İstihdam fuarı

Van'da yabancı uyruklu ve Türk kursiyerler "İstihdam Fuarı"nda işverenlerle buluştu

Haberler 25.11.2021 - 09:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyede Geçici Koruma Altndaki Suriyeliler ile Ev Sahipler Topluluklarn Dayankllnn Gelitirilmesi projesi kapsamnda Vanda açlan kurslara katlan ran, Irak, Afganistan, Suriye uyruklu ve Türk kursiyerler, stihdam Fuarnda iverenlerle bir araya geldi.

Türkiye ve Avrupa Birliinin finansal destei, Birlemi Milletler Gda ve Tarm Örgütünün (FAO) uzmanl, Tarm ve Orman ile Aile, çalma ve Sosyal Hizmetler bakanlklarnn i birliiyle hayata geçirilen proje devam ediyor.

Bu kapsamda çeitli tarihlerde Vanda balatlan kurslara katlarak baarl olan çou kadn 200 kursiyere, kentte bir otelde düzenlenen programda sertifikalar verildi.

Programa katlan Tarm ve Orman Bakanl Eitim ve Yayn Daire Bakan Mehmet Ergün, tarmsal üretimde bata Suriyeliler olmak üzere göçmen ve mültecilerin, tarmsal i gücünün önemli aktörleri olma yolunda ilerlediklerini söyledi.

Baz ürünlerin hasadnda göçmen i gücünün yerli i gücüyle ortak çaltn belirten Ergün, unlar kaydetti:

çay gibi baz ürünlerin hasadnda göçmenler tek içi grubu olarak çalmaktadr. Krsaldaki youn göçmen i gücü ve nüfusu gerçeinden hareketle, kentlerde olduu kadar krsalda da sosyal uyuma dönük politikalara arlk vermek önem arz etmektedir. Bu kapsamda FAO ve Bakanlmz i birliinde yürütülen sosyo-ekonomik entegrasyona yönelik bu tür projeler, ülkemizin etkili ve kapsayc göç politikalarna olumlu etkide bulunaca gibi, tarmda vasfl i gücü yaratarak sürdürülebilir krsal kalknma için de önem arz etmektedir. Eitim ve Yayn Dairesi Bakanl olarak istihdama yönelik eitim ve yaym faaliyetlerini önemsiyor, krsalda istihdam yaratmak amacyla meslek ve i alanlarnda özellikle dezavantajl kesimler için çalmalar yapyoruz. Bu projede mesleki veya teorik eitimlerden, kooperatifleme ve istihdam fuarlarna kadar yer alan tüm faaliyetleri bakanlmzn yakndan takip ettii son derece verimli çalmalardr.

YILLIK 5,95 MLYAR LRA DEERNDE TARIMSAL ÜRETM GERçEKLETRLYOR

Tarm ve Orman l Müdürü brahim Görenta da tarm sektörünün ülkenin ekonomik ve sosyal gelimesine önemli katklar saladn ifade etti.

Türkiyenin sahip olduu büyük tarm potansiyeliyle dünya tarmnda önemli bir yer tuttuunu anlatan Görenta, öyle konutu:

Vann ekonomisinde tarm sektörü önemli bir yere sahip. Nüfusunun yarsna yaknnn tarmla urat ilimizde, yllk 5,95 milyar lira deerinde tarmsal üretim gerçekletiriliyor. Bu deer il ekonomisinin yaklak yüzde 16sn oluturuyor. limiz bu projeye 2020 ylnda dahil oldu. Proje kapsamnda yerel halk ile koruma altnda bulunan Suriye, ran ve Afganistan uyruklu 200 kiiye sebze yetitiricilii, sürü yönetimi eleman ve ekmek üretimi eitimleri verildi. Eitimini tamamlayan kursiyerlerden 103ünün hayvanclk, gda, hizmet ve sanayi gibi farkl sektörlerde istihdamlar saland. 103 kursiyerden 43ü koruma altndaki mültecilerden olumaktadr.

BU FAALYETLER STHDAMI DESTEKLEMEK çN YAPILDI

FAO Saha Koordinatörü Baran Kenan Polat da Türkiyenin Suriyedeki iç savatan kaçan 3,7 milyondan fazla Suriyeliye ev sahiplii yaptn aktard.

FAO olarak Türkiyeye snan mültecilere ve ev sahibi topluluklara daha iyi bir gelecek hazrlayabilmek adna tüm taraflarla yakn çalmalar yürüttüklerini belirten Polat, Yaptmz aratrmalarda, Suriyeli mülteciler için en uygun geçim kaynann tarm ve gda sektörü olduu sonucuna ulatk. Bu aratrmalar Türkiyede tarm ve gda sektöründeki nitelikli i gücüne olan ihtiyac da gözler önüne serdi. çalmalardan hareketle proje kapsamna sadece Suriyeli mültecileri deil, krlgan durumdaki ev sahibi topluluklar da dahil ettik. htiyaç halindeki bu topluluklarn öncelikle tarm sektöründe etkili eitim alabilmeleri için çalmalarmza baladk. Türkiyenin farkl bölgelerinde 10 ilimizde uygulamal çiftçi okullaryla iverenlerimizi, mesleki eitimler ve beceri gelitirme programlaryla içilerimize eitimler verdik. Bu faaliyetler istihdam desteklemek için yapld. ifadelerini kulland.

Konumalarn ardndan sertifikalarn alan kursiyerler, programa katlan iveren temsilcileriyle bire bir görüme gerçekletirdi.

Programa, KUR l Müdürü Hidayet Kii, kurum amirleri katld.

Ana Sayfaya Git