Jeotermal santrali sondaj çalışmasında patlama

Aydın’ın Efeler ilçesinde kurulması planlanan jeotermal santralin sondaj çalışması sırasında sıcak suyun basıncıyla patlama meydana geldi.

Haberler 01.05.2020 - 23:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

lçeye bal Ylmazköy Mahallesinde jeotermal tesis için sondaj kazs yaplrken patlama oldu.

Patlamann etkisiyle yerin derinliklerinden fkran yüksek basnçtaki scak su, yaklak 40 metre yükseldi.

çilerden yaralanann olmad olayda itfaiye ekipleri scak suyu kontrol altna almak için çalma balatt.

Suyun basnc ve scakl nedeniyle ekiplerin müdahale etmekte zorland kuyuda, ekiplerin 2 bin 500 metre derinlikte yapt çalma sonucunda kuyu kapatld.

Aydn Vali Yardmcs Mustafa Hulusi Arat, Efeler Kaymakam Cemal ahin, Aydn Büyükehir Belediyesi Genel Sekreteri Erturul Yamen, Efeler Belediyesi yetkilileri ve jeotermal tesisi yapan MB Holding Onursal Bakan Muharrem Balat olay yerine gelip bilgi ald.

Balat, gazetecilere, Bu olaan bir durum. Bu tip kazalar olabilir. nallah burada büyük bir hasar görmeden olay kapatabilirler. Borularn aznda vanalar vard. O vanada meydana gelen bir arza bunun tutulmasn önlemi. Sorun oradan çkm. Alttaki karbondioksit gaznn basnc azalnca su kendiliinden yava yava duracak. O zaman vana bölgesi rahatlayacak. Vana bölgesini yapacaklar. Basnç kesilmi olacak. u anda yaral yok. dedi.

RKET AçIKLAMASI

KEN KPA Enerji Aden yaplan yazl açklamada, firmalarna ait AY-17 adl kuyularnda basnc ayarlayan vanada arza meydana geldii belirtildi.

Kuyunun tüm yasal izinlerinin olduu belirtilen açklamada u ifadelere yer verildi:

Kuyumuzda 29 Nisan 2020de saat 14.30da balattmz periyodik bakm ilemi srasnda 1 Mays 2020 saat 12.00de bugüne kadar hiç karlalmayan, basnc ayarlayan vanada arza meydana gelmitir. Teknik ekibimizin özverili çalmas neticesinde kuyu ayn gün saat 17.05de kontrol altna alnmtr.

Ana Sayfaya Git