Kadın cinayetlerinin yüzde 38'i birlikte yaşadığı erkek tarafından işleniyor

Dünya genelinde kadın cinayetlerinin yaklaşık yüzde 38'i birlikte yaşadığı erkek tarafından işleniyor ve kadınların yaklaşık yüzde 35'i hayatının bir döneminde cinsel veya fiziksel şiddete maruz kalıyor.

Haberler 25.11.2017 - 11:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

25 Kasm Kadna Yönelik iddete Kar Uluslararas Mücadele ve Dayanma Gününde kadnlara yönelik iddetin ar bilançosu bir kez daha gözler önüne serildi.

Birlemi Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK), 2000de ald, kadnlarn çatma çözümleme çalmalarna katlmlarnn artmasn, çatmalarda kadn haklarna daha çok sayg gösterilmesini ve bar korumada kadnlarn görülerine daha çok yer verilmesini öngören 1325 sayl kararnn üstünden 17 yl geçse de istatistikler, kadna iddetin hala ciddi bir sorun olarak kaldn ortaya koyuyor.

Dünya Salk Örgütüne (WHO) göre, dünya genelindeki kadnlarn yaklak yüzde 35i hayatlarnn bir döneminde cinsel ya da fiziksel iddete hedef oluyor.

Bu rakam, Kadnlara ve Kzlara Yönelik iddet (VAWG) örgütüne göre dünya genelinde 818 milyon olarak belirtilirken baz ulusal çalmalar dünyada her 100 kadndan 70inin aile içi fiziksel ve/veya cinsel iddete uradn gösteriyor.

WHO verilerinde öne çkan baka bir unsur ise, küresel ölçekte kadn cinayetlerinin yaklak yüzde 38inin, kadnn birlikte yaad erkek tarafndan ilenmi olmas.

BMnin, 87 ülkeyi kapsayan 2005-2016 raporuna göre, 15-49 ya aralndaki kadnlarn yüzde 19u, ankete katlmadan önceki 1 yl içinde birlikte yaad kii tarafndan fiziksel ve/veya cinsel iddete maruz kald.

43ü gelimekte olan toplam 45 ülkeden, 2012 ylnda edinilen veriler, evli ya da bir iliki yaayan 15-49 ya aralndaki kadnlarn yüzde 48inin partnerleri tarafndan cinsel ilikiye zorlandn ve doum kontrol yöntemi kullanmalarna izin verilmediini ortaya koydu.

- 37 ülkede, tecavüz failleri madurla evlenirse kovuturmadan muaf

BM Uyuturucu ve Suç Ofisinin (UNODC) 2016 verileri, küresel ölçekteki insan kaçakçl kurbanlarnn yüzde 71inin kadn ve kz çocuklarndan olutuunu ve bunlarn 4te 3ünün cinsel istismara maruz kaldn gözler önüne seriyor.

Dünya Bankasnn 2016 verilerinde, ülkelerin 3te 2sinin aile içi iddeti yasaklad ancak 37 ülkede, tecavüz faillerinin madurla evlenmesi halinde kovuturmadan muaf tutulduu vurgulanyor.

Dünya genelinde 18 yandan önce evlenmi yaklak 750 milyon kadnn varlna da dikkat çekiliyor.

Birlemi Milletler çocuklara Yardm Fonunun (UNICEF), 2016 verilerine göre, halihazrda 30 ülkede genital sakatlanmaya maruz kalm en az 200 milyon kadn ve kz çocuu bulunuyor. Bu ülkelerin çounda, kz çocuklar 5 yandan önce genital sakatlanmaya maruz kald.

- nsani yardma ihtiyaç duyanlarn yüzde 75inden fazlas kadn ve çocuk

BM verilerine göre, 2017nin haziran ay itibaryla dünyada 141 milyon kiinin insani yardma ihtiyaç duyduu açkland.

nsani yardm konusunda da toplumsal cinsiyet eitsizlii göze çarparken çatma ve çatma sonras ortamlarda, anne ölüm oranlarnn ortalamann neredeyse iki kat olduu belirtildi.

Birlemi Milletler Nüfus Fonuna (UNFPA) göre, insani yardma ihtiyaç duyanlarn yüzde 75inden fazlasn kadnlar ve çocuklar oluturuyor. Kadnlar dünyadaki gdann yarsndan fazlasn üretiyor olsa da dünyada açlk çekenlerin yüzde 70ini tekil ediyor.

Dünya genelinde yaklak 33 milyon kadn snmac bulunuyor.

Dünya Bankas verilerine göre, dünyada yoksulluk snrnn altnda yaayan yaklak 1,3 milyar kiinin yaklak yüzde 70ini kadnlarn oluturmaya devam ederken yaklak 900 milyon kadn günde 1 dolarn altnda çalyor.

- ABde her 20 kadndan biri tecavüze uruyor

Avrupa Birlii Temel Haklar Ajansnn (FRA) 2014 ylnda, 28 üye ülkeden 18 ila 74 yata 42 bin kadnla yapt aratrmaya göre katlmclarn yaklak yüzde 11i, 15 yandan itibaren cinsel iddete maruz kald ve her 20 kadndan biri tecavüze urad.

Kadnlarn, yaklak yüzde 31i, 15 yandan itibaren bir veya daha fazla kez fiziksel iddete maruz kald.

Rapor, ABde yaayan kadnlarn yaklak yüzde 53ünün, fiziksel veya cinsel saldrya urama korkusuyla baz zamanlarda, belirli koullarda ve yerlerde bulunmaktan kaçndn ortaya koydu.

Raporda, fiziksel iddetin en yaygn biçimlerinin, itme, tokat atma, kavrama veya saç çekmek eklinde olduu bildirildi.

- Kimseyi geride brakma: Kadnlara ve kzlara kar iddet sonlandr

Kadna kar iddet konusunda toplumsal farkndal artrmay amaçlayan Cinsiyete Dayal iddete Kar 16 Günlük Aktivizm etkinliine öncülük eden, BM bünyesindeki UNTE Kampanyasnn bu seneki temas Kimseyi geride brakma: Kadnlara ve kz çocuklarna kar iddeti sonlandr olarak belirlendi.

Ana Sayfaya Git