İşte Kobani talimatı!

PYD'nin, Kobani olayları talimatını HDP'ye e-postayla bildirdiği ortaya çıktı

Haberler 20.05.2021 - 09:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Eski HDP E Genel Bakanlar Selahattin Demirta ve Figen Yüksekdan yan sra PKKnn sözde yöneticilerinin de aralarnda olduu Kobani davas dosyasnn delilleri arasnda yer alan bir e-posta, 37 kiinin öldürüldüü 6-8 Ekim eylemlerinin talimatnn HDPye, PYD tarafndan verildiini ortaya koydu.

Kobani davas sanklarna ait bilgisayar, cep telefonu ve tanabilir disklerde, delil niteliinde çok sayda doküman tespit edildi. Bunlara ilikin yaplan incelemede, baz sanklarn dijital materyallerinde, PKK, YPG ve YPSye ait belge, fotoraf ve örgütsel talimat bulundu.

Bu deliller arasnda, tutuklu sank eski HDP MYK Üyesi Bircan Yorulmazn bilgisayarnda tespit edilen, Acil çar balkl ngilizce kaleme alnan elektronik postada, Kobani bahanesiyle 6-8 Ekim 2014te Türkiye genelinde yaanan terör eylemlerini talimatnn yer ald belirlendi.

Buna ilikin emniyetin hazrlad ve davann ek klasörlerinde yer alan raporda, söz konusu e-postann, 6 Ekim 2014 saat 22.05te, pydinfoeuropa@gmail.com adresinden davann tutuklu san eski HDP MYK Üyesi Nazmi Güre, ondan da dönemin HDP MYK üyelerinin yer ald hdpmyk@listeler.halklarindemokratikkongresi.org adresine gönderildii tespit edildii belirtildi.

Raporda, imza ve adres ksmnda PYD Medya ve Halkla likiler Ofisi (Avrupa) Bilgi ve likiler Merkezi bilgisinin yer ald e-postann, PKKnn Suriye kolu PYD tarafndan, HDPye gönderildiine dikkat çekildi. Kobani iddianamesinde, 6-8 Ekim eylemleri balamadan önce gönderildii belirlenen e-postann, PKK/PYD ile dönemin HDP MYKsnn irtibatna dair delil olduu vurgulanarak, u tespit yapld:

Bu hali ile (e-postann) terör örgütünün, HDP MYKs ile dorudan irtibatl olduu, örgütün talimatyla birlikte hareket edildiine ilikin somut delil nitelii tad, terör örgütünden gelen talimat sonrasnda HDP MYKs tarafndan yaplan toplant srasnda alnan karar sonras, 6 Ekim 2014teki ilk açklama olan u anda toplant halinde olan HDP MYKdan halklarmza acil çar eklinde çarnn yapld, terör örgütünden gelen talimata uyulduu anlalmtr.

PYDNN GÖNDERD E-POSTA

Kobani olaylar nedeniyle bir an önce harekete geçilmesi gerektii talimatnn yer ald ngilizce kaleme alnan e-posta, dava dosyasnda yer ald ekliyle öyle:

Acil çar: Kobanide binlerce sivil katliam tehdidi altnda!! Kobanide binlerce sivil katliam tehdidi altnda!! imdi harekete geçme ve Kobanede yaanacak büyük bir katliam engelleme zaman! Terör örgütü ID maalesef Bat Kürdistann (Kuzey Synia) Kobane kentine doru ilerliyor, ehrin baz ilçelerine çoktan girdiler, Kürt savunma güçleri, YPG kahramanca ehri ve sivilleri 15 saldrya kar savunuyorlar. Snrl silahlar ve IDin gelimi silahlarna kar teknik destek yok. Sahip olduklar silahlar, Irakn düzenli ordusundan el koyduu ar silahlara kar etkili deil. Kobanide binlerce sivil, yakn bir katliam tehdidi altnda. Türkiye snrndaki binlerce kii de IDin sistematik saldr tehdidi altnda. Kobane Kantonu Bakan Enver Müslim, uluslararas güçleri iki gün önce tehdit konusunda uyard. Uluslararas koalisyonu onlarn sessizliini bozmaya çard ve unlar söyledi: ID Kobaneye giriyor ve tüm uluslararas güçlerin sorumlu tutulaca binlerce insan katlediyor. Binlerce insan gözlerimizin önünde katledilmek üzere ve katlediliyor imdi harekete geçme ve Kobanede yaanacak büyük bir katliam engelleme zaman. Demokratik Birlik Partisi (PYD) Medya ve Halkla likiler Ofisi (Avrupa) Bilgi ve likiler Merkezi www.pydrojava.com UTC.000 TUEye kadar zaman.

KOBAN OLAYLARI

Suriyedeki iç sava frsat bilen terör örgütü DEAn, Kobaniye (Ayn el-Arap) saldrmas üzerine Ekim 2014te dönemin HDP MYKs, Halklarmza acil çar balyla yaymlad bildiride sokaa çkma çarsnda bulundu.

Bunun üzerine 6-8 Ekimde stanbul, Ankara, Bursa ve Diyarbakrn da aralarnda olduu 35 il ve 96 ilçede, yasa d gösteriler balad ve kolluk güçlerinin yan sra siviller de hedef alnd.

Terör eylemlerinde, 37 kii hayatn kaybetti, 761 kii yaraland, yüzlerce kamu binas tahrip edildi, binlerce ev ve i yeri yamaland.

Kolluk kuvvetlerinin müdahalesinin ardndan olaylarn failleri yakalanarak haklarnda adli ilem balatld.

Saldrlarn yaand il ve ilçelerde adli süreç devam ederken Ankara Cumhuriyet Basavcl da sokaklarda terör estirenleri azmettirenlere yönelik soruturma balatt.

Bu kapsamda, 25 Eylül 2020de Ankara merkezli 7 ilde 82 kii hakknda gözalt karar verildi.

Kars Belediye Bakan Ayhan Bilgen, eski HDP milletvekilleri Ayla Akat Ata, Srr Süreyya Önder, Altan Tan, Nazmi Gür, Emine Beyza Üstün ve Emine Aynann da aralarnda bulunduu 20 kii adreslerinde yakaland.

Hakknda gözalt karar verilenler arasnda, PKKnn sözde da kadrosundan isimler de bulunuyordu.

Soruturma sonunda hazrlanan iddianamede, Demirta ve Yüksekdan da arasnda bulunduu sanklar, azmettirici sfatyla olay tarihinde ülke genelindeki eylemlerden sorumlu tutuldu.

Bu kapsamda sanklar hakknda, devletin birliini ve ülke bütünlüünü bozmak suçundan birer kez, olaylarda hayatn kaybeden 37 kii yönünde ise 37er kez arlatrlm müebbet ile binlerce yla varan süreli hapis cezas talep edildi.

Kobani olaylarna ilikin 28i tutuklu 108 sann yargland dava, Ankara 22. Ar Ceza Mahkemesinde görülüyor.

Ana Sayfaya Git