İstanbul Bayrampaşa'da Çevik Kuvvet Ekiplerine Ateş Açıldı

İstanbul Bayrampaşa'da bulunan Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü girişinde görevli polislere bir otomobilden ateş edildi.

Haberler 03.03.2016 - 10:24 Son Güncelleme : 03.03.2016 - 10:24

İstanbul Bayrampaşada bulunan çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü girişinde görevli polislere bir otomobilden ateş edildi.

Bayrampaşa çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü C kapısında polise silahlı saldırı gerçekleşti. Saldırıyı gerçekleştiren 2 kadın, saldırıda kullandıkları ticari plakalı aracı terkedip kaçtı. Otomobilin bulunduğu sokak ve çevresinde operasyonlar sürüyor.

1927de Bulgaristanın Filibe şehrinden göç eden ve yöreye ilk yerleşen göçmen grubuna tarım için ayrılan bölgede bağcılık yapılmış, sağmal inekler yetiştirilmek üzere Velibey (Demirkapı), Ferhatpaşa ve Cicoz adlı çiftlikler kurulmuştur.

İstanbul halkının 1950lere kadar mesire yeri olan ve gelenlerin istedikleri kadar üzüm yedikleri, ancak dışarıya çıkartamadıkları meşhur Numunebağları, Abdi İpekçi Caddesi ile O-1 Karayolu arasındaydı. (Anılan bağlardan geriye Numunebağ Caddesi adı kalmıştır.) Bugünkü Bayrampaşanın ilk nüvesini oluşturan ve 1954te köy statüsüne getirilen Sağmalcılar, Rami Bucağı sınırları içindeydi ve Maltepe Askeri Kışlası nedeniyle Kışla Arkası olarak da anılıyordu.

1927den itibaren gruplar halinde Bulgaristan ve Yugoslavyadan gelen göçmenlere ilaveten 1955te İstanbulun iki büyük caddesi olan Vatan ve Millet Caddeleri yapılırken evleri istimlake uğrayan vatandaşların çoğunun Sağmalcılar Köyüne yerleşmesi, nüfusun artışına neden oldu. Ayrıca, 1950den itibaren bölgede yapılan fabrikalar, ilçeyi sanayi bölgesi haline getirdi.

Sağmalcılar Köyü 1960ta belediye oldu. Mimar Sinan tarafından İstanbulun su ihtiyacını karşılamak amacıyla döşenen ve halen faal durumda bulunan su kanallarına, inşa edilen binaların atık su ve tuvalet tesisatlarının yanlış bağlanması ve bu su kanallarına bağlı çeşme sularının bölge halkı tarafından kullanılması sonucunda semtte kolera salgını çıktı. Salgın çok kişinin hayatına mal oldu. Sağmalcılar adını zihinlere kolera sözcüğüyle birlikte yerleştiği düşünülerek ve lV. Muradın sadrazamlarından Bayram Paşanın burada bir çiftlik sahibi olmasından esinlenilerek Sağmalcılar adı Bayrampaşa olarak değiştirildi.

Eyüp İlçesinin bir semti olarak gelişmesini sürdüren Bayrampaşa Mayıs 1990 tarihinde ilçe statüsüne yükseltildi. Böylece Eyüp Belediyesinden ayrılarak müstakil belediye teşkilatına kavuşturuldu. Bayrampaşa, cadde ve sokakları ile oldukça planlı bir şehir görünümündedir. Semt merkezi Orta Mahalle, Vatan ve Yenidoğan Mahallelerini içine almaktadır.

Büyük İstanbul Otogarı, sebze hali, metro merkezi, otobüs terminali, PTT santralı, Bayrampaşa Cezaevi, Bayrampaşa Devlet Hastanesi, Sağlık Ocağı ve Dispanseri başlıca kamu kuruluşlarıdır. Kızılay, Türk Hava Kurumu, Bayrampaşa Vakfı, Göz Nuru Vakfı ilçedeki sosyal yardım kuruluşlarıdır. İlçede yapılan cami sayısı 30u aşmıştır. Bunlardan Bayrampaşa Merkez Camii, belediye başkanlığı binası karşısındadır. Osmanlı klasik mimarisinin izlerini taşımaktadır. Kubbe ve şerefeleri Edirne Selimiye Camiinin tarzını andırır. Caminin alanı 860 m2yi bulmaktadır. 2 stadyum ve 1 kapalı spor salonu Bayrampaşanın önemli spor tesisleridir. Semt folkloru çeşitlilikler göstermektedir. Ülkemizin her yöresinden ve yurtdışından gelen insanlar, geldikleri bölgenin ve ilin farklı oyun, türkü ve geleneklerini getirmişlerdir. Bulgaristandan gelen göçmenlerin kurdukları Balkan Oyunları, Folklor Derneği ilçe folkloruna canlılık kazandırmaktadır. Tarihi eserler bakımından önemli bir yeri olan Maltepe Askeri Hastanesi, 1827de yaptırılmıştır. Bina dört cephelidir. Orta yerinde büyük bir avlusu vardır. Ön cephesi tek, öteki yönleri ikişer katlıdır. Tavanları yüksek, odaları ve koğuşları geniştir.

Giriş kapısı Türk-rokoko tarzında mermerden inşa edilmiştir. Nizamiye Kapısının üzerinde Haşim imzalı Tuğra-i Hümayun ve çok uzaktan okunabilen besmele ile Fih-i Şifa-ünlin nas ayetini içeren altın suyu ile celi yazı, altında ve kapının iki tarafında Yesarizade Mustafa İzzet Efendinin yeşile boyanmış talik yazısı ile çaresaz-ı derdimendan Hazret-i Mahmüd Han (Dertlerin dermanı olan sultan 2. Mahmud) dizesi ile başlayan ve Cism-i Han Mahmud ola asattan daim masun (Tanrı Sultan Mahmudu daima kötülüklerden korusun) dizesi ile sona eren 32 beyitlik bir kitabe bulunmaktadır. 1922de lağvedilen hastane bir müddet askeri okul ve daha sonra kışla haline getirilerek 66. Tümenin karargahı olarak kullanılmıştır. Bugün çevik Kuvvet Şube Müdürlüğüne hizmet binası olarak ayrılmıştır. l. Süleymanın (Kanuni) emriyle Koca Sinan tarafından yapılan su terazilerinden ve su maslaklarından pek az iz kalmıştır. Belediye Parkındaki Atatürk Anıtı ilçede yeni anıtlardır. Bayrampaşada bulunan kapalı ceza ve tevkifevinin yapımına 1955te başlanmış, 1968de tamamlanarak hizmete sokulmuştur. Sultanahmet Ceza ve Tevkifevi buraya taşınmıştır. 120.000 m2lik bir alanı kaplamaktadır. 30.000 m2lik bölümü hücre kısmına ayrılmıştır. Kadın ve çocuk koğuşları ayrıdır. Bünyesinde 100 yataklı bir hastane vardır. 2009 yılında Bayrampaşa Cezaevi Silivriye taşınmış ve cezaevi kapatılmıştır.

Ana Sayfaya Git