bulunuyor. Yüzde 26s bavurmu. Yani Türkiyede 4 iletmeden sadece 1i ksa çalmaya ihtiyaç duymu.

3.2 MLYONDAN 1.3 MLYONA GERLED

Sektörel bazda bakldnda en fazla imalat, toptan ve perakende ticaret ile konaklama ve yiyecek faaliyetleri sektörlerinde çalanlar Ksa çalma Ödeneinden yararland.

EN FAZLA STANBUL, BURSA VE ANKARA YARARLANDI

En fazla stanbul, Bursa ve Ankara illeri yaralanrken, il düzeyinde ksa çalmadan yararlanma oran en yüksek olan imalat sanayinin youn olduu Bursa, Antalya ve Tekirda oldu.

2020 yl Nisan aynda 3.2 milyon kii Ksa çalma Ödeneinden faydalanrken, ubat aynda bu say 1.3 milyon kiiye geriledi.

KISA çALIMA ÖDENENDE SEKTÖREL DAILIMLARI YAKINDAN TAKP EDYORUZ

Yine, 2020 yl Nisan aynda ülke genelinde SGK 4/a özel sektör sigortalsnn yüzde 26s Ksa çalma Ödenei alrken, 2021 ubat aynda bu oran yüzde 9,9a geriledi. Ksa çalma Ödeneinde sektörel dalmlar yakndan takip ediyoruz.

u anda imalat ve sanayi sektörlerinin toparlandn görüyoruz. Bu bize ayn zamanda seyrin nereye doru gideceini gösterecek öncü bir iaret olacak. Burada istihdamn korunmas anlamnda iverenlere de görev düüyor.

GÜNDE 100 BN BAVURU

En youn senede 100 bin ksa çalma bavuru almz. Bu dönemde ise günde 100 bin bavuru aldmz dönemler oldu.

Fesih kst ile birlikte Nakdi Ücret Desteimiz de sürecek. Sosyal Koruma Kalkanyla ihtiyaç sahibi tüm vatandalarmza ulamay hedefledik. artlar tayan ksa çalma alyor, bu art tamayan da nakdi ücret alyor. Dolaysyla i akdi olanlar devlet 12 ay boyunca destekledi.

2.5 MLYON KYE TOPLAMDA 9 MLYAR ÖDEME YAPILDI

Sosyal Koruma Kalkann çok önemsiyoruz. Sosyal güvenliin, sosyal hizmetlerin ve sosyal yardmlarn birletii bir paket oldu. 6 milyon hanemize 8 milyar lira destek saladk. Ksa çalma Ödeneinde 30 milyar lira kaynak aktardk. Nakdi Ücret Desteinde ise 2.5 milyon kiiye toplamda 9 milyar ödeme yapld.

STHDAM TEVKLER SADELEECEK

stihdam korumak Türk-, Hak-, TOBB, TSK ve kamudan oluan yeni bir çalma grubu oluturduk. Uzmanlar ve akademisyenlerden oluan 10-12 kiilik bir ekip olacak.

stihdamn korunmas noktasnda politikalar üretilecek. Devletin getirdii önerilerle snrl kalmadan, içi ve iverenin mutabk kaldklar önerileri deerlendireceiz.

KULLANICI DOSTU BR SSTEM OLUTURACAIZ

SGKda 23 ayr tevikimiz var. Teviklerin sadeletirilmesi konusunda bir çalmamz olacak. verenin daha kolay anlayabilecei kullanc dostu bir sistem oluturacaz. Bir ekle dönütüreceiz. Artk makinelemenin youn bir ekilde olaca döneme gireceiz.

Ana Sayfaya Git