Kabrine 60 yıl sonra ulaştılar

Şanlıurfa'da 1961'de şehadet şerbeti içen ve birinci derece yakınları hayatta olmadığı için yeri bilinmeyen Rizeli Fehmi Taşcı'nın mezarı, yeğeninin öğretmen kızı Tülay Taşdemir'in girişimleriyle bulundu

Haberler 05.06.2021 - 01:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

anlurfann Akçakale ilçesinde 1961de ehit olan ve birinci derece yaknlar hayatta olmad için yeri bilinmeyen Rizeli Fehmi Tacnn kabri, yeeninin öretmen kznn giriimleri sayesinde 60 yl sonra bulundu.

Rizede yaayan, küçükken anne ve babasn kaybeden Fehmi Tac, 1959 ylnda vatani görevini yapmak üzere Suriye snrndaki anlurfa Akçakaleye geldi. Evli olan Fehmi Tac, tezkeresine 3 ay kala apandisit patlamas sonucu 25 Mart 1961de ehit oldu. çocuu olmayan ve ei de vefat eden Tacnn cenazesi anlurfada defnedildi.

Tacnn naann nerede topraa verildiini bilmeyen yaknlar, yllar sonra ehidin mezarn bulabilmek için giriimde bulundu.

Uzun yllar mezar yerini örenemeyen Tacnn yeeni Günaydn Tademir, Mardin Milli Eitim Müdürlüünde görev yapan kz Tülay Tademirden yardm istedi. Tülay Tademir, çileri Bakanlndan ehit Tacnn kabrinin nerede olduunu örenmek için giriimde bulundu. Durumun anlurfa ehit Aileleri Yardmlama ve Dayanma Derneine iletilmesinin ardndan yaplan çalma sonras ehit Tacnn mezarnn anlurfa Bediüzzaman Mezarlndaki askeri ehitlikte olduu tespit edildi.

EHDN MEZARINI GÖZYALARIYLA ZYARET ETTLER

60 yl sonra ehit daysnn mezarna kavuan Günaydn Tademir ve kz Tülay Tademir gözyalar içinde ehidin kabrini ziyaret etti.

Mutluluklarn yaknlaryla cep telefonuyla görüntülü konuarak paylaan Tacnn yeeni Günaydn Tademir, 60 yl önce daysnn ehit olduu yönünde bilgi verilmesinin ardndan bir daha haber alamadklarn belirtti.

Tademir, 5-6 yalarndayken büyüklerinin daysnn anlurfada ehit olduunu fakat mezarnn yerini bilmediklerini söylediklerini aktararak öyle konutu:

Büyüdükten sonra daym aramaya baladk. Uzun yllar aradk fakat cevap alamadk. Kzm Tülay Mardinde görev yapyordu. Geçen birlikte anlurfaya geldik, daymzn mezarn bulmak için çalma yaptk. Kzm Bakanlktan birilerine ulat. Sa olsunlar onlar da bizi ehit Aileleri Yardmlama ve Dayanma Derneine yönlendirdi. 60 yl sonra daymzn mezarn bulduk. çok duygulandk, aladm. çok mutluyum, mutluluumu anlatamam. Daymzn sevgisi hep içimizdeydi. Daymza, ehidimize kavutuk ükürler olsun. Ömrümüz olduu sürece onu hep ziyaret edeceiz inallah. Toprandan alp memlekete götüreceiz. Yaknlarmza haber verdik onlar da çok sevindi, onlar da gelecek inallah.

NALLAH SIK SIK ANLIURFAYA GELP EHDMZ ZYARET EDECEZ

Tülay Tademir ise küçüklüünden beri annesinin daysnn ehit olduu ve mezarnn anlurfada olduu hikayesiyle büyüdüünü söyledi. çok gururlu ve mutlu olduunu ifade eden Tademir öyle konutu:

Ailem beni ziyarete geldiinde daymn anlurfada olduunu fakat yerinin bulunamadn söylediler. Ben de hem annemi mutlu etmek hem de bir parçamz, ehidimizi bulmak için giriimde bulundum. Bizim için çok deerliydi. Öretmen olarak görev yerim Mardine gelince ben de aratrma yapmaya baladm. Daymzn anlurfada olduunu bildiimiz için buraya sk sk gelip aratrdm. Yaptmz aratrmada daymzn ölümünden sonra eyalarnn bulunduu kolinin köyüne gönderildii belgesine ulatk. Daymla ilgili baka herhangi belge büyüklerimize ulamam. Aile büyüklerimin bundan sonra bununla ilgili giriimi olacan tahmin ediyorum. Artk yerini, mezarn biliyoruz. nallah sk sk anlurfaya gelip ehidimizi ziyaret edeceiz. Bütün akrabalarmza haber verdik. nallah onlar da gelecek. Bata devlet büyüklerimiz olmak üzere emei geçen anlurfa ehit Aileleri Yardmlama ve Dayanma Dernei Bakan Mehmet Yavuza teekkür ederim.

60 YIL ÖNCE ZN KAYBETTMZ EHDMZ DEVLETMZ KORUMU

Samsunda oturan Fehmi Tacnn yakn Ahmet Tademir de yaad mutluluu dile getirerek, Vatanmla, bayramla ve ülkemle gururluydum imdi daha çok gururluyum. 60 yl önce izini kaybettiimiz ehidimizi devletimiz korumu. Hizmetini yapm. Hiçbir millete nasip olmaz böyle bir deer. Nasip oldu bizler de bugün ehidimize kavutuk. Devletimiz sa olsun bizi kavuturdu. Emei geçenlere teekkür ediyorum. dedi.

anlurfa ehit Aileleri Yardmlama ve Dayanma Dernei Bakan Mehmet Yavuz da çileri Bakanlnca konunun kendilerine iletilmesinin ardndan ehidin kabrini hemen aramaya baladklarn, kabrin Bediüzzaman Mezarlndaki askeri ehitlikte olduunu tespit ettiklerini anlatt.

Yavuz, Ailenin sevincine gözyalar içinde ortak olduk. Anlatlamaz bir duygu, emei geçenlere teekkür ediyorum. dedi.

Ana Sayfaya Git