'İşkenceci Çevik Bir'in ismi meydandan kaldırılsın'

İzmir'de bir araya gelen 38 STÖ, Buca ilçesinde bir meydana adı verilen işkenceyle anılan Çevik Bir'in isminin verildiği kaldırılmasını talep etti.

Haberler 09.11.2021 - 00:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

zmir Büyükehir Belediyesi tarafndan 1997de Buca ilçesinin Kozaaaç Mahallesinde bulunan meydana darbe ve ikenceyle anlan 35inci Dönem Genelkurmay 2nci bakan çevik Birin ismi verildi. Kentte uzun yllardr meydann isminin deitirilmesi için mücadele eden 38 Sivil Toplum Örgütü (STÖ) bu taleple bir kez daha bir araya geldi.

Eyleme, nsan Haklar Dernei (HD) Onursal Bakan Akn Birdal, Türkiye nsan Haklar Vakf (THV) Genel Sekreteri Cokun Üstercinin olduu çok sayda STÖ temsilcisi katld. Ortak açklamay Ege Bölgesi Kent Konseyleri Dönem Sözcüsü Hamit Mumcu, okudu. nsanla kar suçlar, darbe ve ikenceyle anlan kiilerin isimlerinin kamusal alanda yer almasn kabul etmeyeceklerini söyleyen Mumcu, Bunlarn arasnda çevik Bir de yer almaktadr. Bucann önemli meydanlarnda birinin ad çevik Bir Meydandr. Örnein TMMOB ve THV bakanlarndan Yavuz Önen, o dönemde çevik Birin kendisine ikence yapan ekibin içinde olduunu ifade etmitir. çevik Bir, 12 Eylül döneminde Genelkurmay Bakan Kenan Evrenin özel kalem müdürüydü. Evren, Cumhurbakan olduunda bayaveri oldu dedi.

BARI VE DEMOKRAS

Mumcu, Tüm darbe dönemlerinde görev üstlenmi, ikencelere katlm bir kiinin zmirde önemli meydanlardan birinin adn tamamas gerektiini düünüyoruz. Bu corafya artk bar ve demokrasi ile anlmaldr. Bu nedenlerle zmir Büyükehir Belediyesinin çevik Bir Meydannn adn deitirmesini talep ediyoruz ifadesinde bulundu.

SUç DUYURULARI REDDEDLD

HD Onursal Bakan Akn Birdal, kendisine yönelik saldr nedeniyle çevik hakknda 3 kez suç duyurusunda bulunduunu belirterek, Daha sonra 8 yl önce de HD olarak benim adma Avrupa nsan Haklar Mahkemesine bavurduk, ileme konuldu. Ama ne yazk ki bugün de bir sonuç alamadk dedi.

çevik Bir ve beraberindekilerin u an cezaevinde olduunu ve yakn zaman önce Adli Tp Kurumuna gönderildiklerini aktaran Birdal, Yalarnn fazla olmasndan vurarak cezaevinde kalmamalar yönünde birçok haber yapld. Ancak 25 yldr cezaevinde olan 83 yandaki ar hasta tutuklu Mehmet Emin Özkan var. nsan haklar için bir ey söyleyecekseniz Mehmet Emin Özkan ve ar hasta tutuklulardan söz edin. u anda 606s ar olmak üzere bin 600 hasta tutuklu var. Onlardan söz edilmiyor ama ikence yapanlardan söz edilebiliyor. Yani onlarn rütbesi mi onlara o hakki verecek ve tahliye olacaklar. nsanla kar kim suç ilemi ve ikence yapmsa cezasn çekmeli ifadeleri kulland.

Ana Sayfaya Git