İzolasyona uymayana hapis!

İçişleri Bakanlığı valiliklere "Temaslıların Doğru Bilgilendirilmesi" konulu genelge gönderdi. Genelgeye göre, temasta bulundukları bireyler hakkında eksik/yalan beyanda bulunan Kovid-19 tanılı kişiler hakkında işlem yapılacak. Eksik ya da yalan beyanda bulunanlar, TCK'nin 206'ncı maddesi uyarınca 3 aydan 2 yıla kadar hapis veya adli para cezasıyla cezalandırılabilecek.

Haberler 25.09.2020 - 00:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çileri Bakanl, 81 il valiliine Temasllarn Doru Bilgilendirilmesi konulu genelge gönderdi.

Bakanlktan yaplan açklamada, genelgede, evde izolasyona alnan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tanl ya da temasls kiilerin Salk Bakanlnca belirlenen izolasyon koullarna uymalarnn salanmas amacyla Filyasyon çalmalar Takip Kurullar oluturulduu hatrlatld.

Daha önce illere gönderilen genelgelerle, salgnla mücadelede alnan tedbirlerin sahada etkin bir ekilde uygulanmasn salamak üzere l Salgn Denetim Merkezleri bünyesinde Mahalle Denetim Ekipleri oluturulduu belirtilen genelgede, izolasyon koullarn ihlal eden ya da izolasyon koullarn salama imkan olmayan kiilerin izolasyon süreçlerinin valiliklerce tahsis edilen yurt/pansiyonlarda tamamlatlmasna yönelik karar verildii anmsatld.

TEMASLARIN DORU BLGLENDRLMES

Genelgede, gelinen aamada koronavirüs tans konulan hastalarn temasllarna ilikin olarak baz durumlarda eksik bilgi (ekonomik kayglarla özel sektörde çalan temasl kiiler hakknda doru bilgi verilmemesi gibi) verdikleri, baz durumlarda ise gerçekte temasl olmayan kiilerin (temasta olunmad halde farkl sebeplerle kamu personelinin temasl olarak bildirilmesi gibi) temasl kiiler olarak bildirdikleri tespit edildii belirtilerek, u önlemlerin alnmas istendi:

Koronavirüs tanl hastalar tarafndan temasl kiiler hakknda yaplan eksik veya yanltc veya gerçee aykr beyanlara/bildirimlere ilikin olarak l/lçe Hfzsshha Kurullarnca karar alnarak bu tür eylemler içerisinde bulunanlar hakknda Türk Ceza Kanununun (TCK) 206nc maddesi bir resmi belgeyi düzenlemek yetkisine sahip olan kamu görevlisine yalan beyanda bulunan kii, üç aydan iki yla kadar hapis veya adli para cezas ile cezalandrlaca hükmü kapsamnda gerekli ilem tesis edilecek.

Vali/kaymakamlarca uygulamada herhangi bir aksakla meydan verilmeyecek, gerçee aykr, eksik, yanltc beyanlarn tespit edilmesi durumunda Umumi Hfzsshha Kanununun ilgili maddeleri gereince idari ilem tesis edilecek. Konusu suç tekil eden davranlara ilikin Türk Ceza Kanununun 206nc maddesi kapsamnda gerekli adli ilemlerin balatlacak.

Ana Sayfaya Git