İstiklal Marşı'nın kabulünün 100. yıl dönümü kutlanacak

Türkiye'nin bağımsızlık mücadelesinin simgesi İstiklal Marşı'nın kabulünün 100. yıl dönümü dolayısıyla Türkiye genelinde yıl boyunca İstiklal Marşı'nın kabulünü ve Mehmet Akif Ersoy'u anma etkinlikleri düzenlenecek.

Haberler 12.03.2021 - 00:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Milli air Mehmet Akif Ersoyun 17 ubat 1921de Srat- Müstakim ile Hakimiyet-i Milliyede yaymlanan ve Hamdullah Suphi Beyin Mecliste okuduu ayakta alklanan stiklal Marnn, TBMM tarafndan 12 Mart 1921de milli mar olarak kabul edilmesinin üzerinden 100 yl geçti.

Türk bayra gibi Türk milletinin önemli simgelerinden biri olan stiklal Mar, milletin güçlü aidiyet duygusuyla gelecee kar umut ve cesaretle bakmasn salayan milli mutabakat metni olarak kabul ediliyor.

TBMM Genel Kurulunda 24 Aralk 2020de, 2021 ylnn stiklal Mar Yl olmasn içeren düzenleme kabul edildi. Ayrca Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan imzasyla 2021in Mehmet Akif ve stiklal Mar Yl olarak kutlanmasna ilikin genelge yaymland.

Bu kapsamda, Türkiye genelinde yl boyunca stiklal Marnn kabulünü ve Mehmet Akif Ersoyu anma etkinlikleri düzenlenecek.

MEHMET AKF LE LGL YOUN KATILIMLI PROGRAMLAR VE 9 BLG ÖLEN YAPTIK

Türkiye Yazarlar Birlii (TYB) Vakf Mehmet Akif Ersoy Aratrmalar Merkezi Bakan Mehmet Doan, AA muhabirine yapt açklamada, geçen yl stiklal Marnn milli mar olarak kabulünün 100. yl dönümünün stiklal Mar Yl olarak kutlanmas için resmi kurumlara ve sivil toplum kurulularna çarda bulunduklarn hatrlatt.

Bu çarnn karlk bulmas sonucu 2021in Mehmet Akif ve stiklal Mar Yl ilan edildiini söyleyen Doan, TYBnin 1978den beri eseri, hayat, mücadelesi ve ahsiyetiyle örnek olan Mehmet Akif Ersoyu andn ve bu çerçevede programlar yaptn anlatt.

Doan, stiklal Marna ilikin milli mutabakat metni tanmlamasn da ilk kez TYBnin dile getirdiini belirterek unlar kaydetti:

TYB, Mehmet Akif ile ilgili youn katlml toplantlarn dnda Akifin hayat, mücadelesi ve eserlerinin ele alnd ve 300e yakn ilim ve fikir adamnn katld 9 bilgi öleni yapt. Bu programlarda konuulanlarn kitap halinde basm yapld. Bu sene de en büyük bilgi ölenini yapyoruz. Bu yl TBMMde 12 Mart Cuma günü saat 15.00te stiklal Mar Bilgi öleni etkinliinin açl yaplacak. Sadece birinci oturumu Mecliste bir salonda yaplacak, daha sonra çevrim içi ortamda toplantlar devam edecek. Bu ylki bilgi öleninin açlnn Mecliste yaplmas önemli. Bu durum TBMMnin kendi tarihine sahip çkmas anlamna geliyor. stiklal Mar Bilgi öleninde konuulanlar da muhtemelen 2 cilt kitap halinde yaymlayacaz.

TÜRK BAYRAI GB STKLAL MARI DA SEMBOL OLDU

Mehmet Doan, ubatta yaymlanan stiklal Mar Bin Yln Destan kitabnda, Mehmet Akif Ersoyun, stiklal Marnda özellikle Türklerin Müslüman olmasndan sonraki döneme ilikin atflar yaptna dikkati çekti.

Ersoyun stiklal Marnn banda ve sonunda bayrak konusuna deindiinin altn çizen Doan, Bayrak da ite bin yllk tarihten çkan büyük bir sembol. Türk bayra tesadüfen çizilmi bir resim deil. Mehmet Akifin ifade ettii deerler var bayrakta. Neyi ifade ediyor? Bir kere hilal slamn sembolü. Bayrak, devlet nizammz temsil ediyor. Dolaysyla Mehmet Akif böyle bir sembol üzerinden balyor. Bana göre stiklal Mar da bayrak gibi sembol oldu. Son 100 yllk tarih bize bunu gösteriyor. stiklal Marna milletin ilgisi hiçbir zaman azalmad. diye konutu.

STKLAL MARINDA çOK GÜçLÜ BR DN MUHTEVA VAR

Türkiyede stiklal Marnn geri plana düürüldüü zamanlar olduunu, 1924-1925 ve 1937-1938de yeni milli mar yarmalarnn açldn fakat bu yarmalarn ikisinin de sonuçsuz kaldn aktaran Doan öyle devam etti:

Bu durumu da öyle açklayabiliriz, Milli Mücadelenin fikir zemini ile Cumhuriyet döneminin balangcndaki fikir zemini farkllat. Fikir zemini farkllanca stiklal Marndaki muhteva bazlarn rahatsz etti. stiklal Marnda çok güçlü bir dini muhteva var. Bir de Batya kar bizi hedef alan ve yok etmeye çalan emperyalizme de kar çok sert ifadeler var. O yüzden Cumhuriyetten sonra stiklal Marna biraz olumsuz bakanlar çkt ama millet, stiklal Marna balln devam ettirdi. Türkiyede kanunlar, Anayasalar deiti, 20 - 30 ylda bir Anayasa yapld ama stiklal Marmz iyi ki deimedi. O yüzden milletin mutabakat eer kanunda, Anayasada yoksa stiklal Marnda var. stiklal Marnn zihin hayatmzdaki rolü çok önemli. Gençlerimiz elbette stiklal Marn benimsiyor ama daha derinlemesine anlamalarn salayacak çalmalar yapmamz lazm.

Ana Sayfaya Git