JİTEM davasında korucuların avukatlık ücretini valilik ödedi

22 sivilin öldürülmesi ve kaybedilmesine dair 4’ü asker, 5’i korucu 9 sanık hakkında açılan ve “zamanaşımı ve örgüt yok” denilerek düşürülen Kızıltepe JİTEM davasında sanık olan korucuların avukatlık ücretini Mardin Valiliği’nin ödediği ortaya çıktı. Avukat Erdal Kuzu, “Devletin bu cinayetleri işleyenleri sahiplendiği ortaya çıkmıştır” dedi.

Haberler 18.09.2020 - 10:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mardinin Kzltepe ilçesinde 1992 ile 1996 yllar arasnda gözaltnda 22 sivilin öldürülerek, cenazelerinin kaybedilmesi ve köy boaltmalar üzerine açlan Kzltepe JTEM Davas, 9 Eylül 2019da verilen kararla kapatld. Zaman am gerekçesiyle davay düüren Ankara 5inci Ar Ceza Mahkemesi , örgüt yok diyerek, JTEMin varln reddederek, 4ü asker, 5i korucu 9 sank hakknda beraat karar verdi. Kapatlan davada yarglanan korucularn avukatlk ücretlerinin Mardin Valilii tarafndan ödendii ortaya çkt.

GEREKçE CUMHURBAKANLII KARARI

Valiliin yapt ödeme, Ankara Barosunun Ankara 5inci Ar Ceza Mahkemesine 29 Haziranda yazd bir taleple aça çkt. Dosya avukatlarnn UYAP sistemine düen tutanakta, Mardin Valilii Hukuk Müavirliinin Ankara Barosuna 11 Martta korucular Abdurrahman Kura, smet Kandemir, Ramazan çetin ile gönüllü korucu Mehmet Emin Kurann avukatlarna ödenecek tutarn miktarla ilgili tereddüt yaamas üzerine yazld belirtildi. Valiliin ödenecek tutarn kendilerine bildirilmesi talebine kar, Ankara Barosunun Ankara 5inci Ar Ceza Mahkemesine yaz yazarak, dosyada korucularn avukatln yapan isimlerin verilmesi istemine yer verildi. Korucularn avukatlk ücretlerinin valilik tarafndan ödenmesine dayanak ise, 11 Ekim 2018de yaymlanan 182 Sayl Cumhurbakanl kararyla yürürlüe giren Güvenlik Korucular Yönetmelii gerekçe gösterildi.

Ankara Barosunun, Ankara 5inci Ar Ceza Mahkemesinden avukatlarn isimlerinin kendilerine bildirilmesini istedii yazda u ifadelere yer verildi: 19.03.2020 tarihli yazmz ile talep ettiimiz bilgiye ilikin olarak, aradan geçen süreye ramen yazmza cevap verilmedii anlalmtr. Mardin Valilii Hukuk leri Müdürlüü tarafndan Baromuza gönderilen 11.03.2020 tarih ve 3520 sayl yaz ile, güvenlik korucular Abdurrahman Kura, smet Kandemir, Ramazan çetin ve gönüllü güvenlik korucusu Mehmet Emin Kurann 11 Ekim 2018 tarihli ve 182 sayl Cumhurbakan Karar ile yürürlüe giren Güvenlik Korucular Yönetmelii gereince savunmalarn üstlenecek avukatlara avukatlk ücreti ödenmesi talebinde bulunduundan bahisle, Valilik tarafndan ödenecek tutara ilikin tereddüt hasl olduundan Baromuzdan bilgi istenilmitir. Belirtilen sebeple, Mahkemenizin 2014/367 Esas, 2019/350 Karar sayl dosyasnda sank müdafi olarak görev yapan avukatlarn isimlerinin ivedilikle Baromuza bildirilmesi hususunu, Yönetim Kurulumuzun 18.03.2020 tarihli karar dorultusunda takdirlerinize sunarz.

DEVLET SANIKLARIN EYLEMN ÜSTLENMTR

Dava avukatlarndan Erdal Kuzu, devlet görevlilerinin kar karya kaldklar yarglamalarda müdafi ücretlerinin devletin ilgili birimleri tarafndan ödendiine dikkat çekti. Kzltepe JTEM Davasnn bandan sonuna kadar devletin 22 köylünün kaybedilerek öldürülmesini üstlenmediini ve sanklarn fiillerinin görevleri ile alakal olmad savunmas içinde olduunu hatrlatan Kuzu, Yaanan bu olay bize gösteriyor ki; devlet sanklarn eylemlerini üstlenmitir. Her ne kadar mahkeme zamanam gerekçesi ile dosyay cezaszlkla sonuçlandrm olsa da bu olayla birlikte devletin söz konusu kamu görevlilerinin cinayetleri ilerken, kamu görevini yerine getirdiklerini kabul ettiini görüyoruz. Eer ki; bu yarglamada kamu görevlileri görevlerinden dolay bir yarglama geçirmemi ise müdafi ücretleri neden devletin ilgili birimleri tarafndan ödeniyor? diye sordu.

HUKUK DEVLET çN SKANDAL

Biz bu dosyann bandan beri devletin failleri sahiplenmemesi durumunda sanklarn gerekli cezay alacaklarn beyan ettik diyen Kuzu, Ancak gelinen aamada dosya cezaszlkla sonuçland. Bununla birlikte devletin bu cinayetleri ileyenleri sahiplendii ortaya çkmtr. Bu bir hukuk devleti için skandaldr. Bu davalar bugün mahkeme salonlarnda kapatlm olabilir ancak failleri halkn vicdannda mahkum edilmi durumdadr dedi.

DAVA HAKKINDA

Mardinin Kzltepe ilçesinde, 1992-1996 yllar arasnda yaanan gözaltnda kaybedilenler, köy boaltmalar ve infazlara ilikin Kzltepe Cumhuriyet Basavcl tarafndan açlan JTEM soruturmas, stanbul merkezli yürütülen Ergenekon soruturmas srasnda Aydos kod ad verilen gizli tank ifadeleri üzerine balatld. Dosyada, Kzltepede öldürülerek kaybedilen 22 kiinin failleri olarak asker sanklar emekli Albay Hasan Atilla Uur, dönemin Diyarbakr l Jandarma Komutan Albay Eref Hatipolu, Jandarma Komando Bölük Komutan Ahmet Boncuk, Baçavu Ünal Alkan olarak yer ald.

Korucular Abdurrahman Kurga, Ramazan çetin, Mehmet Salih Klnçaslan ve smet Kandemir ile gönüllü korucu Mehmet Emin Kura da dosyada sank olarak yer ald. Asker ve korucu 9 sank Silahl terör örgütü kurmak, yönetmek ve bu örgüte üye olmak, tasarlayarak insan öldürmek suçlamalarndan yarglanrken, iddianamede sank askerlerin bölgede JTEMe bal olarak korucular ve itirafçlardan oluan Bçak Timi adnda bir tim kurduuna yer verildi. Sanklar, PKKli süsü verilerek infaz edilen ya da kaybedildikten yllar sonra çeitli tarihlerde yaplan kaz çalmalarnda cesetleri bulunan 22 kiinin ölümünden sorumlu tutuldu.

Öldürülen 22 kiinin isimleri öyle: Abdulvehap Yiit, Süleyman Ünal, Mehmet Nuri Yiit, Tacettin Yiit, Zübeyir Birlik, Abdulbaki Birlik, Kemal Birlik, Zeki Alabalk, Menduh Demir, Nurettin Yalçnkaya, Necat (emsettin) Yalçnkaya, Mehmet Emin Abak, Hdr Öztürk, Abdulvahap Ate, Mahmut Abak, Yusuf Tunç, eyhmus Kaban, zzettin Yiit, Yusuf çakar, Abdurrahman Öztürk, Mehmet Ali Yiit ve Abdulbaki Yiit.

Yllar süren yarglamada Ankara 5inci Ar Ceza Mahkemesi, 9 sank hakknda zamanam ve örgüt olmad iddiasyla 9 Eylül 2019da beraat karar verdi.

Ana Sayfaya Git