Işık hadisesi gerçekleşti

Siirt'in Tillo ilçesinde, İbrahim Hakkı Hazretleri'nin 256 yıl önce yaptırdığı ışık düzeneğiyle güneşin ilk ışınlarının hocası İsmail Fakirullah Hazretleri'nin başucunu aydınlatması hadisesi koronavirüs tedbirlerine uyularak ilgiyle izlendi

Haberler 24.09.2020 - 09:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Siirtte sabah namaznda bir araya gelen vatandalar, brahim Hakk Hazretlerinin 256 yl önce yaptrd k düzeneiyle günein ilk nlarnn hocas smail Fakirullah Hazretlerinin baucunu aydnlatt Ik hadisesini ilgiyle izledi.

Siirt Valisi Osman Hacbektaolunun himayelerinde, Tillo Kaymakaml ve Tillo Belediyesince düzenlenen organizasyon kapsamnda ilçe meydanna yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri nedeniyle az sayda izleyici alnd. Maske kullanm ile sosyal mesafe ve hijyen kurallarna dikkat edildi.

Etkinlik için sabah namaznn ardndan bir araya gelen vatandalar, UNESCO Dünya Miras Geçici Listesine 2015 ylnda dahil edilen, Erzurumlu brahim Hakk Hazretlerinin hocas smail Fakirullahn vefat üzerine Hocamn baucuna domayan günei neyleyim? diyerek 256 yl önce türbesinde yaptrd k düzeneiyle günein ilk nlarnn hocasnn baucunu aydnlatmas hadisesinin, gerçeklemesini bekledi.

Tekbir ve salavatlar getirerek günein domasn bekleyen vatandalar, günein domasyla saat 06.19da gerçekleen ve 5 dakika süren hadiseyi ilçe meydannda kurulan dev ekrandan takip etti.

Vatandalar, o anlar cep telefonlaryla da kaydetti.

Vali Vekili Resul Özdemir, AA muhabirine, her yl gece ve gündüz sürelerinin eit olduu günlerde gerçekleen hadisenin bugün Kovid-19 tedbirleri kapsamnda snrl sayda katlmcyla izlendiini söyledi.

smail Fakirullah Hazretleri tarafndan yetitirilen brahim Hakk Hazretleri, pozitif ve slami ilimlerde büyük bir baar yakalam, ina ettii k hadisesi düzenei ile hocasna olan muhabbetinin, saygnn ve aknn en güzel örneini göstermitir. ifadelerini kullanan Özdemir, onun ayn zamanda astronomi, geometri gibi ilimlere k tutan Marifetname adl eserin yazar olduunu hatrlatt.

brahim Hakk Hazretlerinin en önemli eserlerinden birinin de bu hadise olduuna dikkati çeken Özdemir, unlar kaydetti:

Yeni yln ilk günei, eer hocamn baucuna dümezse, ben o günei neyleyim? diyen brahim Hakk Hazretleri, hocasna olan saygsn göstermektedir. brahim Hakk Hazretleri, bu duygusunu yalnzca dillendirmekle kalmam, 18. yüzyln ortalarnda zirvesinde olduu astronomi bilgisini de kullanarak kurduu sistemle bunu gerçekletirmitir. Ekinoks günlerinde güne, kendisi tarafndan kurulan sistemle türbe içindeki hocas smail Fakirullah Hazretlerinin kabri bana dümütür.

- Günei buraya indirmekle çok farkl mesajlar iletiyor

Tillo Belediye Bakan dham Aydn da 5 bin yllk geçmii olan ilçenin uzun yllar öncesinde bilimde zirve yaptn anlatt.

Bilimde gerçekleen en önemli gelimelerden birinin Ik hadisesi olduunu vurgulayan Aydn, öyle konutu:

brahim Hakk Hazretlerinin hocas smail Fakirullah Hazretlerine vefa borcu için yeni yln ilk güneini onun kabrinin bana indiriyor. brahim Hakk Hazretlerinin babalar, Fakirullah Hazretlerinin birkaç metre ilerisinde yatmaktadr ama babasnn deil, üstadnn bana bu günei indiriyor. Tabii günei buraya indirmekle çok farkl mesajlar iletiyor. En karanlk noktay bile aydnlatrz diyerek bize karanlklarn içinde kalmamamz ve karanl aydnlatmamz gerektiini vurguluyor. nsanlar bunu izlerken gerçekten muhteem duygular içerisine giriyor.

Vatandalardan Samet Frat Soydemir, bu hadiseyi izlemek için Hataydan geldiini söyledi.

Erzurumlu brahim Hakk Hazretlerinin torunu olduunu aktaran Soydemir, Her yl iki kez gerçekleen k hadisesini yerinde izlemek için buraya geldim. Dün gece geldim. çok güzel bir misafirperverlik var. Tillonun kesinlikle ziyaret edilmesi gereken bir yer olduunu düünüyorum. dedi.

Tillo Belediyesince alanda bekleyen vatandalara çay, çorba ve simit ikramnda bulunuldu.

Programa, Vali Yardmcs Selim Erkovan, Kaymakam Lokman Düzgün, protokol üyeleri ve vatandalar katld.

- Ik hadisesi

Tilloda hocas smail Fakirullahn 1734te vefatnn ardndan çok üzülen brahim Hakk Hazretleri, Hocamn baucuna domayan günei neyleyim? diyerek araya girmiti. brahim Hakk Hazretleri, hocas için yan tarafnda kule bulunan bir türbe ve Tillonun yaklak 3 kilometre uzanda tepe üzerinde ta duvar yapmt.

Her yl ekinokslarda doan güne, duvarn ortasnda bulunan pencereden süzülen ilk nlar, kuledeki aynaya yansdktan sonra n krlmas yöntemiyle pencereden türbeye ve oradan da smail Fakirullah Hazretlerinin baucuna douyor. 1960l yllarda yaplan restorasyonda, pencerenin yerinin deimesi sonucu düzenek izlenemez hale gelmiti. 2011de deiik üniversitelerinden bilim adamlarnn yaptklar çalmayla yeni bir pencere açlarak olayn tekrar izlenmesi salanmt.

Ana Sayfaya Git