Kaçak düğünler virüsü yayıyor

Koronavirüs salgını nedeniyle yasaklanan toplu etkinlikler arasında yer alan düğünler, özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde kaçak yapılmaya başlayınca virüs salgını da arttı.

Haberler 06.06.2020 - 00:46 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çileri Bakanlnca, 16 Mart günü yaymlanan genelgeyle, koronavirüs salgnn kontrol altna almak ve yaylmasn önlemek amacyla düün salonlar kapatld. Düün salonlarnn kapanmasyla evlilik plan yapan çiftlerin bazlar hayal krklna urarken, bazlar da hayallerini gerçee dönütürmek için kaçak düünleri tercih etti. DHAnn haberine göre, özellikle Dou ve Güneydou bölgelerindeki Diyarbakr, Gaziantep, Mardin, anlurfa, Van, Hakkari, Elaz, Adyaman, rnak ve Batman gibi birçok kentte son zamanlarda kaçak düünlerde art yaand tespit edildi. Youn katlmla yaplan kaçak düünler, koronavirüs salgnnn yaylmasna neden oldu.

REZARVASYONLARI PTAL EDP ALE ARASI DÜÜNE YÖNELDLER

Diyarbakrda saylar 100ü bulan düün salonunun kapal olmas, kentte düünlerin yaplmasna engel olmad. Düün Saloncular ve Organizasyoncular veren Sendikas Güneydou Anadolu Bölge Bakan ve düün salonu iletmecisi Murat Kaçar, koronavirüs salgn öncesinde evlilik hayali kuran çiftlerin, rezervasyonu iptal edip, aile arasnda yaptklar düünle dünya evine girdiklerini anlatt. Denetimsiz düünlerin tehlikesine dikkat çeken Kaçar, bunun önüne geçilmesinin tek yolunun, düün salonlarnn hizmete açlmas olduunu aktard.

BELRSZLK ALTERNATF DÜÜN MODEL OLUTURDU

Kaçar, koronavirüs salgn nedeniyle kapal tutulan düün salonlarnn açlmasna yönelik yaanan belirsizliin, alternatif düün modeli oluturduu ifade ederek, bu düünlerin tehlikeli olduunu söyledi:

Belirsizliin olmas, düün salonlarnn ne zaman açlacana yönelik herhangi bir ibarenin olmamas, insanlar alternatif düünler yapmaya itmitir. Bunu nereden anlyoruz, özellikle çiftelerin düünlerini iptal etmesi, gelinlikçi firmalarndan aldmz bilgiler, kna malzemesi satan organizasyon firmalarndan. nsanlar, zaten düün salonlar açlmyor, ne zaman açlaca da belli deil, ciddi anlamda say kstlamas da olacak. Bu nedenle biz mecburen aile içerisinde kendi düünümüzü yapma noktasndayz yönünde bir eylem içerisinde. unun iyi anlalmas gerekiyor, denetim mekanizmas olumu profesyonel iletmelerin hem sosyal mesafe hem hijyen noktasnda tedbirlerini ald düün salonlar m tehlikeli, yoksa belirsizlikten kaynakl hiçbir kontrolün, hiçbir sosyal mesafenin ve hijyen noktasnda hiçbir tedbirin olmad belirsiz mekanlarda kaçak düünlerin yaplmas m daha tehlikeli?

BURADAN BZ GELN DE çIKARIYORUZ AMA DÜÜNLER NEREDE YAPILIYOR BLMYORUZ

Diyarbakrda gelinlik iletmecisi Servet akar ise koronavirüs salgn nedeniyle düünü 4 defa ertelemek zorunda kalan çiftlere tank olduunu söyledi. akar, maazasndan gelinlikle çkanlarn nerede düün yaptklarn bilmediklerini belirterek, düün salonlarnn kapal olmasna ramen son 1 ayda gelinlik satnda youn bir hareketliliin olduunu dikkat çekti. akar, unlar söyledi:

Düününü 4 defa ertelemek zorunda kalan bir çift buradayd, gelin alyordu benim kaderim mi bu diye. 1 Temmuz için tarih alm ama yine korkuyor, düünlerin yaplmas için belli bir tarih açklanmad için. Dolaysyla gelinlikçi olarak hem biz hem de evlenen çiftler, çift tarafl olarak maduriyet yayoruz. Türkiyede ylda 600 bin çift evleniyor, u an farkl araylar içerisinde. Sade nikah ya da kaçak düünler gibi. Son bir aydr sat yapyoruz, biraz hareketlilik var. Buradan biz gelin de çkaryoruz ama düünler nerede yaplyor bilmiyoruz.

ÜçÜNCÜ KERE DÜÜNÜM ERTELENYOR

2 yldr nianl olan ve 3 kez düünü ertelenen damat aday Eref Karabulak da, 3. kere düünüm erteleniyor, ben iki yldr nianlym. 5 ay önce rezervasyon yaptrp düünümüz için tarih almtk. 4 aydr sürekli erteleniyor düünümüz. En son 1 Temmuz için gün belirledik. Mecbur bu düünü yapacaz bir ekilde. Herkesin hayalidir, gelinin gelinlik giymesi ve düününün olmas, bizim örf ve adetlerimizdir halayn çekilmesi. Sürekli evlenmiyoruz, bir defa evleniyoruz diye konutu.

SON GÜNLERDE SATILAR ARTTI

Kna, nian ve düün ekipmanlar satan iletme müdürü Sinem çiçek ise son günlerde satlarda artn yaandn söyledi.

çiçek, Koronavirüs salgn ürün satlarmz etkiledi. ler zincirleme iliyor. nsanlar önce düün salonlarnda gününü kapatrlar, sonra gelip bizden organizasyon tutarlar. Fakat son 10 gündür organizasyon ekipmanlarn satyoruz. Burada nian ve kna malzemelerini satyoruz. Ama henüz salonlar açlmad için insanlar bunu nerede yapyor, bir bilgimiz yok. Evde mi yapyorlar, küçük mekanlar m tutuyorlar, net bilmiyoruz ama satlarmz artm durumda dedi.

Ana Sayfaya Git