İstismar vakalarında cezasızlık örnek teşkil ediyor

Çocuklara yönelik artan cinsel istismar vakalarına ve faillere verilen beraat kararlarına tepki gösteren avukat Feyza Çerçioğlu, "uygulanan cezasızlık diğer olaylara örnek teşkil edecek" dedi.

Haberler 30.10.2020 - 10:03 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Avukat Feyza çerçiolu, cinsel istismar suçlarnda örnek tekil edecek gerekçelendirmelerin yaplmamasna deinerek stanbul Sözlemesinin uygulanmasn istedi.

CEZASIZLIK ÖRNEK TEKL EDECEK

Ylmaz hakknda verilen karara tepki gösteren çerçiolu, Orta da suç vasf var ve bir istismar söz konusu. Hkimlerin bu durumda cinsel iliki boyutunun olmamasna dayanak gösterip de deerlendirmesi doru deil. çünkü bu sefer dier olaylara örnek tekil edecek. Devamnda da bu noktada durursak eer suç olmayacak ve bundan sonras bir suçmu gibi bir alg yaratacak. Ama ceza kanunun da failin yapt bu eylemin hem taciz olarak hem de istismar olarak cezas var. Cezaszlk durumu olmamal dedi.

SPAT SORUNU

Cinsel istismar vakalarnn hukukta göz ard edilmeyeceinin altn çizen çerçiolu, Fakat biz ispat sorununda bir sknt yayoruz. Delil yetersizlii ve olay örgüleri birbirini tutmaynca cezaszlkla karlayoruz. çünkü hukukta üpheden sank yararlanr ilkesi var. Eer hkim de o kiinin suç ilediine dair bir kanaat olumazsa, ortada ceza verilecek bir durum olmuyor. Ama geri kalan durumlarda nitelikli bir hal alyorsa uzun süreçte hem kardee hem anneye hem de çevredekilere yapyorsa tank delilleriyle dosya güçlendirilirse o dosyann cezasz kalmas imknsz gibi bir ey diye belirtti.

TRAVMAYA NEDEN OLUYOR

çocuk zlem Merkezlerinin önemine de deinen çerçiolu, merkezlerde bütün sorularn zaten sorulduuna dikkati çekerek, Biz ikinci bir sorgunun yaplmasn istemiyoruz. çünkü çocuk burada örseleniyor. Hele ki o çocuun mahkeme ortamna getirilmesi daha büyük travmalara sebep oluyor. çocuk, o ortam, savcy, hakimleri, heyeti, avukat ve kendine taciz eden ahs gördüü zaman çok etkileniyor ve ifadeleri de deiiyor. Bu durumlar için Adli Görüme Odalar var. Bu odalar sayesinde ikinci bir travma yaanmyor fakat maalesef Ankara Adliyesi olarak çok büyük skntlar yayoruz. Hkimlerimizin büyük bir ksm bunu i yükü olarak görüyor. Ekstra bir mesai harcamak istemiyorlar. Böyle olunca da biz avukatlarn çabas bir noktadan sonra yetersiz kalyor diye belirtti.

KAYET AAMASI ÖNEML

Cezaszln yannda istismar vakalarnn mahrem konu olarak görülmesine tepki gösteren çerçiolu, unlar ifade etti: Toplumuna indirgediiniz zaman bir ayp kavram var. Böyle bir eyle çocuun suçlanmas, örselenmesi adnn çkmas korkusu birçok ey bizde halnn altna süpürülüyor. Kendileri çözmeye çalyor. Hiç böyle bir ey yaanmam gibi devam ediyorlar. Böyle olunca da fail cesaret alyor. Biz bunun cezasz kalmayacan, bir ekilde adliyeye intikal edeceini ve yaplan eylemin sonuçlarna katlanacan bu insanlara hatrlatmal ve öretmeliyiz. Cinsel istismar hepimizin bana gelebilecek bir ey. Bizim hemen o anda ikayet aamasna geçmemiz lazm. Toplum ne der algs bizde travma yaratyor. Bizim bu durumlarda en büyük savamz delillerimizle olacak. Yaadnz ey suç deil size kar bir suç ilenmi.

SÖZLEME UYGULANIRSA AZALACAK

Vakalarn azalmas için Ailenin Korunmas ve Kadna Kar iddetin Önlenmesine Dair Kanun olan 6284 sayl kanunun ve stanbul Sözlemesinin uygulanmas gerektiini belirten çeçiolu, 6284 sayl kanun bizim baucu kitabmz ama stanbul Sözlemesi bizim anayasamzn da üstünde olan bir sözleme. stanbul Sözlemesinin uygulanmas mahkemeler nezdinde devreye girdii anda bu tür vakalar azalacaktr. Sözlemenin kapsam çok geni ve bizim bunu uygulamamz gerekir ve kimse bu sözlemenin uygulanamayacan iddia edemez diye konutu.

Ana Sayfaya Git